KZPS požaduje po vládě prodloužení stávajících opatření a schválení dalších pro MSP, cestovní ruch, výstavnictví a služby

Praha, 15. dubna 2020 – Stanovisko Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů (KZPS ČR) ke včera zveřejněnému „Harmonogramu uvolnění podnikatelských a dalších činností“. Toto stanovisko vychází z průzkumu, který byl v minulých dnech proveden mezi členskými organizacemi Konfederace.

„Termíny, které dle sdělení místopředsedy vlády vycházejí ze stávající situace šíření koronaviru a jeho důsledků mohou doznat v průběhu dalších týdnů změny. Na základě vyhlášených termínů budeme po vládě požadovat jednak prodloužení termínů, tedy účinnosti stávajících opatření, která jsou platná např. do konce měsíce dubna (Antivirus a další). Posílení financí na záruční programy COVID I a II, konečné vyhlášení programu pro pražské podniky a organizace, odklady plateb DPH o 6 až 9 měsíců, prominutí plateb sociálního a zdravotního pojištění minimálně o 3 měsíce zejména u činností, které podléhají uzavření do 6. června 2020 a kde firemní situace je neudržitelná a řadu dalších opatření nejen pro malé a střední podniky, ale celou oblast cestovního roku, výstavnictví a na to navazujících činností a služeb,“ říká prezident KZPS ČR Jan Wiesner.

Již v nyní avizují zejména subdodavatelé nedostatek financí nejen z důvodu uzavření či omezení výroby finálních odběratelů, ale v současné době se řada podniků dostala do druhotné platební neschopnosti. Soustřeďujeme aktuálně požadavky našich členů, které budeme projednávat s příslušnými ministerstvy a vládou ČR.

KZPS ČR je sdružení dle zákona č. 83/1990 Sb., které reprezentuje osm dominantních zaměstnavatelských svazů z oblasti: stavebnictví, textilního průmyslu, malého a středního podnikání, výrobního a spotřebního družstevnictví, zemědělství, důlního a naftového průmyslu, dřevozpracujícího průmyslu, školství, zdravotnictví kultury a sociálních služeb. 

Zastupuje více než 22 000 členských subjektů s více než 1.300.000 zaměstnanci prosazuje specifické zájmy svých členů v oblasti legislativy a v dalších oblastech formuluje společné podnikatelské a zaměstnavatelské zájmy svých členů a prosazuje je v součinnosti s příslušnými státními orgány, ostatními zaměstnavatelskými organizacemi a odbory a zejména v různých formách konzultací s vládou je jedním ze sociálních partnerů zastupujícím stranu podnikatelů v Radě hospodářské a sociální dohody – tripartitě. Více na www.kzps.cz.