MPO a MZČR ve spolupráci s LINET Group zajistí českým nemocnicím unikátní řešení k léčbě nejtěžších pacientů s COVID-19

Největší evropský výrobce lůžek uzpůsobil výrobu a zásobuje nemocnice po celém světě, aby jim pomohl v boji s pandemií koronaviru. Společně s odborníky z 1. lékařské fakulty UK a KARIM VFN zároveň vyvinul řešení, které dovoluje optimalizovat léčbu pacientů trpících syndromem akutní dechové tísně (ARDS), např. v důsledku COVID-19. Nyní společně s MPO a týmem expertů připravuje nasazení tohoto řešení do čtyř špičkových českých nemocnic.

Společnost LINET se už několik let podílí na výzkumu využití nejmodernějšího plicního diagnostického zařízení EIT (Elektrická impedanční tomografie) společně s platformou lůžek Multicare v intenzivní péči. „Jako první na světě jsme nabídli klasická lůžka pro intenzivní péči s možností tzv. laterálního náklonu ALT až 30 stupňů. Na základě diagnostiky umožňuje EIT lůžko pacienty polohovat dle jejich individuálních potřeb. Poloha těla během umělé plicní ventilace je velmi důležitá, ovlivňuje totiž velkou měrou plicní mechaniku. Naše řešení umožňuje každého pacienta polohovat podle jeho individuálního aktuálního stavu a získat z tohoto polohování pro pacienta v kritickém stavu co největší užitek,“ vysvětluje Martin Ričl, šéf klinického výzkumu ve společnosti LINET.

EIT je nejnovější funkční zobrazovací metoda plic, která bez negativních efektů (jako je například rentgenové záření) dokáže v reálném čase mapovat distribuci vdechovaného vzduchu do jednotlivých plicních regionů, a okamžitě tak informovat o efektu léčby. „Částečnou alternativou k EIT může být CT vyšetření. Vzhledem k radiační zátěži pacienta i nutnosti transportu je však možné jej použít pouze omezeně, jednou denně. V případě EIT se vyšetřuje kontinuálně u lůžka a nevyžaduje to riskantní převoz pacienta,“ vysvětluje Ričl. 

V Evropě je nyní dostupných pouze 5 těchto přístrojů. „Kontaktovali jsme Ministerstvo průmyslu a obchodu a Ministerstvo zdravotnictví, abychom jim technologii ALT řízenou pomocí EIT představili. Nyní je více než kdy jindy třeba jednat opravdu rychle. Víme, kde přístroje jsou a potřebujeme je k nám co nejrychleji dostat,“ říká zakladatel společnosti LINET Zbyněk Frolík. 

„Naše řešení je šetrné, efektivní a dá se relativně snadno implementovat do léčebně-ošetřovatelské péče. Aby se to podařilo, sestavili jsme tým profesionálů, který se o to postará. Musím poděkovat MPO a MZČR za rychlou reakci a pomoc, které se nám od nich dostalo,“ dodává Zbyněk Frolík.

LINET spolupracuje s krizovým štábem ČR, který připravuje dodávku těchto zařízení v nejbližších dnech. Unikátní technologii pro své pacienty získá VFN v Praze, FN u svaté Anny v Brně, FN Ostrava a FN v Hradci Králové.

Na vývoji tohoto řešení se kromě společnosti LINET velkou měrou podílely lékařské týmy z 1. lékařské fakulty UK a KARIM VFN pod vedením MUDr. Michala Otáhala, Ph.D., a MUDr. Mikuláše Mlčka, Ph.D., které úzce spolupracují se špičkovými zahraničními experty. Minulý týden LINET na toto téma uspořádal odborný webinář, kde byl hlavním přednášejícím světově respektovaný odborník, pulmonolog prof. Marcelo Amato, M.D., Ph.D., a který sledovali zájemci z celého světa. Jeho záznam můžete shlédnout zde.  

 

LINET Group je největším evropským dodavatelem zdravotnických lůžek, antidekubitních matrací, nábytku i kompletních řešení pro nemocnice a pečovatelská zařízení. Sídlí v nizozemském Dordrechtu a zaměstnává 1900 lidí v 20 společnostech a lokalitách. Výrobkové portfolio skupiny tvoří známé značky lůžek LINET, wissner-bosserhoff, zahrnuje také matrace a nabídku doplňují i výrobky BORCAD Medical: porodní lůžka, gynekologická, transportní a dialyzační křesla. Firma si svůj stabilní organický růst udržuje díky schopnosti přinášet nové výrobky maximálně přizpůsobené potřebám zákazníků. Více na www.linet.cz.