Shell má v soutěži Sodexo Zaměstnavatel roku premiérovou výhru, ostatní své prvenství obhájili

(Praha, 19. 6. 2019) – Včera večer byly v prostorách kostela Pražská křižovatka vyhlášeny celostátní výsledky letošního ročníku ocenění Sodexo Zaměstnavatel roku. V kategorii do 500 zaměstnanců se Shell Czech Republic při premiérové účasti prosadil v hodnocení PwC Saratoga rovnou na první místo, které mu po dvou vítězných letech přenechala SAZKA.

Loňská prvenství naopak obhájili Hyundai Motor Manufacturing Czech v kategorii do 5000 zaměstnanců, ŠKODA AUTO v nejvyšší kategorii nad 5000 zaměstnanců i ČEZ v hlasování o Nejžádanějšího zaměstnavatele mezi studenty.

Investice do zaměstnanců rostou

Firmy, které v hodnocení uspěly, mají několik společných rysů, například to, že více investují do vzdělávání a rozvoje zaměstnanců. Ne náhodou mají zaměstnanci v těchto firmách větší prostor pro kariérní růst. Metodika PwC Saratoga ukazuje souvislost mezi výší investic do vzdělání a možnostmi kariérního růstu, které nejlepší zaměstnavatelé svým pracovníkům poskytují. „Top zaměstnavatelé jsou v těchto ukazatelích obvykle vysoko nad standardy trhu, někdy až pětinásobně. To je potom odlišuje i v očích potenciálních zaměstnanců, kteří se rádi přidávají do jejich řad,“ říká Martin Hůrka, manažer odborného garanta metodiky Saratoga z PwC Česká republika.

Pavel Hulák z Klubu zaměstnavatelů, který soutěž organizuje, doplňuje, že letos by společně s odborným garantem rádi postupně odkryli více z tajemství úspěšného řízení lidských zdrojů u firem na medailových pozicích v porovnání se zbytkem trhu. „Výmluvným ukazatelem je třeba atraktivita nejlépe hodnocených společností pro externí kandidáty. Všechny dosahují standardů trhu nebo ho ještě převyšují, když 9 kandidátů z 10 akceptuje pracovní nabídku těchto firem,“ dodává Pavel Hulák.

Dobré příklady táhnou

Hodnocení Zaměstnavatel roku se již 16 let zaměřuje na společnosti v České republice z pohledu lidských zdrojů. Jeho smyslem je přiblížit veřejnosti příklady firem s výborným přístupem ke svým zaměstnancům, a to nejen celostátně, ale i v jednotlivých regionech.

Hodnotu firmy určují nejen ekonomické ukazatele, ale i to, jak se chová ke svým zaměstnancům. Firemní kultura ovlivňuje úroveň podnikatelského prostředí i náladu ve společnosti. To je také důvod, proč chceme oceňovat ty nejlepší zaměstnavatele a proč je naše jméno již celou dekádu spojeno s hodnocením Zaměstnavatele roku,” uzavírá Daniel Čapek, prezident Sodexo ČR a SR.

Celostátní výsledky ocenění Sodexo Zaměstnavatel roku 2019

Zaměstnavatel roku do 500 zaměstnanců

  1. Shell Czech Republic a.s.
  2. SAZKA a.s.
  3. MUBEA-HZP s.r.o.
  4. GSK s.r.o. & GSK Consumer Healthcare
  5. ING Bank N.V.
  6. Aspironix s.r.o., organizačná zložka
  7. ZF Engineering Plzeň, s.r.o.
  8. mBlue Czech, s.r.o.
  9. Aperam Stainless Services & Solutions Tubes CZ
  10. HAJDIK a. s.

Zaměstnavatel roku do 5000 zaměstnanců

  1. Hyundai Motor Manufacturing Czech s.r.o.
  2. Vodafone Czech Republic, a.s.
  3. UNIPETROL RPA, s.r.o.
  4. Thermo Fisher Scientific Brno s.r.o.
  5. Foxconn Group CZ
  6. AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group
  7. VALEO AUTOKLIMATIZACE, k.s.
  8. O2 Czech Republic a. s.
  9. Plzeňský Prazdroj, a.s.
  10. Česká pojišťovna a.s.

Zaměstnavatel roku nad 5000 zaměstnanců

  1. ŠKODA AUTO a.s.
  2. Skupina ČEZ
  3. Continental Automotive Czech Republic s.r.o.