IoT řešení od Ericssonu přináší efektivnější solární dopravu

  • Ericsson a Solar Team Eindhoven vyvinuli experimentální solární vůz využívající technologie IoT, který dokáže urazit až 1800 km.
  • Díky systému Solar Smart parking autonomně zaparkuje na místě s největším podílem slunečního záření. 
  • Umí také sdílet nahromaděnou energii s ostatními elektrickými vozidly.

Společnost Ericsson a Solar Team Eindhoven (STE), multioborová skupina studentů z Technické univerzity v nizozemském Eindhovenu, se spojili, aby využili sílu Internetu věcí a solární energie k udržitelnějším dopravním řešením.

Stella Era je experimentální solární vůz, který je díky efektivnímu využití solární energie, aerodynamickému tvaru a ideálnímu poměru hmotnosti, schopný urazit vzdálenost až 1800 km. Je vybavený inteligentním systémem (Solar Smart parking) od Ericssonu, který mu za účelem dobití baterií umožňuje zcela autonomně dojet k místu s největším podílem slunečního záření, kde je zajištěný nejvyšší energetický zisk. Tímto způsobem vůz maximalizuje využití dostupné sluneční energie, přitom však bere v úvahu polohu a kalendář majitele.

Stella Era dokáže také sdílet nahromaděnou energii s ostatními elektrickými vozidly, přičemž lze předem snadno určit, kolik energie bude v daný čas poskytovat. To může v budoucnu výrazně přispět k rozvoji elektrické mobility. Součástí interiéru vozu je také zábavní systém vytvořený na míru. Stella Era je vybavená 4G internetovým připojením, které lze sdílet s mobilními zařízeními uvnitř i vně auta pomocí sítě Wi-Fi.

Řešení Solar Smart parking je založené na platformě digitálních služeb společnosti Ericsson Connected Vehicle Cloud, která umožňuje výrobcům rychle vyvíjet a spravovat nové služby pro připojená vozidla. V současné době se jedná o nejkomplexnější platformu připojených vozidel na trhu, kterou využívá 4 miliony vozidel ve více než 130 zemích.

 „Ericsson podporuje Solar Team Eindhoven nejen kvůli inovativnímu programu, který je propojený s našimi hlavními činnostmi, jimiž jsou IoT, cloud a mobilní širokopásmové připojení, ale také proto, že věříme v potenciál a význam technologie, která přispívá k minimalizací uhlíkové stopy ve společnosti. Vývoj solárního automobilu je příkladem plnění našeho závazku přispět k dosažení cílů OSN v oblasti udržitelného rozvoje.,“ říká Everth Flores, Country Manager Ericssonu v Nizozemí.

Stella Era je experimentální solární vůz vybavený systémem Solar Smart parking od Ericssonu. (Zdroj: Ericsson)

POZNÁMKY PRO REDAKTORY: VÍCE INFORMACÍ:

Zprávu v angličtině najdete na tomto odkazu. Ericsson Newsroom

Více o společnosti Ericsson a 5G; o Ericsson Spectrum Sharing; o kontraktech společnosti Ericsson týkajících se 5G; o partnerstvích týkajících se 5G a o případových studiích.

SLEDUJTE NÁS:

www.twitter.com/ericssonpress
www.facebook.com/ericsson 

www.youtube.com/user/ericsson

www.linkedin.com/company/ericsson

O společnosti Ericsson

Ericsson je předním mezinárodním dodavatelem telekomunikačních technologií a služeb. Prostřednictvím řešení, fungujících v reálném čase, vytváří propojenou společnost (Networked Society), která umožňuje studovat, pracovat a svobodněji žít v udržitelných společnostech po celém světě. Nabídku firmy Ericsson tvoří služby, software a infrastruktura informačních a komunikačních technologií, určených telekomunikačním operátorům a jiným odvětvím. V současnosti se v sítích od společnosti Ericsson uskutečňuje více než 40 % celosvětové mobilní komunikace, společnost zajišťuje servis sítí s více 2,5 miliardami uživatelů. Více informací naleznete na www.ericsson.com