Plzeňský Prazdroj loni odvedl státu 5 miliard korun na daních

Praha, 27. června 2019 – Plzeňský Prazdroj má za sebou úspěšný rok 2018, podařilo se mu zvýšit export svých piv o téměř 13 % a navýšení zaznamenal i na domácím trhu. Jeho hospodářský růst tak zajistil příspěvek do státní pokladny ve výši pět miliard korun.

Jen na dani z příjmu zaplatil Prazdroj 780 milionu korun. „To je desátá nejvyšší částka ze všech právnických osob v České republice za rok 2018. Naše dobré výsledky tak pomáhají k rozvoji celé české ekonomiky,“ komentuje Grant Liversage, generální ředitel Plzeňského Prazdroje.

Export Prazdroje v loňském roce vzrost o necelých 13 procent a překročil hranici 1,7 milionů hektolitrů, přičemž pivovar dokázal navýšit vývoz téměř do všech významných exportních oblastí. Na domácím trhu se mu podařilo zvýšit prodeje o 4,5 procenta, a to nejen díky teplému počasí s historicky nejdelší hlavní letní sezonou, ale i na základě úspěchu svých programů na podporu hospod a restaurací. Pomáhá jim například s vybavením provozoven, školením personálu nebo poradenstvím, a to cíleně s ohledem na charakter provozovny. Loni Plzeňský Prazdroj například prostřednictvím programu Mistr výčepní proškolil 1217 hospodských a restauratérů. Velký úspěch má také program „Vesnice“, který si klade za cíl navrátit společenský život do vesnických hospod. Do programu se zapojilo přes 115 podniků a jejich tržby rostou rychleji, než je průměr trhu.

Zvýšené tržby restaurací pak pomáhají k stabilizaci a růstu celého odvětví, které si před nedávnem prošlo nelehkou etapou v souvislosti s několika legislativními změnami v čele se zákazem kouření a zavedením EET, které ani po víc než dvou letech od zavedení nemá podporu hospodských. Ti podle našich průzkumů tuto povinnost často považují za navýšení administrativy a nákladů na provoz. Proto kvitují naše aktivity na podporu hospod a zároveň s nadějí vyhlíží snížení DPH na pivo a jídlo – pro tři čtvrtiny hospodských by to znamenalo důležitou pomoc v jejich podnikání,“ říká obchodní ředitel Prazdroje Tomáš Mráz.

Z pohledu tuzemské ekonomiky je důležitá také skutečnost, že podstatnou část dodavatelů Prazdroje tvoří české a moravské společnosti. „Od domácích dodavatelů jsme nakoupili veškerý ječmen, z toho dvě třetiny přímo od pěstitelů. U druhé klíčové suroviny – chmele – tvoří domácí dodávky 90 procent, zbytek jsou odrůdy ze zahraničí potřebné pro výrobu speciálů,“ uvádí Tomáš Mráz.

Celkem Plzeňský Prazdroj v loňském roce zaznamenal tržby za zboží, vlastní výrobky a služby ve výši 16,5 miliardy korun. Výsledek hospodaření po zdanění byl 4,5 miliardy korun. To vše při zvyšujících se investicích, podporovaných mateřskou společností Asahi. Jen loni investice Prazdroje do výroby přesáhly částku půl miliardy korun. Celkové kapitálové investice v loňském dosáhly výše 1,4 miliardy korun.

Prazdroj v loňském roce rozjel několik projektů, které mají celospolečensky prospěšný charakter. Pivovar například zavedl vlakovou dopravu mezi pivovary v Nošovicích a Plzni, díky čemuž se snížil počet kamionů na vnitrostátních komunikacích o čtyři stovky. Pivovaru se také podařilo opětovně snížit uhlíkovou stopu piva, a to z 7,22 kg CO2 / hl piva na 6,98 kg. 

Informace o loňských finančních výsledcích korespondují s celým kalendářním rokem 2018, na rozdíl od roku předchozího, kdy se kvůli sladění účetního období s novou mateřskou firmou počítaly z období od dubna do konce roku 2017. Prazdroj loňské finanční údaje vydává v návaznosti na schválenou výroční zprávu společnosti. 

 Poznámky pro editory

  • S exportem do více než 50 zemí celého světa je Plzeňský Prazdroj lídrem mezi výrobci piva v regionu a největším exportérem českého piva.
  • Za pozitivní působení v oblasti společenské odpovědnosti získal v roce 2018 Plzeňský Prazdroj čtyři významná ocenění v soutěži Business pro společnost TOP odpovědná firma a stal se tak jednou z nejoceňovanějších českých společností v oblasti firemní odpovědnosti v České republice.