Jak vybrat ideální tiskárnu do domácnosti? Vyberou si dospělí i děti

Home office je nyní každodenní rutinou pro hodně lidí po celém světě. Jak si vybrat vhodnou tiskárnu do domácnosti, aby uspokojila vaše pracovní potřeby i kreativitu dětí, které zatím do školních lavic nemíří?

V první řadě je důležité uvědomit si, jak často chcete tisknout a co. Klíčové je také zohlednit, zda budete tisknout černobíle, nebo barevně. Pokud někdo tiskne pouze černobíle, je zbytečné připlácet za barevný inkoust, který může v případě delší nečinnosti vyschnout. „Stále více rodičů i dětí si doma tiskne barevné fotografie. V tom případě by kvůli jejich kvalitě měli vsadit spíše na inkoustovou tiskárnu. I s fotopapírem je vyjde jeden snímek levněji než v případě fotolaboratoře,“ říká produktový manažer Canon CZ Karel Vysoudil.

Nezbytným aspektem domácí kanceláře jsou také skenery a kopírky v tiskárnách. Pokud kopírujete a skenujete pouze párkrát do měsíce, vystačíte si s mobilní aplikací, která umožňuje dokument vyfotit a upravit tak, aby byl použitelný k posílání e-mailem nebo k tisku. Když kopírujete častěji, oceníte multifunkční tiskárnu s kopírkou a skenerem. 

Moderní tiskárny pracují chytře. Připojení je možné pomocí kabelu nebo Wi-Fi. Stejně snadno lze nyní vytisknout fotografie přímo z mobilu nebo fotoaparátu. Vyšší modely mají LCD displej, který umožní vše nastavit přímo na tiskárně bez nutnosti použít počítač. 

Jak tiskárnu pro home office vybrat? Podívejte se, do které ze tří základních skupin patříte.

Tisknu málo, většinou pouze dokumenty

Tento případ se týká lidí, kteří doma tisknou málo.  Pokud vytisknou méně než pět stran měsíčně, lze doporučit koupi levnější tiskárny do 2000 korun. Neměli by zapomenout na to, že inkoust v zařízeních, která nepoužijí déle než měsíc, zasychá. Z toho důvodu je vhodné zvážit nákup laserových tiskáren, jež fungují na jiném principu a inkoust nevyužívají.

Vhodnou tiskárnou pro šetrné domácí tiskaře je Canon PIXMA TS3150. Umožňuje tisk na čtvercový formát, stejně jako tisk či skenování pomocí smartphonu či tabletu.

Cena: 990 Kč

Tisknu průměrně, ale chci všechno

Pokud chcete tiskárnu, kterou využije celá rodina, doporučujeme se poohlédnout po barevné multifunkční tiskárně, jež je zároveň i kopírkou a skenerem. Pro hudební fanoušky je zajímavý potisk CD, jiní ocení tisk poštovních obálek, nálepek nebo většího formátu A3. 

Jestliže tisknete od všeho trochu, pořiďte si Canon PIXMA TS6250. Zásobníky inkoustu XL a XXL jsou zárukou, že nezůstanete bez náplně. Fotografie, eseje, či recepty na jídlo tak budete mít snadno vytištěné po dlouhou dobu.

Cena: 2 290 Kč

Tisknu hodně 

Pokud tisknete více než 50 stran měsíčně, měli byste se již zamyslet nad cenou spotřebního materiálu a nákladech na jednu vytištěnou stranu. To se může týkat například drobných živnostníků a malých kanceláří.  Některé tiskárny umožňují použít větší náplně, které jsou výhodnější. „Když tisknu víc než 50 stránek měsíčně, měl bych si již zjistit náklady na stránku. Tiskárny Canon mají výhodu, že mají cartridge XXL. Pokud někdo tiskne víc než 100 stránek měsíčně, volil bych spíše inkoust než laser. Laserové tiskárny jsou výhodnější v případě nutnosti rychlého tisku,“ říká k výběru správné tiskárny produktový manažer společnosti Canon Karel Vysoudil s tím, že pro velké společnosti je vhodné používat velké laserové tiskárny. 

Drobní podnikatelé a rodiny, které chtějí hodně funkcí tiskárny, mohou vsadit na model Canon PIXMA TR4550, který je zařízením 4 v 1. Umí tisknout, kopírovat, skenovat a faxovat. Automatický podavač dokumentů zvládne okopírovat nebo naskenovat více stránek najednou.

Cena: 1 539 Kč

Ideální tiskárna pro děti umí čtvercové fotografie i samolepky na nehty

Jak zabavit děti, které jsou téměř neustále doma? Spolehnutí je na rozměrově úspornou A3 tiskárnu Canon PIXMA TS9550, která je pro ratolesti jako stvořená. Umožňuje vytvářet třeba čtvercové fotografie, magnety a pro malé parádnice i samolepky na nehty. Skládání origami díky službě Creative Park může být skvělou zábavou pro malé i velké právě teď.

Cena: 5 990 Kč