Securitas oznámila spolupráci na novém technologickém řešení ochrany tzv. měkkých cílů

Odborný seminář Ochrana měkkých cílů, pořádaný dne 13. února 2020 společností SECURITAS ČR, představil aktuální podněty technologických a bezpečnostních expertů v kontextu nedávných případů násilí na veřejných místech v České republice. Společnost Securitas na semináři oznámila spolupráci na cenově dostupném technologickém řešení, které by mělo s ochranou tzv. měkkých cílů pomoci.

Měkký cíl je označení pro místo s vysokou koncentrací osob a nízkou mírou zabezpečení proti násilnému útoku páchanému kupříkladu teroristy či duševně narušenými jedinci. Jde například o nemocnice, veřejné instituce či nákupní centra a další veřejné prostory. Právě ochraně takových míst a možnostem nových technologií se věnoval poslední workshop v pražském sídle společnosti Securitas. 

Seminář zahájil bezpečnostní expert Jaromír Průša ze společnosti Screening Solutions s.r.o., který připomněl, že ačkoli je Česká republika na 10. místě žebříčku nejbezpečnějších zemí světa podle britského Institutu pro hospodářství a mír (IEP), i u nás v posledních letech přibyly případy osob odsouzených za terorismus a také útoky tzv. „osamělých vlků“, většinou duševně narušených osob, které spáchaly násilné trestné činy na veřejných místech s více oběťmi.

Securitas spolupracuje na novém technologickém řešení

Odborník na kamerové systémy a integrace bezpečnostních technologií Vladimír Dudycha ze společnosti Z.L.D. s.r.o. představil aktuální vývoj v této oblasti. Trendem je podle něj čím dál lepší propojení kamerových systémů s dalšími senzory a technologiemi, okamžitá videodetekce incidentů s pomocí umělé inteligence, integrace zařízení do specializovaných monitorovacích pracovišť, jako je Securitas Operation Center (SOC), a následná rychlá aktivace zásahových scénářů.

Michal Moroz, strategický poradce společnosti Securitas, oznámil zahájení pilotního projektu, který by měl umožnit efektivní ochranu měkkých cílů právě s pomocí kamer a dalších technologií. Projekt vzniká pod záštitou Asociace kritické infrastruktury ČR a jeho primárním cílem je, aby systém automaticky a v reálném čase detekoval přítomnost aktivního střelce a upozornil na jeho přítomnost (popřípadě ležící osoby či jiné zájmové události). Měl by také zjednodušit a zdokonalit přenos informací Policii ČR a dalším složkám IZS/KŘ a poskytnout jim maximální podporu pro efektivní rozhodování.

„Ambicí našeho projektu je otestovat více dostupných video analytických softwarů od tuzemských i zahraničních výrobců, například pro detekce zbraně, rozpoznání tváře, detekce ležící osoby nebo detekce určitého typu chování, a výsledky testování publikovat,“ komentuje Michal Moroz ze společnosti Securitas. „Klíčové přitom je, že má jít o cenově dostupné a neinvazivní řešení, které nenarušuje běžný provoz v dané budově či instituci.“ Detailnější informace o projektu budou podle Michala Moroze k dispozici v březnu 2020.