Vitana slaví! Přesně před sto lety se začala psát její historie

Praha, 1. července 2019 – Vše začalo 1. července 1919, kdy byla založena společnost Graf na výrobu polévkového koření pro oblast Československa. Po pěti letech se na trhu objevila legendární Grafova polévková kostka.O tři roky později se výroba přestěhovala do bývalého cukrovaru v Byšicích, kde bez přerušení funguje do dnešních dnů. Ve 30. letech popularita polévkových výrobků stále rostla a značka Graf patřila mezi nejprodávanější v celém Československu. K nejzajímavějším inovacím té doby patřila řada polévek pro diabetiky (1934).

Poválečné období bylo poznamenáno nástupem komunismu a s ním spojeným znárodněním společnosti Graf v roce 1948. Zcela zásadním datem pro Vitanu byl 5. prosinec roku 1950. Poprvé se totiž začalo vyrábět tekuté polévkové koření pod značkou Vitana.

Polévková revoluce

V 50. letech se významně rozšířil vitanský sortiment. „Polévková revoluce“ nastala v roce 1957, kdy se poprvé na československém trhu objevily čtyři druhy sáčkových polévek – gulášová, hrachová, slepičí a flíčková. Ve stejném roce byla zaregistrována bujonová kostka Masox.

Populární slogan „Vitana vaří za vás“ a oválné logo Vitany spatřily světlo světa v roce 1963. Do své nabídky zařadila Vitana v roce 1964 také výrobky na pečení a za zmínku stojí rovněž uvedení na trh dětské kaše Vlasta (1975) určené pro děti od 1 roku.

Společnost Vitana se v roce 1992 stala součástí norské skupiny Rieber & Son se sídlem v Bergenu a ve
stejném roce uvedla instantní polévky. O rok později vznikla dceřiná společnost na Slovensku. V roce 1995 přijela do Byšic vzácná návštěva – norský král Harald V. Roku 1997 se Vitana rozrostla o podniky
Emarko Varnsdorf a Bask Roudnice nad Labem.

Nové tisíciletí 

Na začátku tisíciletí se objevila nová řada instantních jídel Bistro a extra husté Poctivé polévky. Byšický závod navštívil v roce 2005 prezident Václav Klaus a slavnostně spustil provoz nové lahvárenské linky. Rostoucí poptávka po zdravějších výrobcích měla jasný výsledek – novou řadu Natur (2008). 

Rok 2013 přinesl Vitaně nového vlastníka, kterým se stala norská společnost Orkla se sídlem v Oslu.  Stejný rok byl rovněž ve znamení pastovitých polévek v unikátních vaničkách pod názvem Grunt. V závěru roku 2018 se Vitana integrovala do nové společnosti Orkla Foods Česko a Slovensko.

V roce 100letého výročí je Vitana lídrem na českém trhu v kategoriích: koření, polévky a bujony. Současná nabídka zahrnuje více než 400 výrobků. Úspěch u spotřebitelů potvrzuje velké množství ocenění, například nejdůvěryhodnější značka nebo výrobek roku.

Odkaz budoucím kolegům

Zajímavý exkurz do minulosti připravili vitanští zaměstnanci pro své budoucí kolegy. Do časosběrného kufříku vložili nejrůznější předměty, které mají spojitost s životem ve Vitaně v roce 2019. Zapečetěný kufřík je uložen v byšickém archivu a jeho otevření budou moct provést pokračovatelé vitanské ságy až 1. července 2119.