Ceny rekreačních nemovitostí meziročně opět vzrostly, v některých lokalitách už ale stagnují

Praha, 17. 6. 2019  – Na jedné straně luxusní nemovitosti, které rovnou nabízejí nerušenou relaxaci bez nutnosti jakýchkoliv úprav, na straně druhé zchátralé chalupy a chatky v zahrádkářských koloniích. Tyto dvě skupiny rekreačních nemovitostí nyní podle makléřů  společnosti M&M Reality obecně nejrychleji zdražují. U konkrétních objektů pak samozřejmě rozhoduje lokalita. Zatímco v okolí Prahy lze sledovat meziroční nárůst cen rekreačních nemovitostí minimálně o 10 procent, poblíž moravské metropole už ceny začaly spíše stagnovat.

Ceny chat a chalup v uplynulých letech kopírovaly vývoj cen ostatních nemovitostí a prudce rostly. Jen mezi lety 2015 a 2018 až o 40 procent. Další nárůst můžeme sledovat od začátku letošního roku, i když tempo zdražování zvolnilo. „Jako příklad lze uvést chalupu o rozloze 80 metrů čtverečních. Typické venkovské stavení v zachovalém stavu, s pozemkem zhruba 330 čtverečních metrů, které se nachází kousek od středočeského Ondřejova. Nyní má hodnotu zhruba 2, 1 milionu korun. Na jaře loňského roku by to bylo minimálně o 200 tisíc korun méně. A před čtyřmi lety si vzhledem k relativně malému pozemku troufnu říci, že by byla chalupa prodejná za něco málo přes milion korun,“ přibližuje Jan Martina z pražské pobočky společnosti M&M Reality.

Poptávku po středočeských rekreačních nemovitostech tvoří až z 80 procent zájemci z Prahy. Vedle těch, kteří se na chatě či chalupě plánují rekreovat, přibývá zájemců o trvalé bydlení, ať už po okamžité rekonstrukci, či do budoucna. Poohlížejí se přitom spíše po levnějších nemovitostech, jak po starých chalupách v obcích, tak po objektech v chatařských oblastech a v neposlední řadě i po chatkách v zahrádkářských koloniích.

„Tento trend je v posledních letech velmi výrazný. Přibývá lidí, kteří si nemohou dovolit pořízení vlastní nemovitosti ve velkém městě. Konkrétně u chat a chalup  dochází k tomu, že má stále více lidí zájem se do nich natrvalo přestěhovat,“ pokračuje Jan Martina s tím, že průměrná cena rekreačních nemovitostí v okolí Prahy se přiblížila hranici 2,2 milionu korun, což představuje zhruba 10% meziroční nárůst.

V okolí Brna už je situace jiná. Podle Jarmily Odehnalové z tamní pobočky společnosti M&M Reality už ceny nemovitostí v moravské metropoli obecně narazily na strop, což platí i pro ty rekreační v blízkosti města. „Výjimkami mohou být právě chalupy a chaty, které jsou celoročně obyvatelné. A specifická situace je u rekreačních nemovitostí v oblastech, jako jsou Jedovnice, nebo Nové Mlýny, kde je kromě běžné poptávky patrný také zájem o koupi za účelem sezonního ubytování pracovníků, které vyžaduje cestovní ruch. V těchto lokalitách sledujeme oproti červnu 2018 zhruba 8%  nárůst cen rekreačních nemovitostí,“ konstatuje Odehnalová.

Mezi nejžádanější lokality v dosahu Prahy patří okolí řek Vltavy, Sázavy a Berounky, z obcí jsou to konkrétně Vrané nad Vltavou, Davle, Štěchovice, Slapy, Jílové u Prahy, Čerčany, Týnec nad Sázavou nebo Černošice. Mezi žádané lokality ze strany brněnské klientely patří Vysočina, Žďárské vrchy a okolí Novomlýnských nádrží. „O rekreační nemovitosti mají zájem všechny věkové skupiny klientů. Velmi zajímavé je, že tento trend se začíná objevovat i u dnešních třicátníků.  Ze strany lidí, kteří chatu či chalupu kupují čistě za účelem rekreace, zřetelně stoupá poptávka po nemovitostech v pěkném stavu. Kupující chtějí relaxovat a užívat si volný čas, nikoliv dřít,“ přibližuje aktuální trendy  Jan Bareš, oblastní ředitel pro Středočeský kraj společnosti M&M Reality.

Specifické jsou podle Jana Bareše horské lokality, kde klienti vyhledávají už vyloženě luxus. Platí to zejména tam, kde jsou poblíž sjezdovky. Zároveň mezi kupci stoupají nároky na takové nemovitosti, které pak vybavením konkurují naprosto ve všech ohledech nejmodernějším domům. Například ceny apartmánů ve Špindlerově Mlýně v současné době začínají na  100 tisících korunách za metr čtvereční. Nicméně u menších jednotek už padla i cena 200 tisíc korun za metr čtvereční, což odpovídá luxusním bytům v samém centru Prahy.

______________________________________________________________________________

M&M Reality Holding je lídrem na realitním trhu. Společnost má 185 stabilních poboček po celé České republice a na 2500 makléřů, kteří procházejí vlastním náročným a propracovaným školicím programem.

Skupina M&M se zabývá širokou oblastí služeb vázaných k nemovitostem. Synergicky vše začíná u zprostředkování prodeje a pronájmu a navazuje dalšími službami, kterými jsou financování bydlení, pojištění nemovitostí a životních rizik, investice do nemovitostí či zajištění dodávky elektřiny nebo plynu. Investiční aktivity společnosti se soustředí do výkupu bytů a bytových domů vhodných jednak pro rekonstrukci a následný prodej, ale také pro fungování jako výnosové nemovitosti, které jsou skupinou pronajímány a spravovány. Silná developerská divize se orientuje nejen na připravovanou výstavu typizovaných rodinných domů, ale zejména na již realizovanou výstavbu družstevních bytů po celé České republice.

Spotřebitelé označili společnost M&M Reality nejdůvěryhodnější realitní kanceláří v Česku. Stalo se tak v rámci ankety o nejdůvěryhodnější značky na trhu pořádané agenturou ATOZ Marketing Services, a to již podruhé v řadě.