Provoz na internetu zásadně roste, ČD – Telematika proto ve své síti otestuje datový přenos 1,2 Tbit/s

ČD – Telematika otestuje ve své síti v prvním listopadovém týdnu datový přenos s kapacitou 1,2 Tbit/s, a to zcela unikátně, v běžném provozu stávající DWDM sítě. Test proběhne ve spolupráci se sdružením CESNET s využitím technologie firmy ECI, globálního dodavatele řešení pro poskytovatele služeb, kritické infrastruktury a provozovatele datových center. Testování budou přítomni i významní zákazníci a výsledky budou zajímavé především pro subjekty zabezpečující kritickou infrastrukturu státu, telekomunikační operátory, ale i další firmy a instituce.

V rámci testu bude mezi lokalitami v Praze a v Kolíně uskutečněn přenos dvou koherentních signálů s přenosovou rychlostí 600 Gbit/s. Muxpondérové karty TM1200 přenesou oba signály mezi oběma lokalitami na klientském rozhraní s celkovou výslednou kapacitou 1,2 Tbit/s. Následovat bude umělé zavedení šumu do testovaných kanálů z důvodu ověření dynamického řízení modulace v závislosti na aktuálním parametru OSNR a v důsledku toho i změny šířky alokovaného spektra.

Test ukáže možnosti využití nové programovatelné muxponderové karty firmy ECI – Apollo TM1200. Řešení ECI je nastavitelné dle potřeby, takže umožňuje jednoduchou výměnu muxponderu, aby se optimalizovala návratnost investic (CapEx) maximalizací kapacity šířky. Ve stejném duchu může ČD – Telematika přidávat funkce jako optické šifrování (vrstva 1) aby se lépe zabezpečily citlivé informace na kritických infrastrukturách. ČD – Telematika spolupracuje s ECI  na designu a provozu své páteřní optické sítě již několik let.

„Příprava na vysokokapacitní přenosy dat je naprosto zásadní, provoz na internetu dramaticky narůstá. Lidé stále více dělají věci online, streamují hudbu i video. Na rozmachu IP televizí je to dobře vidět, například průtok dat uzlem NIX.CZ překročil v září díky fotbalovému přenosu poprvé jeden terabit a tento trend bezpochyby dále poroste. Proto chceme být připraveni a do rozvoje naší sítě hodně investujeme,“ říká Mikuláš Labský, ředitel úseku Telekomunikační služby ČD – Telematiky.

„Optické sítě se vyvíjejí. Musí být stále inteligentnější, agilnější a programovatelnější, aby podpořily rostoucí poptávku. Zvyšující se počet zákazníků požaduje řešení, ve kterých si mohou vybírat z celé řady platforem, servisních karet, rekonfigurovatelných optických multiplexerů (ROADM) a zesilovačů,“ řekl Christian Erbe, viceprezident prodeje pro Evropu v ECI. „TM1200 je jedním z našich nejnovějších řešení pro nový věk sítí a představuje pokračující úsilí ECI o poskytování optimálních řešení pro dnešek i zítřek.“

Přestože je testovaná technologie vyvíjena primárně pro vysokokapacitní propojení mezi datovými centry, tak cílem testu je prokázat možnosti nasazení této pokročilé technologie i ve stávajících optických DWDM sítích. To v zájmu optimalizace výkonu poskytuje větší flexibilitu nebo zvyšuje energetickou efektivitu.

ECI je globální dodavatel síťových řešení (ELASTIC Network® solution) pro poskytovatele služeb, kritická odvětví a operátory datových center. S příchodem sítí 5G, IoT a chytrých řešení se dramaticky zvyšují požadavky na provoz a provozovatelé sítí musí při vývoji své infrastruktury dělat chytrá rozhodnutí. Elastic Services Platform společnosti ECI využívá programovatelná paketová a optická síťová řešení, vlastní servisně orientovaný software a virtualizační schopnosti, aby poskytla robustní a přitom flexibilní řešení pro jakékoliv využití. Řešení ECI jsou uzpůsobena pro dnešní potřeby, ale dostatečně flexibilní, aby dokázala čelit výzvám zítřka. Více informací najdete na adrese www.ecitele.com.

ČD – Telematika a.s. je významným poskytovatelem velkoobchodních internetových, datových a hlasových služeb a dodavatelem služeb v oblasti správy, údržby i výstavby optických infrastruktur. Provozuje vlastní druhou největší optickou síť v ČR, která je součástí klíčové infrastruktury státu. Portfolio svých činností doplňuje službami s přidanou hodnotou zahrnujícími systémovou integraci, diagnostiku a analýzu dat nebo kybernetickou bezpečnost. Dalším dynamicky se rozvíjejícím segmentem poskytovaných služeb je silniční telematika nebo oblast Internetu věcí, kde realizuje řešení například chytrého parkování.