Plzeňský Prazdroj sbírá příběhy hospod z roku 1989. Lidé mohou sdílet své vzpomínky i fotky na speciálním webu

Praha, 7. listopadu 2019 – Příběhy českých a moravských hospod, které sehrály důležitou roli v historických událostech roku 1989, mapuje unikátní web www.sametovehospody.cz. K třicátému výročí Sametové revoluce ho připravil Plzeňský Prazdroj a svým vlastním příběhem na něj může přispět každý, kdo má zajímavou vzpomínku nebo fotku z hospody z předrevolučních časů. Autory nejzajímavějších příběhů Prazdroj odmění.

Listopadové události roku 1989 a studentské demonstrace nastartovaly demokratické změny u nás. Lidé se scházeli nejen na náměstích, ale hojně diskutovali také v hospodách. A právě zajímavé příběhy hospod, které jsou spojené se Sametovou revolucí, studentským či občanským hnutím, jsme se rozhodli ukázat v našem projektu Sametové hospody. Sešli jsme s tehdejšími studenty a dalšími lidmi, kteří se přímo podíleli na revolučních změnách, ale i se současnými hospodskými a přinesli jsme několik zajímavých příběhů hospod v Plzni, Ostravě, Brně i Praze. A je skvělé, že všechny námi mapované hospody fungují dodnes a lidé je tak mohou navštívit a zavzpomínat,“ říká Tomáš Mráz, obchodní ředitel z Plzeňského Prazdroje.

Na stránku www.sametovehospody.cz mohou své vzpomínky a fotografie z hospod z předrevoluční doby přidávat i lidé, a to až do 22. listopadu. Autoři třech nejzajímavějších vzpomínek získají dárkový poukaz v hodnotě 1500 Kč do hospody, která čepuje Volbu sládků. „Budeme rádi, když se s námi pamětníci podělí o příběhy hospod, kam před třiceti chodili, a pomohou nám tak rozšířit album Sametových hospod. Zároveň to je i krásná pozvánka na pivo do hospod, kde to v roce 1989 žilo,“ dodává Tomáš Mráz.

Album Sametové hospody navazuje na speciální pivo, které sládci Prazdroje připravili spolu se současnými studenty pivovarnictví k výročí 30 let od Sametové revoluce. „Sametový ležák symbolicky odkazuje k datu 17. 11. 1989. Uvařili jsme jedenáctku, která má na barevné škále 17 jednotek, je to tedy světlé, pěkně syté pivo. Na stupnici hořkosti má 30 bodů, přesně tolik, kolik let uplynulo od Sametové revoluce. A aby symbolika byla úplná, uvařili jsme celkem 1989 hektolitrů tohoto piva. Lidé ho mohou ochutnat během listopadu v téměř 1500 hospodách po celé zemi, kde čepují Volbu sládků,“ říká Daniel Urban, sládek Plzeňského Prazdroje.

Poznámky pro editory

  • S exportem do více než 50 zemí celého světa je Plzeňský Prazdroj lídrem mezi výrobci piva v regionu a největším exportérem českého piva.
  • Plzeňský Prazdroj získal v roce 2019  v soutěži Business pro společnost TOP Odpovědná firma nejvýznamnější ocenění – Trensetter za to, že dlouhodobě v Česku udává směr v oblasti udržitelnosti a za přínos nových inspirativních podnětů k zodpovědnému podnikání.