Český startup Daytrip získává investici ve výši 25 milionů korun od tuzemských fondů Nation 1 a J&T Ventures. Částka je součástí stále probíhajícího investičního kola Series A

Praha 24. ledna 2020 – Cestovatelský startup Daytrip, který zajišťuje zážitkové transfery mezi městy s místními řidiči, má i na rok 2020 v plánu pokračovat s agresivní expanzí svých služeb. S růstem mu pomůže i investice ve výši 25 milionů korun (1 milion eur) od českých investičních fondů Nation 1 a J&T Ventures, které se o ni podělily rovným dílem. Částka je součástí právě probíhajícího kola Series A, ve kterém firma plánuje získat dohromady 5 milionů eur.

Daytrip sází na trend, kdy turistům dnes již nestačí pouhá návštěva nových míst, ale přejí si odvážet autentické zážitky a poznávat lokální kulturu. To vše při zachování maximálního pohodlí a jednoduchosti při plánování. Tomuto trendu nasvědčují také čísla, obrat Daytripu dosáhl jen za loňský rok bezmála 400 milionů korun. Firma již od roku 2015 nabízí turistům možnost přepravovat se s místními anglicky mluvícími řidiči.

„Člověka na cestách jako první napadne autobus, vlak, případně půjčení auta. Jenže u hromadné dopravy nejste tak flexibilní a u autopůjčovny buď musíte vůz vrátit do stejného města, nebo si výrazně připlatíte. S Daytripem máte osobního řidiče, který vás vyzvedne, kde chcete, a doveze až do hotelu v jiném městě. Jestli se po cestě zastavíte někde na hradě, obědě nebo v malém městečku, už je na vás,“ vysvětluje princip fungování služby její spoluzakladatel a CEO Tomáš Turek. Cestující tak nejen nemusí řešit vyhledávání spojů a nošení zavazadel, ale mají navíc jistou door-to-door přepravu.

Z lokálního byznysu globálním hráčem

Zakladatelé Tomáš Turek a Jiří Sváček měli s přepravou turistů zkušenosti již ze své předchozí firmy, která poskytuje shuttle servis mezi Rakouskem a Českým Krumlovem. Daytrip vznikl na základě poptávky některých zákazníků po více personalizovaném servisu a širšímu pokrytí destinací. Daytrip byl založen jako škálovatelná platforma s globální vizí. Dnes má firma šedesát zaměstnanců, na tři tisíce smluvních řidičů a obrat stovky milionů korun. Mezi další spoluzakladatele pak patří Markéta Bláhová, Jan Prokop a Valeriia Pshenychna.

25 milionů k ovládnutí trhu 

O úspěšnosti Daytripu vypovídají také výsledky z předešlých let. V roce 2017 se obrat startupu pohyboval okolo 75 milionů korun, v roce 2019 již zmiňovaných bezmála 400 milionů korun. Důkazem je také nedávná investice 25 milionů korun, kterou do Daytripu vložily v poměru 50 : 50 české investiční fondy Nation 1 a J&T Ventures. „Tomáš a jeho tým na firmě tvrdě pracují, dokázali s ní uspět a nenechali se odradit. Vybudovali platformu, která nemá konkurenci, a současně šlapou na paty i jiným firmám, které jsou úspěšné v celosvětovém měřítku,“ říká Marek Moravec, managing partner Nation 1. Investice má startupu pomoci s rozvojem produktu, dalším růstem obratu i agresivní celosvětovou expanzí.

„Aktuálně obsluhujeme šedesát pět světových zemí. Třeba šéf Uberu nedávno řekl, že mají obsazení v nějakých sedmdesáti. My je hodláme během pár měsíců překonat,“ nastiňuje plány Turek. Podle Adama Kočíka, managing directora J&T Ventures, má v další expanzi Daytripu pomoci až 5 mil. eur v rámci Series A investice později v tomto roce: „Těší nás dynamický růst ve všech byznysových ukazatelích společnosti. Již v roce 2017 jsme se podíleli na seed investici 600 tisíc eur a dnešní úspěchy startupu jsou přesvědčivým důkazem, že jej vede velmi kompetentní tým. Firma má výborné předpoklady pro další dramatický celosvětový růst a může se stát synonymem pro meziměstskou přepravu zaměřenou na turisty a cestovatele. Díky vysokým nárokům na profesionalitu řidičů i jejich nadprůměrnému odměňování má nastavenou vysokou laťku kvality služby.“

O Daytripu

Daytrip je globální platforma, která zajišťuje turistům meziměstské transfery s místními řidiči. Startup vznikl v roce 2015 s cílem nabídnout turistům alternativu k zažitým způsobům přepravy a autentičtější zážitek. Daytrip nabízí své služby ve více než 60 zemích na 4 kontinentech. 

O Nation 1

Investor, akcelerátor i sehraný tým profesionálů, kteří nejdou pro dobrou radu daleko: to je Nation 1, venture kapitálový fond se zaměřením na preseedová a seedová kola investic do startupů. Za jeho vznikem stojí čtveřice Marek Moravec, Jaroslav Trojan, Petra W. Končelíková a Martin Bodocký, kteří do fondu dohromady vložili 1 milion eur a prostřednictvím financování i sdílení mnohaletých zkušeností podávají pomocnou ruku startupům v raných fázích vývoje. Pro startupy s globální vizí má fond v seedových fázích připravené částky až 1,5 milionu eur. V následujících deseti letech plánuje Nation 1 investovat 35 milionů eur do zhruba 40 firem na území Česka a pomoci jim tak s mezinárodní expanzí.

O J&T Ventures

Venture kapitálový fond J&T Ventures investuje do slibných, začínajících inovativních firem s cílem přispět k jejich dynamickému rozvoji a růstu jejich hodnoty. Fondy J&T Ventures spravují 47 milionů eur a poskytují nejen finanční prostředky, ale také pomoc s nastavením obchodní strategie, firemních procesů, podporu expanze na zahraniční trhy, s fundraisingem a manažerské zkušenosti spolu s kontakty. Fond vyhledává nadějné podnikatelské projekty především z oblasti informačních technologií, retailu, travel, zdravotnictví, finančních technologií a IoE (Internet of Everything), orientuje se především na region střední a východní Evropy a velikost investice od 200 tisíc eur do 2,5 milionu eur. Více informací na www.jtventures.cz