Bývalý šéf pražského dopravního podniku Martin Gillar nově řídí investiční skupinu zaměřenou na nájemní bydlení. V Czech Home Capital má i vlastnický podíl

  • Nová realitní investiční skupina Czech Home Capital plánuje v příštích dvou letech navýšit objem aktiv o bezmála miliardu korun. V rychlém růstu jí má pomoci i příchod nového ředitele Martina Gillara.
  • Gillar jakožto bývalý šéf pražského dopravního podniku či ředitel divize správy majetku v České poště přináší společnosti zkušenosti s akvizicemi a správou aktiv za miliardy korun.
  • Kromě manažerské pozice bude Gillar v Czech Home Capital také menšinovým akcionářem. Zařadí se tak po bok Davida Rusňáka, který má ve společnosti největší podíl.

Novým ředitelem a členem představenstva společnosti Czech Home Capital se stal bývalý šéf pražského dopravního podniku Martin Gillar. V investiční skupině zaměřené na nákup a správu rezidenčních nemovitostí zároveň získal minoritní vlastnický podíl. Jedním z jeho hlavních úkolů bude nyní zajistit rychlý růst prostřednictvím nových akvizic. Czech Home Capital, jež vznikla v roce 2019 a dosud uskutečnila investice za 200 milionů korun, totiž plánuje do konce příštího roku rozšířit svoje portfolio až o tisícovku bytů v regionech za bezmála miliardu korun. 

Gillar tak bude moci v nové pozici využít bohatých zkušeností, které s investicemi, chytrými technologiemi a správou majetku má. Podobných rozměrů dosahovala i Gillarova odpovědnost v České poště, kde jako ředitel divize správy majetku a divize strategie zabezpečoval chod 3 200 poboček, obnovu vozového parku i prodej zbytného majetku. „Investice a následná správa majetku jsou do velké míry právní a technologickou záležitostí. Smluvní ujednání jsou složitá a v případě investiční skupiny se k nim navíc přidává i regulace. Moje výhoda je však v tom, že ač původem právník, posledních osm let jsem se věnoval korporátnímu řízení na vrcholové úrovni. Nejsem tedy uvězněný pouze v paragrafech, ale jsem zvyklý také vyhledávat příležitosti, komunikovat s obchodními partnery a přijímat rozhodnutí,“ popisuje Gillar, proč ho akcionáři společnosti s nabídkou na řídící pozici oslovili.

Příchod do Czech Home Capital pro Gillara znamená, že si kromě dobře známé manažerské pozice bude zvykat také na roli menšinového akcionáře. Součástí nabídky totiž byl také vlastnický podíl ve společnosti. „Řadu let jsem pracoval v korporacích, kde jsem byl odpovědný akcionářům. To mě teď samozřejmě čeká také, jen s tím rozdílem, že jedním z akcionářů budu i já sám, tudíž se budu odpovídat částečně také sám sobě,“ popisuje Gillar a dodává, že ho k působení v Czech Home Capital přilákala také unikátní investiční vize společnosti. 

Na rozdíl od běžných realitních fondů zaměřených na komerční nemovitosti či development se totiž Czech Home Capital zaměřuje výhradně na nájemní bydlení. „V tom spatřuji obrovský růstový potenciál. Vlastnické bydlení v Česku v posledních letech prudce zdražilo a pro řadu lidí se stalo nedostupným. Kromě toho se také zpřísnily podmínky pro poskytování hypoték. Proto jsem přesvědčený, že bude podíl lidí v nájmu v tuzemsku postupně růst na úrovně obvyklé v západních zemích,“ popisuje Gillar. Další výhodu spatřuje v tom, že bydlení je to poslední, co by lidé v případě propadů trhů vytěsňovali. „Komerční nájemce během krize nebo epidemie se může dostat do velkých problémů. Jako developer bychom zase riskovali, že případný pokles cen nemovitostí výrazně ovlivní celkový výsledek. Cena nájmu se sice může také snížit, ale jen o nízké procento,“ říká s tím, že Czech Home Capital kalkuluje pouze s výnosy z nájmu. Případný růst cen nemovitostí do svého dlouhodobého cíle, kterým je průměrný výnos 5 % ročně, v rámci konzervativního přístupu raději vůbec nepromítá.

Kromě vyhledávání nových akvizičních příležitostí a jejich následného začleňování do portfolia společnosti čeká Gillara v nové funkci v příštích týdnech a měsících řada dalších úkolů. Mimo jiné půjde o jednání s bankami, které budou nad rámec prostředků akcionářů a investorů poskytovat financování pro další růst Czech Home Capital. Společnost se také již připravuje na první nákupy nemovitostí v zahraničí, kde se chce zpočátku zaměřit na Německo a Rakousko, kde má nájemní bydlení historickou tradici.

Martin Gillar (41) je český vrcholový manažer se zkušenostmi z vedení předních veřejných společností. V minulosti působil mimo jiné jako generální ředitel a předseda představenstva Dopravního podniku hlavního města Prahy, řídil divizi správy majetku a divizi strategie v České poště, či zastával post místopředsedy představenstva s odpovědností za rozvoj obchodu a správu majetku ve společnosti ČD Telematika. Je absolventem Právnické fakulty Univerzity Karlovy, titul MBA pak získal na Pražské mezinárodní manažerské škole při VŠE. Oficiální fotografie Martina Gillara je ke stažení zde.

Czech Home Capital je investiční skupina zaměřená na nákup a správu rezidenčních nemovitostí určených k nájemnímu bydlení. Založena byla v roce 2019 a její portfolio skládající se z nemovitostí v regionech ČR nyní dosahuje hodnoty 200 milionů korun. Společnost cílí na dlouhodobý průměrný výnos 5 % ročně a pro rok 2020 plánuje formou akvizic navýšit objem aktiv na jednu miliardu korun. Mezi akcionáře Czech Home Capital patří například David Rusňák, Pavel Fráňa, Vít Kučera, Výběr Reality s.r.o., či Martin Gillar. Více na www.homecapital.cz