Komentář: Čínské továrny se vracejí do provozu. České prodejce elektroniky zachraňuje dobré plánování i změna logistiky

Chrudim, 15. dubna 2020 – Prodejci elektroniky, kteří jsou závislí na dodávkách zboží z Číny, se potýkají s výpadky zásobování. Pokud nejsou zvyklí plánovat nákup zboží na několik měsíců předem, nezvládnou vyřizovat objednávky zákazníků včas. Jak se koronavirová nákaza projevila na dodávkách zboží od čínských výrobců a jak na situaci reagují čeští podnikatelé, popíše ve svém komentáři Radim Tlapák, majitel internetového obchodu BatteryShop.cz.

Šíření koronavirové nákazy ochromilo čínský trh. Továrny na výrobu elektroniky z důvodu karantény v lednu zastavily produkci a zároveň jejich management zcela přestal komunikovat s odběrateli. První zprávu jsme od zástupců čínské továrny obdrželi 9. března, kdy nám oznámili, že částečně obnovili provoz a začínají pracovat na našich objednávkách. Zboží nám tak bylo místo 11. března předáno k přepravě 15. dubna. Celkově tak jde o měsíční zpoždění dodávek oproti normální situaci. Podle aktuálních informací od zástupců čínských výrobců již byl v továrnách spuštěn plný provoz a následující produkce součástek do elektroniky bude zpožděna o 2 týdny oproti původním plánům.

Dodávky zboží urychlí letecká doprava

Obdobnou situaci přirozeně nemohl nikdo očekávat. Zastavení výroby součástek do elektronických zařízení se dotklo velkých producentů spotřební elektroniky, zdravotnických přístrojů i automobilů. Pokud podniky nebyly připraveny na výpadky dodávek, ochromilo to jejich výrobu a prodej. My jsme standardně zvyklí plánovat nákup zboží šest měsíců dopředu a máme tak dostatečné skladové zásoby. Proto jsme i nadále schopni reagovat na poptávku zákazníků. Abychom však měsíční výpadek v dodávce produktů vyrovnali, byli jsme nuceni změnit logistiku. Místo plánované lodní přepravy jsme u aktuálních dodávek dali přednost rychlejší letecké dopravě. Ta je však výrazně dražší a zvyšuje nákupní cenu zboží o 25 procent. Očekáváme, že již v létě se dodávky od čínských výrobců stabilizují a nejen podnikatelský život se vrátí do běžného rytmu.

Autor komentáře: Radim Tlapák, ředitel internetového obchodu BatteryShop.cz, který je předním prodejcem baterií do mobilních zařízení české značky T6 Power.

O e-shopu BatteryShop.cz

Společnost BatteryShop.cz má v obchodování na internetu dlouhodobé zkušenosti, věnujeme se mu od roku 1998. Specializuje se výhradně na prodej baterií. Všichni pracovníci mají s produkty z oboru počítačové elektroniky bohaté zkušenosti. Obchodními partnery jsou společnosti z Asie a USA. Všechny prodávané baterie splňují přísné evropské normy a mají všech‚y certifikáty potřebné pro prodej v zemích Evropské unie. Vysokou kvalitu služeb internetového obchodu potvrzuje 100% hodnocení zákazníků na portálu Heureka.cz.

Internetový obchod BatteryShop.cz provozuje společnost NTB CZ, která je zároveň vlastníkem a výhradním prodejcem baterií značky T6 power. Je také oficiálním dovozcem výrobků značky iGo do České republiky.