Komentář alternativních TAXI k pozměňovacím návrhům novely silničního zákona

Komentář Ondřeje Pirohaniče, člena přípravného výboru Asociace řidičů alternativních taxislužeb, k aktuální situaci ohledně novely silničního zákona – konkrétně k pozměňovacím návrhům, které chce prostřednictvím Senátu prosadit Magistrát hl. města Prahy:

Už několik měsíců sledujeme táhnoucí se liberalizaci českého a hlavně pražského taxi prostředí. Musíme upozornit, že to, že Praha už není v průvodcích zmiňovaná jako taxikářské eldorádo, ve kterém turistu okradou, je hlavně díky alternativním taxislužbám jako jsou Uber a Bolt. Magistrát a politici se snažili roky o to, aby se situace změnila a nedokázali s tím nic udělat, podařilo se to až v momentě, kdy lidé poznali, že mohou využívat i jiné služby než dispečinky nebo taxi na ulici.

Proto nerozumíme snahám pražského magistrátu a některých senátorů liberalizaci dále komplikovat a dávat práci stále více úředníkům, aby kontrolovali stále více byrokratických povinností. Zkoušky z právních předpisů jsou jenom dalším mechanismem, jak zabránit tomu, aby mohli taxikáři fungovat ve více českých městech, protože by pro získání oprávnění museli složit několik zkoušek, do čehož se samozřejmě nikomu chtít nebude. Města a senátoři si musí uvědomit, že každé dobře míněné pravidlo, kterým chtějí třeba zabránit přístupu cizinců na český trh bez potřebných povolení, je zároveň pravidlem, které musí splňovat i občané Česka a dalších zemí unie. Byrokracie nakonec platí pro všechny.
Chceme, aby pravidla byla jednoduchá, přehledná a aby si stát pomocí zákona o silniční dopravě neřešil problémy, které má jinde, třeba s fungováním cizinecké policie a její schopností či neschopností chytat lidi, kteří tu jsou nelegálně či pracují nelegálně.

Ondřej Pirohanič, člen přípravného výboru Asociace řidičů alternativních taxislužeb