Nehody v zahraničí: pro odškodnění je klíčové dobré pojištění

Čeští řidiči bourají i v cizině – a i zde mají u nezaviněné nehody nárok na odškodnění. Je však důležité být o krok napřed a na případný problém se připravit už preventivně, například dobrým pojištěním na cesty. Jaká pravidla dodržovat, abyste při nehodě v zahraničí nepřišli o odškodné, a na co si dát zvláštní pozor? Tipy pro cestovatele do zemí Evropské unie připravila společnost Vindicia.

Nastává hlavní sezóna dovolených – mnoho Čechů si ji vyrazí užít do zahraničí, a navíc autem. „Ani v cizině se nám bohužel nevyhýbají dopravní nehody. Na české zastupitelské řady se kvůli bouračkám ročně obrátí desítky osob. Skutečné počty nehod budou ještě vyšší, jedná se také o jednu z nejčastějších příčin zranění či úmrtí českých turistů,“ uvádí Tomáš Beck, expert na odškodnění ze společnosti Vindicia. Pro cestování po zemích Evropské unie většinou platí podobná pravidla jako v Česku. 

 

  • Zřiďte si pojištění na cesty

 

V případě odškodnění je důležité oddělit plnění z cestovního pojištění od odškodnění, které jde ze strany viníka nehody. U cestovního pojištění se vyplatí dát si práci s hledáním solidního poskytovatele. „V praxi se často setkáváme s tím, že se lidé spolehnou například na cestovní pojištění, které nabízí třeba vydavatel kreditní karty. Pokud pak pojištěnec řeší nastalý problém, v mnoha případech se nestačí divit, že zrovna jeho potíže spadají do výjimky, na kterou se pojištění nevztahuje. Vždy radíme, aby si turista velmi dobře prostudoval podmínky své pojistky – hlavně výjimky a výluky míst, kde se pojištění nevztahuje, tedy rizikové lokality. A pokud váhá, raději ať si připlatí za klasické pojištění na cesty. Jedná se o pár korun navíc, které ale mohou být klíčové pro výši odškodnění,“ zdůrazňuje Beck. Doporučuje také připojištění s ohledem na důvod cesty.

 

  • Informujte se, jaká platí pravidla pro odškodnění při nehodě

 

V zemích Evropské unie platí, že je klient odškodňován ze strany viníka, ale bohužel za podmínek státu, kde došlo k nehodě. Je tak jasné, že je třeba znalost cizích zákonů a problémy často dělá i jazyková bariéra. V takové případě se vyplatí ihned vyhledat odbornou pomoc, neboť proces odškodnění je daleko složitější než v Česku. Pokud se vše vyřeší, poškozený čerpá odškodnění jak ze strany viníka, tak ze svého cestovního pojištění a ještě z případné své soukromé úrazové pojistky. Pozor na promlčecí lhůty! Ty se řídí pravidly daného státu. 

 

  • Nepodepisujte nic, čemu nerozumíte!

 

Nehoda znamená velký šok, kterého se bohužel kdekdo snaží zneužít. Pozor tedy na to, abyste v takovém stavu nepodepsali dokumenty, které vám mohou šanci na odškodnění značně snížit. Nikdy nepodepisujte nic, čemu dokonale nerozumíte. Tím spíše ne, pokud se na vás někdo snaží vyvinout nátlak. 

Pokud jste v nouzi, a například neznáte dobře jazyk a legislativu země, neváhejte se obrátit na české zastupitelské úřady, které vám pomohou. „Pokud pro vás nevýhodné dokumenty podepíšete, může se stát, že nevědomě uzavřete dohodu a zřeknete se odškodnění ze strany viníka a jeho pojišťovny. Může se dokonce stát, že takto přijmete vinu za celou nehodu a kompletní odškodnění druhé strany půjde z vašeho povinného ručení. A to bez ohledu na to, že poškození jste ve skutečnosti vy,“ varuje Beck. 

5) Schovávejte si veškerou dokumentaci

Platí to, co pro každý případ, kdy požadujete odškodnění. Schovávejte si veškeré lékařské zprávy, posudky, informace o nutných opravách vozu či o nákladech na cesty do nemocnice. Při nehodách v zahraničí to rozhodně nepodceňte, protože jen lístek na cestu vlakem kvůli návštěvě zraněného v nemocnici může vyjít na úplně jiné peníze než v Česku. 

 

  • Nenapalte se u tolerance alkoholu

 

Zajásali jste, že si na rozdíl od tuzemské nulové tolerance můžete dát při své dovolené skleničku piva či vína a pak sednout za volant? „Mnoho lidí netuší, že alkohol je sice do určité hodnoty promile v krvi tolerovaný, nicméně při nehodě hraje proti řidiči. A to i v případě, že šofér danou hladinu nepřekročil, a dokonce i tehdy, kdy nehodu přímo nezavinil! Alkohol je tedy pro odškodnění velmi klíčový. Musíte si sami zhodnotit, zda vám pivní osvěžení v parném vedru za případné riziko stojí,“ upozorňuje Beck z Vindicia.