Neuron soundware zrychlují tempo. Český start-up získal v přepočtu bezmála 150 milionů korun od INVEN CAPITAL a LEAD VENTURES

 

2019-06-27 10_07_16-Audio diagnostics of broken machines _ Neuron Soundware.png

  • Součástí investičního kola jsou skupiny ČEZ a MOL, maďarská Eximbank i předchozí investor J&T Ventures.
  • Neuron soundware nabízí výrobcům a provozovatelům unikátní řešení pro akustickou diagnostiku poruch strojů.
  • Technologie české firmy již využívají nebo testují globální společnosti jako Siemens, Airbus, Innogy nebo Daimler.

 

Praha, 27. června 2019 – Minoritní podíl ve start-upu Neuron soundware získal investiční fond skupiny ČEZ INVEN CAPITAL spolu s venture kapitálovou společností LEAD VENTURES sídlící v Budapešti. Ta do projektu investuje prostřednictvím fondu zaštítěného skupinou MOL a Eximbank. Neuron soundware od investorů na další rozvoj celkově získal částku 5,75 milionu eur (v přepočtu téměř 150 milionů korun). Neuron soundware s pomocí neuronových sítí učí počítače bezchybně rozeznávat zvuky blížících se poruch strojů ještě předtím, než dojde k selhání. Dokáže tak mimo jiné předejít extrémně drahým výpadkům ve výrobě a optimalizovat servisní údržbu.

Technologie Neuron soundware začala vznikat v roce 2016 v rámci pražského akcelerátoru StartupYard, který také týmu poskytl prvotní investici. Ještě v témže roce pak projekt zvítězil v soutěži Vodafone Nápad roku, čímž získal další peníze a důležité kontakty. O rok později do start-upu vložili 16 milionů korun investoři vedení fondem J&T Ventures.

Neuron umí odhalovat závady nejen u konkrétních zařízení jako jsou čerpadla či motory, ale také u celých výrobních linek nebo například větrných elektráren. Mezi zákazníky české firmy již několik let patří společnost Siemens, která řešení testuje pro monitoring výhybek. V rámci automobilového průmyslu ho implementují kromě Škoda Auto i BMW či Daimler, v energetice MVV Energie, E.ON a innogy, ve výrobě elektroniky LG, v letectví zase Airbus. Uplatnění má technologie jak ve výrobě, tak například při kontrole kvality. Společným jmenovatelem řešení postaveném na hlubokých neuronových sítích je, že se neustále učí a zdokonaluje v detekci anomálií a konkrétních poruch. 

„Neuron je jednou z mála firem v oblasti akustické emise, která se prosazuje v konkurenci špičkových firem z Izraele a USA. Za svou krátkou existenci si vybudovala unikátní databázi zvuků, kterou používá pro trénování svých neuronových sítí,“ komentuje nejnovější investici Petr Míkovec, výkonný ředitel INVEN CAPITAL. „Jsme rádi, že mezi naše investice do inovativních firem můžeme zařadit také společnost s českým rodným listem a věříme, že touto investicí a naším aktivním zapojením výrazně pomůžeme Neuronu v jeho dalším rozvoji,“ dodává Viktor Miškovský, investiční ředitel INVEN CAPITAL.

Fond INVEN CAPITAL se již více než čtyři roky věnuje vyhledávání a podpoře zajímavých start-upů z oblasti energetiky. Díky dobrým výsledkům a kvalitnímu týmu se zároveň stal partnerem Evropské investiční banky, která mu svěřila správu kapitálu v celkové výši 50 milionů eur. LEAD VENTURES aktuálně spravují více než 100 milionů eur a v regionu střední a východní Evropy aktivně hledají příležitosti s potenciálem rychlého růstu a globálního zásahu.

„Nadchl nás příběh Neuron soundware i jeho tým. Prediktivní údržba je velmi žhavé téma pro mnoho komplexních industriálních odvětví, praktická řešení se však zatím hledají těžko. Technologie Neuronu by mohla být pro tuto oblast přelomová a má potenciál zásadě vylepšit efektivitu průmyslu napříč mnoha vertikálami,“ prohlásil Abel Galacz, CEO LEAD VENTURES.

Dvacetičlenný tým specialistů Neuron soundware měl v minulém roce obrat přibližně půl milionu eur, přičemž zakázky má zatím především z Česka, Německa, Slovenska, Španělska či Itálie. Má však před sebou ohromné příležitosti k růstu. Zvuk je komplexní, univerzální a mimořádně přesný zdroj dat a jeho účinné zpracování je nyní v centru pozornosti výrobního průmyslu. Kromě včasného upozornění obsluhy na anomálie nebo blížící se kritické opotřebení umí počítače „slyšet“ i postupující proces stárnutí dílů, a pomoci tak přesněji plánovat údržbu. Díky strojovému učení lze navíc nově odhalené vady následně rozpoznat i u ostatních podobných zařízení.

„Přesně víme, jak mají znít čerpadla, převodovky, písty, elektromotory nebo kompresory. Všechny zvuky máme uložené v databázi. To samo o sobě ale nestačí. Naše umělá inteligence dokáže najít a odlišit problematické zvuky i v obrovské záplavě okolních ruchů, čímž dává zákazníkům jistotu, že na ně jejich zařízení nechystají žádná nepříjemná překvapení,“ popsal Pavel Konečný, CEO Neuron soundware.

Neuron soundware se nyní soustředí na škálování úspěšných projektů a implementaci předtrénovaných AI algoritmů pro monitoring větších počtů strojů konkrétního typu, jako například motor, kompresor, turbína, robot. Tuto obchodní strategii umožňuje jejich snadno implementovatelné řešení, které lze plnohodnotně spustit a kalibrovat v rámci týdnů a financovat ho na bázi měsíčního poplatku za monitorovaný stroj, tj. řešení jako služba. Neuron soundware expanduje mezinárodně a za tímto účelem aktuálně rozšiřuje svůj tým v Praze; do budoucna počítá i s budováním prodejní a servisní jednotky v Německu, která by lépe obsloužila velké německé klienty jako například Airbus, BMW nebo Siemens. Kromě přímého obchodu se Neuron soundware soustředí i na rozvoj partnerské sítě v Evropě, ale postupně i na Blízkém Východě a Asii. Vzhledem k očekávanému Brexitu, dochází i ke změně v právní entitě – nově založená evropská společnost NeuronSW SE, se sídlem v Praze, postupně převezme všechny aktivity a závazky a poté fúzuje s původní hlavní entitou NeuronSW LTD, sídlící v Londýně.