Certifikaci nezávislých prodejen podpořil vicepremiér Karel Havlíček

Olomouc, 23. 1. 2020 – Celkem šest nových prodejen získalo značku TRADIČNÍ ČESKÝ OBCHOD – CERTIFIKOVÁNO na olomouckém kongresu Samoška. Ocenění obchodníci tentokrát obdrželi certifikát kvality z rukou vicepremiéra a ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka. Značkou TRADIČNÍ ČESKÝ OBCHOD – CERTIFIKOVÁNO se tak aktuálně může pochlubit již 124 prodejen po celé republice.

Řady certifikovaných prodejen se tentokrát rozrostly o prodejny z maloobchodních sítí Hruška, Brněnka a CBA a spotřebních družstev Jednota Hlinsko a Volyně. Asociace českého tradičního obchodu (AČTO), která značku udílí od roku 2017, chápe projekt certifikace jako jeden z nástrojů, jak lze podpořit české nezávislé prodejny. Že tyto snahy dávají smysl, dokládá i fakt, že se certifikaci českých prodejen rozhodlo nově podpořit také ministerstvo průmyslu a obchodu.

„Chceme pomoct malým obchodům na venkově. Aby se nevylidňoval,“ řekl v úvodu slavnostního udílení značky vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. „Často jsou totiž i společenským místem, zejména pro seniory. Na venkově nefunguje klasický byznysový model, malé obchody se tam dají vnímat jako veřejná služba. Chtěli bychom tak vytvořit ucelený koncept podpory malých prodejen v obcích pod 500 obyvatel. Navazuje to na úspěšný model v krajích, jako je Pardubický, Královéhradecký či Vysočina. Budeme se snažit vytvořit nástroj pro malé koloniály, aby měli starostové obcí možnost je finančně podpořit. Peníze by šly od ministerstva i krajů a jednalo by se o zhruba 10 – 20 tisíc měsíčně na jeden koloniál. O dané věci jsme nedávno jednali s předsednictvem Asociace krajů a reakce byly velmi vstřícné a pozitivní,“ představil dále záměr ministerstva Karel Havlíček.

„Velmi si vážíme podpory ministerstva a zejména pana ministra Havlíčka, který je prvním ministrem, který projevil zájem také o obchod. Věřím, že naše dobrá spolupráce bude pokračovat i do budoucna, a budu rád, když pan ministr bude naše obchodníky oceňovat pravidelně,“ doplnil ministra Zdeněk Juračka, předseda AČTO.

Značka TRADIČNÍ ČESKÝ OBCHOD – CERTIFIKOVÁNO usnadňuje zákazníkům orientaci na českém trhu. Ukazuje, která česká nezávislá prodejna poskytuje kvalitní služby, sortiment, profesionální personál a české potraviny. Zákazníci tak mají v certifikovaných prodejnách jistotu, že nakoupí dobře, kvalitně a „po česku“. Obchodníkům naopak dává zpětnou vazbu, nabízí jim konkurenční výhodu a možnost vyzvednout vlastní úsilí. Kompletní přehled certifikovaných prodejen naleznete na www.acto.cz/certifikace.

Asociace českého tradičního obchodu je historicky první a největší konsolidovaný subjekt, který sdružuje české maloobchodníky z oblasti malého a středního podnikání. V současnosti má AČTO 19 členů z řad českých maloobchodních sítí i českých výrobců potravin. Reprezentuje na 7 000 prodejen s 30 000 zaměstnanci, čímž představuje cca 25% podíl na trhu s potravinami. Hlavním posláním AČTO je hájit zájmy svých členů před trvale nepříznivým působením nekalé konkurence, přispívat k vytvoření rovného a spravedlivého konkurenčního prostředí a chránit české nezávislé prodejny před negativními vlivy trhu či legislativy. Navíc si zakladatelé dali do vínku hájit vše české, a to včetně podpory výroby a prodeje českých potravin u nás. Projekt certifikace, spojený s udílením značky TRADIČNÍ ČESKÝ OBCHOD – CERTIFIKOVÁNO ASOCIACÍ ČESKÉHO TRADIČNÍHO OBCHODU, spustilo AČTO koncem listopadu 2016 za podpory ministra zemědělství a prezidenta Potravinářské komory.