Nový web Pirátů informuje o odpadech a oběhovém hospodářství, v říjnu k tématu proběhne odborný seminář

Praha, 9. září 2019 – Piráti spouští nový web k problematice oběhového hospodářství www.obehovehospodarstvi.eu, jehož autorem je pirátský poslanec František Elfmark, který se problematikou odpadového hospodářství dlouhodobě zabývá ve Sněmovně. Účelem webu je zvýšení informovanosti směrem k veřejnosti a posílení komunikace s občany. Vedle spuštění webu připravují Piráti odborný seminář, který proběhne 1. října v Poslanecké sněmovně a bude se primárně věnovat připravované legislativě o obalech a odpadech.

„Téma odpadové legislativy se v důsledku dotýká a bude dotýkat života každého z nás. Věnuji se mu šest let a rozhodně je stále co zlepšovat. Měli bychom být aktuálně schopni odpovědět si na několik zásadních otázek, které jsou prezentované i na webu. Týkají se zálohování PET lahví, zavádění spaloven, rozšíření kolektivních systémů apod. Odpadová legislativa je nicméně silně regulována na úrovni EU formou implementací směrnic, kterou ČR přejímá. Širokou veřejnost stránka seznámí s plánovanými novinkami a občané budou moci sdělit svůj názor prostřednictvím kontaktního formuláře. Zároveň zde naleznou i stanoviska zástupců nejvýznamnějších firem, sdružení a organizací. Naším cílem je najít společné řešení,“ doplnil Elfmark.

Vedle výše uvedeného obsahu bude webový portál obsahovat informace o chystaných novelách zákonů z oblasti oběhového hospodářství, materiály expertů na životní prostředí a přednášejících ze sněmovních seminářů i podklady ze schůzek příslušné pracovní skupiny Pirátů. Neméně důležitou součástí projektu je část věnovaná Zero Waste, tedy životnímu stylu bez produkce nerecyklovatelného odpadu.

  • Nový web, který se zabývá oběhovým hospodářstvím najdete na internetové stránce www.obehovehospodarstvi.eu
  • Odborný seminář proběhne 1. října v Poslanecké sněmovně (Malostranské náměstí 7/19)