Čeští kutilové a světoví makeři. Festival Maker Faire Prague o víkendu nabídne největší koncentraci kreativity v republice

 

  • Od soboty 10.00 do neděle 18.00 se Výstaviště Praha promění v jednu velkou dílnu pro veřejnost
  • Zvláštními hosty budou 2 světové ženské legendy v oblasti technologické tvorby – vzdělávací reformátorka Stefania Druga a youtuberka Estefannie
  • Na jeden z desítek workshopů se můžete přihlásit na stránkách festivalu již teď

 

Praha 19. června 2019 – Druhý ročník festivalu Maker Faire Prague 2019 se koná již tento víkend v Průmyslovém paláci Výstaviště Praha.  Velká oslava novodobého kutilství, tvoření a vynalézání nabídne v rámci téměř 200 expozic také kreativní workshopy. Významná bude přitom účast světových legend tzv. maker movementu, renesance kutilství a vynalézání, která souvisí i s novými technologiemi.

Dvě světové ženské legendy v kreativní práci s technologiemi

O tom, že technologie nejsou jen doména mužů, se na festivalu přesvědčíme například díky úspěšným českým projektům Czechitas a wITches. S podporou americké ambasády se ale letos setkáme i se dvěma ženskými legendami světového rozměru.

V sobotu od 15 hodin vystoupí na hlavním pódiu Stefania Druga, výzkumnice a reformátorka v oblasti vzdělání, která pomohla založit globální komunitu pro vzdělávání makerů ve 40 zemích, včetně 10 zemí Afriky.  Její přednáška „Hraní, bastlení a vynalézání s umělou inteligencí“ a následně workshop „Umělá inteligence pro rodiny“ se bude týkat platformy Cognimates, otevřené platformy pro vzdělávání v umělé inteligenci, který vytvořila na věhlasném pracovišti Media Lab univerzity MIT.

V neděli od 14 hodin pak vystoupí americká youtuberka Estefannie, programátorka a inženýrka z Houstonu v Texasu, která ráda staví přetechnizované stoje a při tom dokumentuje proces učení, prototypování, testování, chybování a tvoření na svém YouTube kanálu Estefannie Explains It All. Bude vyprávět o své cestě makera a jak pro ni bylo důležité dělat chyby a rozbíjet věci, aby mohla stavět něco nového. Bude své posluchače ponoukat, aby vyšli ze své komfortní zóny, pustili se do vlastních projektů a nebáli se při tom dělat chyby.

Na workshopy se můžete přihlásit předem

Aktivity pro celou rodinu najdou návštěvníci festivalu Maker Faire Prague v podstatě u každého stánku. Navíc se mohou při procházení areálem těšit třeba na novou hru Maker Caching a hledat skryté poklady s pomocí elektronického festivalového odznaku. Na workshopech si mohou návštěvníci vyrobit například svíticí náušnice, uchošťourové dělo, auto poháněné pastičkou na myši, kráčejícího robota nebo vlastní kožený pásek. Některé workshopy jsou však časově i kapacitně omezené a uskuteční se ve vyhrazených zónách. Proto je dobré návštěvu dobře naplánovat a předem se přihlásit prostřednictvím webových stránek festivalu.

Maker Faire je největší světová přehlídka novodobého kutilství a kreativity, která se pořádá od roku 2006 v mnoha městech po celém světě.  Vstupenky na Maker Faire Prague 2019 můžete koupit za zvýhodněnou cenu předprodeji v síti Goout.  Samotný festival se bude konat v Průmyslovém paláci na Výstavišti Praha v sobotu 22.6. a v neděli 23.6. od 10.00 do 18.00.

Další informace najdete na webových stránkách festivalu Prague Maker Faire nebo na našem Facebooku či Instagramu.

……………………………………………………………………………

O festivalu Maker Faire Prague

Festival organizuje Maker Faire Prague, z.s., který tvoří zapsaný spolek Žádná věda, komunikační agentura Taktiq Communications a iniciativa Make More. Festival vzniká pod patronátem PRUSA Research, světového výrobce 3D tiskáren, ve spolupráci s odborným partnerem ČVUT. Dalšími partnery letošního ročníku jsou společnosti Arrow, světový distributor elektronických komponentů, společnost Conrad, Hornbach, YSoft, Seeed Studio, Kingston, BigClown a Fujitsu.