3 tipy, které při výběru ojetého auta nepodcenit

Ke koupi zánovního či ojetého automobilu můžeme mít spoustu důvodů. Většinou bývá tím hlavním aspektem výrazně nižší cena, jiným zase připadá zbytečné kupovat úplně nové auto pro pár desítek naježděných kilometrů měsíčně. Ať je vaše rozhodnutí motivováno čímkoliv, při nákupu ojetiny z bazaru je třeba se zaměřit na některé důležité oblasti, abyste koupili moudře. Dobrou alternativou, o které se moc neví, je nákup ojetého auta s prověřeným původem a historií v autosalonu leasingové společnosti. Takové prodejní místo má třeba jedna z největších leasingovek na trhu ČSOB Leasing.

I když by se mohlo zdát, že tolikrát medializované problémy s přetočenými tachometry nebo nepřiznanými pojistnými událostmi jsou minulostí, při nákupu auta z druhé ruky si nikdy nemůžete být zcela jistí, co všechno má za sebou. Je proto dobré vědět, kterým oblastem věnovat zvýšenou pozornost. 

 

  • Zjistit jakou má auto historii? 

 

Stočený tachometr může znít jako klišé, stále však jde o jeden z nejčastějších nešvarů, se kterým se při nákupu ojetého vozu můžete setkat. Taková „práce“ s kilometry však reálně sníží hodnotu auta o několik desítek tisíc, o jeho životnosti nemluvě. Výjimkou není ani zatajení oprav vozidla v minulosti. 

 

  • Zkontrolovat technický stav

 

S nepřiznanými opravami souvisí druhý klíčový bod, u kterého se vyplatí obezřetnost. Při neodborné prohlídce auta u prodejce se spousta technických záležitostí může „schovat pod kapotu“ – určitě tedy není od věci auto před koupí nechat zkontrolovat odborníkem. To je bez problémů možné třeba v Autosalonu ČSOB Leasing v pražských Čakovicích, kde si můžete přivést s sebou i vlastního mechanika na kontrolu stavu vozidla, ve vozidle se projet, v klidu zvážit a rozhodnout se, zdali, a jaké vozidlo nakonec koupit. Výhodou je i možnost přímo na místě získat na koupi vozidla i financování a pojištění a další užitečné služby související s vozidlem.  

„Před osobní návštěvou našeho autosalonu je možné si auto předem rezervovat online. Ve zvoleném termínu máte příležitost si vůz důkladně a v klidu prověřit. Přijet můžete i se svým automechanikem, který auto zkontroluje po odborné stránce. U našich vozů máme přehled o jejich provozní historii a jejich původu. Koupit vozidlo u nás je chytrou volbou, nabízíme kvalitní a prověřené zánovní vozy za dobrou cenu a zákazník u nás může získat navíc i výhodnou Autopůjčku, autopojištění, případně další zajímavé služby skupiny ČSOB. “ vysvětluje výhody vlastního autosalonu leasingové společnosti Pavel Prokop, generální ředitel ČSOB Leasing. 

 

  • Rok výroby a původ

 

Takzvané „omlazování“ vozidel je další z častých praktik při přeprodeji aut. Jejich hodnota tím může výrazně ztratit, rok výroby nebo rok uvedení do provozu je při určování ceny vozidla klíčový. Podstatná je i kontrola původu – například zda auto nebylo odcizeno v rámci Schengenu, případně stále není přihlášeno v zahraničí či na něj není vázán právní problém. Pavel Prokop z ČSOB Leasingu upozorňuje, že v jejich autosalonu se nedá manipulovat se stářím vozu. „Soustředíme se na prodej takzvaných mladých ojetin, tedy primárně na vozy se stářím do tří let. Problémy s původem jsou pak zcela vyloučené.“ 

Koupě automobilu jistě není jednoduchou záležitostí, je však dobré mít na paměti, že ke klasickým autobazarům existují i zajímavé alternativy – třeba právě Autosalon ČSOB Leasing. Jistota bezpečného nákupu bez rizika je jistě jedním z mnoha dobrých důvodů pro takovou volbu.