Taran Matharu přijel do Prahy pokřtít démonologii

Světově oblíbený autor fantasy trilogie Učedník, Taran Matharu, zavítal do Prahy na veletrh Svět knihy, kde své fanoušky potěšil besedou a následnou autogramiádou. V rámci návštěvy také pokřtil svou novou knihu, která sérii Učedník doplňuje o pozoruhodnou démonologii a deník jednoho z hrdinů série. Za kmotry mu byli herci Eva Hrušková a Jan Přeučil.

Spisovatel brazilsko-indického původu sice nebyl v Praze poprvé, ovšem z první návštěvy, když byl ještě dítě, si moc nepamatuje. Nyní, téměř po dvaceti letech, si Prahu užil o to více. „Cítil jsem se u vás neskutečně příjemně. Bylo to pár nesmírně zábavných a skvělých dní. Díky.“ zhodnotil svou návštěvu mladý autor, který v Praze mimo jiné čerpal inspiraci pro svou další tvorbu.

Během svého pobytu v Praze měl spisovatel naplánovanou i řadu kulturních akcí, mezi něž patřila například návštěva knihovny Strahovského kláštera, varhanní koncert v Chrámu sv. Mikuláše či prohlídky nejznámějších pražských památek. Zcela jej fascinovaly vitráže Katedrály sv. Víta a také okouzlily legendy nejen o Golemovi a expozice Muzea alchymie. Taran se také svěřil, že vždy rád testuje místní jídla, a tradiční česká kuchyně ho upřímně nadchla.

Ve čtvrtek odpoledne v knihkupectví Luxor v pražském OC Smíchov pokřtil tvůrce Učedníka svou novou knihu „Deník invokátora“. Kmotry tohoto titulu se stali herci Eva Hrušková a Jan Přeučil, kteří již dlouhá léta vystupují jako tváře nakladatelství Alpress a sami jsou vášnivými čtenáři. 

V pátek pak autor završil svůj veřejný program poutavou besedou ve Fantasy a sci-fi sále na pražském veletrhu Svět knihy. Jak dotazy v sále, tak následně zájemci o autogramiádu ukázali pestré spektrum čtenářů, které svými knihami oslovil. Jak sám uvádí, právě příznivci z České republiky (a Polska) patří k těm nejaktivnějším zahraničním fanouškům také na sociálních sítích. Sympatický mladík si nemohl přát lepší odměnu, než davy dychtivých čtenářů, netrpělivě čekajících na osobní setkání s autorem série Učedník, která se na žebříčku bestsellerů New York Times umístila v těsném sousedství Harryho Pottera a Deníku malého poseroutky.
 
Vzhledem k tomu, že do Prahy přiletěl nedlouho po promočním turné v Jižní Americe a z Prahy po krátké přestávce v rodném Londýně pokračoval do Polska, trávil Taran navzdory nabitému programu čas také prací na další knize. Pro nás to znamená, že se můžeme těšit na novinku z pera tohoto talentovaného vypravěče. Prozradíme, že nepůjde o další díl Učedníka, ale zatím zůstane autor věrný žánru fantasy pro mládež.