Cestování a s ním spojená kybernetická rizika – jak se jim vyvarovat?

2. července 2019 – Dětem začaly prázdniny a spousta rodin se chystá na letní dovolené. Chvilky oddechu strávené na prosluněných plážích, zelených kopcích nebo v historických uličkách si nikdo nechce nechat zkazit. V poslední době jsme se ale především v zahraničním tisku mohli setkat se zprávami o skrytých kamerách, jejichž prostřednictvím ubytovatelé šmírovali své hosty. Společnost Kaspersky si posvítila na praktiky těchto novodobých šmíráků a přináší návod, jak se podobným incidentům vyvarovat.

V dubnu tohoto roku zažila novozélandská rodina obrovský šok, když zjistila, že je jejich pobyt v útulné irské chaloupce živě streamován na internetu. Kamera byla ukrytá v detektoru kouře v obývacím pokoji. To je pouze jeden z mnoha případů z nedávné doby. Skryté sledování představuje rostoucí riziko, kterému lidi na cestách čelí. Mezi další patří špehování zacílená na digitální zařízení, jako jsou notebooky, telefony a informace na nich uložené. Odborníci z Kaspersky proto na základě vlastních zkušeností sestavili seznam cestovatelských bezpečnostních rizik a návod, jak se jim jednoduše vyvarovat.

Aby si například cestovatelé mohli být jistí, že v jejich hotelovém pokoji nebo pronajatém apartmá nejsou žádné ukryté mikrofony nebo kamery, měli by podle odborníků s sebou vozit malé zařízení, které je volně dostupné online. To zahrnuje radiofrekvenční skener, světelné diody a červené sklíčko. Díky němu mohou cestovatelé najít jakékoliv zařízení vysílající elektromagnetické vlny (ty vysílá většina bezdrátových štěnic). Čočka kamery navíc odráží světlo daleko lépe než ostatní povrchy. Proto jsou součástí setu také diody a červené sklo – posviťte jimi na objekt, který by mohl být skrytou kamerou, a podívejte se skrz červené sklo. Pokud uvidíte jasnou červenou tečku, našli jste skrytou kameru.

K odhalení kamer, které používají infračervené osvětlení, můžete použít také svůj chytrý telefon, protože fotoaparáty některých z nich jsou schopné infrazáření detekovat. Nicméně infračervené filtry některých smartphonů, například iPhonů, jsou pro tento účel příliš silné. 

Účinnou technikou, jak překazit odposlouchávání pomocí mikrofonu, je vytvoření jakéhokoliv rušivého šumu na pozadí. Ideální je klasické šumění puštěného vodovodního kohoutku. O „ruchy v éteru“ se může postarat také například služba Noisli

„Jako bezpečnostní odborníci jsme neustále na cestách a uvědomujeme si potenciální bezpečnostní hrozby. Zprávy o špehování hostů v pronajatých ubytovacích zařízeních jsou důkazem, že tajné sledování není jen něco, co se děje ve filmech, ale i v realitě. Aby vaše soukromí zůstalo soukromé, nemusíte si pořizovat drahé přístroje a zavádět zvláštní opatření. Základní sada nástrojů a selský rozum postačí na to, aby byly vaše digitální informace v bezpečí a vy si mohli užít dovolenou,“ říká Marco Preuss, bezpečnostní odborník z Kaspersky.

Další tipy odborníků, jak se chránit před špehováním:

  • Nikdy nenechávejte své věci bez dozoru, ať už jste kdekoliv. Když odcházíte z hotelového pokoje, vezměte si svá zařízení s sebou.
  • Ujistěte se, že svá zařízení chráníte hesly a informace uložené na nich jsou šifrované. Zařízení s nejaktuálnějšími verzemi operačních systémů Android a iOS šifrují informace automaticky. Pokud chcete zjisti, jak zapnout šifrování celého disku ve Windows, známého jako BitLocker, klikněte zde. Informace o tom, jak spustit FileVault pro macOS, jsou dostupné zde.
  • Vyhněte se rizikům, která přináší nezabezpečená Wi-Fi a používejte na notebooku kabelovou myš a integrovanou klávesnici.
  • Používejte službu VPN (virtuální soukromá síť), jako je například Kaspersky Secure Connection, která zajistí šifrování všech přijatých a odeslaných informací. Využívejte ji minimálně v případech, kdy je bezpečnost obzvláště důležitá – například když se na hotelu nebo v pronajatém apartmá potřebujete připojit k nezabezpečené WiFi síti.

Více doporučení o tom, jak být v bezpečí na cestách, se dozvíte na blogu Kaspersky. 

O společnosti Kaspersky

Kaspersky je mezinárodní společností zabývající se kybernetickou bezpečností, která byla založena v roce 1997. Své rozsáhlé odborné znalosti kybernetických hrozeb využívá Kaspersky při vytváření bezpečnostních řešení a služeb nové generace zaměřených na ochranu podniků, kritické infrastruktury, vládních organizací a uživatelů po celém světě. Portfolio společnosti zahrnuje špičkové zabezpečení koncových bodů a specializovaná bezpečnostní řešení a služby sloužící k ochraně proti sofistikovaným a neustále se vyvíjejícím digitálním hrozbám. Technologie Kaspersky chrání celosvětově více než 400 milionů uživatelů a 270 tisíc korporátních klientů. Více se dozvíte na www.kaspersky.cz.