Technologie Mastercard zásadně změnila lyžařské závody v Hahnenkammu

Praha 23. ledna – Technologie společnosti Mastercard zásadně změnila lyžařské závody v rakouském Hahnenkammu. Původní prostředí, v němž se platilo jen v hotovosti, se transformovalo na událost, která vítá s otevřenou náručí inovativní platební bezkontaktní řešení. Zvyšuje se tím bezpečnost a roste úroveň pohodlí i přístupnost pro návštěvníky. 

Hahnenkamm hostí od 22. do 26. ledna Světový pohár ve sjezdovém lyžování, jehož součástí je legendární závod ve sjezdu. Do roku 2025 bude Hahnenkamm v přechodu na bezkontaktní model následovat většina lyžařských resortů, shodli se odborníci v nové nezávislé studii. Tu pro společnost Mastercard realizoval Sascha L. Schmidt, ředitel WHU-Center for Sports and Management v Düsseldorfu spolu s 46 mezinárodně uznávanými experty na alpské sporty. Propojené aplikace a jednoduché zapůjčení lyží, zajištění ubytování i skipasů zlepší podle odborníků celkový zážitek a budou pro lyžařský sport zdrojem dalších možností a příležitostí.

Společnost Mastercard jako partner investuje do Hahnenkammu průběžně a umožňuje mu tak pokračovat ve svém rozvoji s využitím nejmodernějších technologií. Letos se tak představí hybridní karta, první svého druhu, s níž přichází společnost LAKS Pay. Bezkontaktní kartu lze použít k placení, jako skipas, ke vstupu do hotelu i na veřejnou dopravu. Snadno přenosnou kartu Ski2Pay společnosti LAKS Pay lze používat ve více než stovce lyžařských středisek a hotelů po celém světě.

„Závody na Hahnenkammu se v rámci lyžování drží na špici technologického vývoje již od prvního ročníku. Od samého počátku partnerství společnost Mastercard do závodu na Hahnenkammu investuje a poskytuje bezkontaktní technologie. Ovšem i přesto, že jsou moderní technologie a udržitelnost pro Mastercard prioritou, věnujeme stejnou pozornost i podpoře rovnosti ve sportu. Všem fanouškům bez rozdílu chceme umožnit, aby se mohli těšit ze své vášně pro lyžování a zblízka sledovat své sportovní idoly,“ uvedl Rose Beaumont, Senior Vice President, Business Enablement a Europe Communications, společnosti Mastercard.

Kromě možnosti bezproblémově platit za služby má pro celý obor zásadní význam zachování podmínek pro lyžování, tím spíše v době, kdy průměrné teploty v důsledku klimatických změn vytrvale rostou. Odborníci doporučují vyrábět a používat umělý sníh, kterým se doplní přirozená sněhová nadílka a zamezí se zkracování sezony. Shodují se ovšem také na tom, že je nezbytné pomocí inovací zajistit snižování dopadů na životní prostředí a vyšší míru udržitelnosti v dlouhodobém horizontu, například využíváním obnovitelných zdrojů energie a recyklací vody z roztátého sněhu.

Další oblastí, kde se neustálé inovace dobře uplatní, je prevence úrazů na svazích. Odborníci vyzývají ke snižování rizik širším nasazením nových technologií. Například moderní ochranné vybavení lyžařů dokáže snižovat rizika nadměrné rotace páteře a předcházet tak závažným zraněním. Ve vývoji jsou také airbagy pro lyžaře, které dokážou před úrazy chránit jak profesionální, tak i rekreační lyžaře. 

Odborníci na zimní sporty spatřují potenciál ve využití výpočetní techniky v přípravě profesionálních sportovců, u nichž lze pomocí simulací zlepšovat jak jejich výkonnost, tak snižovat rizika zranění. Naproti tomu však experti nepovažují zájem o e-sporty mezi mladšími fanoušky za vstupní bránu na skutečné svahy. Za nejvýznamnější faktor zájmu o lyžování mezi mladými se všeobecně považuje postoj jejich rodičů. 

Kompletní je k dispozici ke stažení zde

Poznámky pro editory:

Studii uskutečnilo středisko WHU-Center for Sports and Management – Otto Beisheim School of Management s využitím anonymní Delfské metody. Na studii se podílelo 46 odborníků na sjezdové lyžování z různých zemí, ve věku 25 až 65 let. Účastníky studie byli sportovci, činovníci závodů, zástupci médií, akademici, správci lyžařských středisek a manažeři firem v oboru sportovních technologií.

O společnosti Mastercard

Mastercard (NYSE: MA), www.mastercard.com, je jednička v oblasti inteligentních, pohodlných a bezpečných plateb. Provozujeme nejrychlejší síť pro zpracování plateb, která propojuje spotřebitele, finanční instituce, obchodníky, vlády a podniky ve více než 210 zemích a teritoriích celého světa. Produkty a řešení společnosti Mastercard ještě více usnadňují, zabezpečují a zefektivňují každodenní obchodní činnosti – například nakupování, cestování, podnikání a hospodaření s financemi. Sledujte nás na Twitteru @MastercardNews, připojte se k diskusi na CashlessPioneers Blog a přihlaste se k odběru nejnovějších zpráv v Engagement Bureau.