Největší mapa letního koupání Swimplaces přechází na Mapotic

PRAHA – komunitní mapovací projekt Swimplaces (dříve známý jako Kde se koupat) přechází na platformu Mapotic. Největší databáze přírodního koupání v ČR se dočká nových funkcí a také integrace mezi ostatní mapové projekty na platformě.

Mapovací projekt vznikl v roce 2011 jako malý nápad horkého léta s cílem dát dohromady společné tipy několika kamarádů na přírodní koupací místa. Od té doby se Kde se koupat postupně rozrostlo i mimo Českou republiku, došlo k přejmenování na Swimplaces, a každou sezonu se aplikace objeví výběrech doporučených letních aplikací.

Celkově si aplikaci stáhlo přes 60 tisíc lidí. Rekord drží zatím léto 2015, kdy za jeden den web či aplikaci využilo přes 20 tisíc koupání chtivých uživatelů. Lidé zmapovali pomocí aplikace zatím celkem 822 rybníků, 348 lomů, 155 pískoven a 74 termálních pramenů a přes tisíc veřejných koupališť a bazénů, ke kterým doplnili tisíce fotografií, hodnocení a komentářů.

Swimplaces bylo jednou z hlavních inspirací pro vznik startupu Mapotic, jehož záměrem je umožnit vytváření komunitních map a mapovacích projektů komukoli od jednotlivců, přes neziskové organizace, komunity až po firmy či větší organizace.

Protože se jedná o čistě volnočasový projekt, v posledních letech nebyl prostor pro výraznější inovace a aplikace zůstala v podstatě v nezměněné podobě od svého vzniku. Nyní nastal čas změny a díky integraci pod platformu Mapotic získává aplikace nové funkce jako jsou přihlašování a uživatelský profil, zobrazení přehledu dění v mapě na jednom místě nebo možnost přidat nové místo načtením GPS z fotografie (více informací zde). Mobilní aplikaci nám pomohlo redesignovat studio Visualio a nová verze by měla bez problémů fungovat na nejnovějších telefonech. Webová verze se tak díky integraci do mapovací služby s tisíci mapami dostane k širšímu počtu uživatelů – a fanoušci koupání mohou objevovat další mapovací projekty.

Ivoš Gajdorus, jeden ze zakladatelů projektu dodává:

Vzájemné sdílení informací a obohacování se navzájem je základní hnací silou jak pro Swimplaces tak pro celý Mapotic. Obsah vytváří a sdílí samotní uživatelé, s překlady pomáhali dobrovolníci a web i mobilní aplikace byla celá léta provozována a udržována na náklady tvůrců ze společností COEX a Bioport. Abychom mohli dále Swimplaces provozovat a rozvíjet, začínáme hledat cesty, jak na provoz a další rozvoj tohoto projektu získat prostředky. Aktuálně tedy hledáme možné způsoby financování – začít přidávat do aplikace reklamu je sice jednoduchá, ale pro nás spíše jedna z posledních možností. Raději bychom šli formou dobrovolných příspěvků od uživatelů – jestli aplikaci využíváte a pomohla vám najít místo, kde jste se zchladili v letních vedrech, budeme rádi, pokud přispějete na její další provoz a rozvoj.” Můžete tak udělat zde.

Projekt se nebrání ani určitému smysluplnému propojení se značkou spojenou s létem, outdoorovými aktivitami či koupáním, která by projekt pro dané léto zaštítila a pomohla s rozvojem nových funkcí – a především pomohla přinést lidem skvělé letní zážitky. Neváhejte se případně ozvat na hello@mapotic.com.

Swimplaces lze navštívit na adrese:
https://www.swimplaces.com

Mobilní aplikace Google Play:
https://play.google.com/store/apps/details?id=eu.bioport.coupani&hl=en

Mobilní aplikace App store:
https://apps.apple.com/cz/app/swim-places/id451021182

O Mapoticu

Potkali se Google maps a Facebook groups a narodil se Mapotic. Intuitivní mapovací platforma, která umožňuje každému sdílet znalosti o místech, která zná a miluje s komunitou podobně naladěných lidí. Na Mapotic může každý objevit něco nového, přispět svým dílem do nějaké mapy či místa nebo si vytvořit vlastní mapu toho, co jej baví.