Elac Carina – nejdostupnější reprosoustava se špičkovým výškovým reproduktorem JET

Výškový reproduktor JET se schopností přehrávat tóny až do frekvence nad 30 kHz, jehož membránu tvoří do tvaru harmoniky skládaný pásek tenčí než lidský vlas, se stal ve spojení se značkou reprosoustav ELAC mezi audiofily legendou. Nyní přichází na trh ELAC Carina – nejdostupnější reprosoustava osazená tímto reproduktorem, navržená konstrukčním týmem v čele s Andrew Jonesem. 

Praha, 28. listopadu 2019 – Společnost BaSys CS, výhradní distributor produktů ELAC pro ČR, představuje na našem trhu novou reprosoustavu ELAC Carina s proslulým výškovým měničem Air Motion Transformer, známým pod obchodním názvem JET, který je schopen reprodukovat tóny až do frekvence nad 30 kHz. Vyznačuje se bleskovou odezvu, širokým dynamickým rozsahem s minimálním zkreslením a poskytuje jasně zřetelný prostor. Tomuto výškovému měniči sekunduje speciálně pro tuto sestavu navržený basový reproduktor, jenž doplňuje zbylé kmitočtové spektrum od hlubokých basů a zajišťuje plynulý přechod tónů celého frekvenčního spektra až k neslyšitelným výškám. Optimální šíření nejhlubších tónů a větší svobodu při hledání vhodného místa umístění reprosoustav v místnosti umožňuje bassreflexový port vyvedený vespod kabinetu. Vznik nežádoucího stojatého vlnění uvnitř elegantní ozvučnice s matnou povrchovou úpravou eliminuje její lichoběžníkový tvar se zaoblenými hranami. Na výběr je provedení v černém a bílém laku. Dva páry šroubovacích reprosvorek umožňují po vyjmutí propojek zapojení bi-wire, nebo bi-amp.

Carina je vůbec první reprosoustava s měničem JET, kterou navrhl americký konstrukční tým v čele s Andrew Jonesem, známým spíše zálibou v souosých středo-výškových měničích. Frekvenční rozsah reprosoustavy ELAC Carina je 46 Hz – 30 kHz při citlivosti 85 dB / 2,83 V / 1m.

Výškový měnič ELAC JET

Tento legendární výškový reproduktor získal díky svým vlastnostem a transparentnímu a samozřejmému zvukovému projevu mnoho mezinárodních ocenění. Zvuk vytváří jiným způsobem než všechny běžně známé měniče. Jeho membránu tvoří pásek téměř nehmotné polyimidové folie tenčí než lidský vlas skládaný do tvaru harmoniky. Zvukové vlny nevznikají tradičním pístovým pohybem membrány vpřed a vzad, ale smršťováním harmoniky, z jejíchž skladů je vzduch vytlačován ven. Tento specifický pohyb uděluje vzduchu 4x vyšší rychlost než konvenční výškové měniče. Výsledkem je mimo jiné šíření zvukových vln do širšího prostoru a tím i větší plocha ideálního poslechového místa, široký kmitočtový rozsah a opravdový zvuk s vysokým rozlišením.

Speciálně navržené zakřivení membrány basového reproduktoru

Kuželové membrány tradičních reproduktorů se při vyšších kmitočtech prohýbají, čímž vznikají rušivé rezonance. Aby se naplno využily možnosti měniče JET a zároveň byl zaručen plynulý přechod mezi basy a výškami, byla speciálně pro basový reproduktor reprosoustavy Carina navržena hliníková membrána s průměrem 13,3 cm ve tvaru složené křivky. Její deformační kmitočet se díky tomu přesunul daleko za provozní rozsah wooferu. Kmitací cívka s velkým průměrem a rozměrný pólový nástavec s odvětráním jsou zárukou pozoruhodné dynamiky a bohaté výkonové rezervy basů.

Modelová řada reprosoustav ELAC Carina je nyní dostupná ve třech variantách. Policové provedení Carina BS 243.4 s jedním basovým měničem a maximálním hudebním příkonem 100 W je k dispozici za 26 000 Kč za kus, podlahová reprosoustava Carina FS 247.4 osazená dvěma basovými reproduktory a výkonem 120 W stojí 52 000 Kč za kus a centrální provedení pro sestavu domácího kina Carina CC 241.4 lze pořídit za 22 000 Kč. 

Podrobné technické informace o všech provedeních reprosoustavy ELAC Carina naleznete zde: https://elac-hifi.cz/_files/200000567-0dcd80dcdb/Carina-7-23-19.pdf

O společnosti Elac:

Elac vyrábí inovativní výrobky s vynikajícím zvukovým přednesem a hodnotou, se závazkem dosažení nejlepšího zvuku na světě, již 90 let. Součástí nabídky je široký rozsah reprosoustav a audio komponentů. Od začátku je Elac pověstný svými pokročilými technologiemi, nekompromisní kvalitou dílenského zpracování a hodnotným Evropským stylem.

O společnosti BaSys:

Společnost BaSys je předním distributorem prémiové audio a video techniky se sídlem ve Švýcarsku a s distribučními společnostmi v několika zemích Evropy. Od roku 1990, kdy byla společnost založena, zastupuje světové značky, jako Pioneer, Bose, Loewe, Elac, Marantz, beyerdynamic, Neutrik, Bugera, Behringer, Monster, TC electronics, Midas, KlarkTeknik, Turbosound, Cordial, Rean.