Radio Wave spouští podcast Svatebky

Podzim na Radiu Wave se ponese ve znamení podcastových sérií. Od září do prosince zveřejní stanice pro mladé tři tematicky různorodé série – v půlce září začne desetidílné Po sametu, v listopadu dokumentární formát Moje terapie a již ode dneška si můžete poslechnout první díl série Svatebky. Dokumentární cyklus Svatebky sleduje 5 dívek, které se připravují na svou první svatbu. Autorka podcastu a moderátorka Radia Wave Veronika Ruppert ve své sérii  zachycuje, jak dnes mladé české nevěsty přemýšlí o svých svatebních šatech.

“Podařilo se nám vybrat nevěsty, které mají dosti rozdílné představy o svých svatebních šatech a obřadech i životech.  Autorka cyklu Veronika Ruppert se s nevěstami neznala, přitom se během natáčení stala součástí jejich zásadních životních okamžiků, plných emocí. A to se jí podařilo otisknout do jednotlivých epizod Svatebek, ” říká šéfredaktorka Radia Wave Iva Jonášová.

Kdo a co ovlivňuje nevěsty při výběru šatů, jaký chtějí udělat dojem a pro koho vlastně jejich šaty vznikají, se posluchači dozví v osmidílném seriálu, který poběží od 4. září do 23. října ve vysílání Radia Wave. K poslechu bude také na webu wave.cz/svatebky a v podcastech. Časosběrná série mimo jiné přiblíží, jak se ve svatebních šatech míchají tradice a trendy, osobnost a hodnoty nevěsty a očekávání okolí. 

Pět nevěst, kterým se cyklus věnuje, bylo vybráno z veřejného castingu loni v listopadu. Od té doby se redaktorka a moderátorka Radia Wave Veronika Ruppert s hrdinkami Svatebek pravidelně setkávala a natáčela s nimi vše od prvních nápadů přes hledání těch pravých šatů, až po samotné svatební obřady: „Když jsem se s hrdinkami začala seznamovat, byla jsem napnutá, jak blízko mě k sobě pustí. Bylo pro mě zásadní, aby Svatebky byly osobní a intimní. Myslím, že se to povedlo i díky tomu, že jde o audio záznam a identita hrdinek zůstává skrytá. Po pár setkáních jsem cítila, že radosti a stresy kolem šatů prožíváme společně. Že nenahrávám rozhovory, ale zachycuji situace. Radostné, napjaté a občas i dramatické,“ popisuje natáčení Veronika Ruppert.

“U mladé generace výrazně v poslední době narůstá obliba podcastů a poslech audia on demand na webu, tzn. mimo tradiční vysílání. Proto posluchačům nabídneme Svatebky taky jako samostatný podcast, který lze poslouchat prostřednictvím Spotify, iTunes a podcastových  čteček. Tématu svateb se budeme věnovat i v doprovodných obsazích na webu, ve videích a připojí se i některé pořady Radia Wave. Takže např. autorky Buchet Ivana Veselková a Zuzana Fuksová budou v nejpopulárnějším podcastu Radia Wave probírat vdávání a ženění se svým specifickým humorem,” doplňuje šéfredaktorka Radia Wave Iva Jonášová.

Příběhy nevěst a jejich svatebních šatů můžete sledovat také na Instagramu.

Série Svatebky bude zveřejněna na webu wave.cz/svatebky. Posluchači se mohou rovněž přihlásit k odběru jednotlivých podcastů na wave.cz/podcasty.

Radio Wave je stanice Českého rozhlasu pro mladé a mladě smýšlející posluchače se zájmem o současnou kulturu a společenské dění. Od roku 2006 nabízí playlist plný hudebních novinek z mainstreamu i alternativy, zábavné i publicistické pořady a podcasty a připravuje více než 30 kulturních akcí za rok.