Nadějný český startup čelí výzvám ve světě ubytování. Mews se vyrovnává s krizí v hotelnictví, energii přesouvá na pomoc potřebným a dlouhodobý vývoj

Hoteliérství patří k odvětvím, které pandemická krize ochromila nejvíce. Jen evropské hotely zaznamenaly průměrnou ztrátu více než dva miliony eur ve zrušených rezervacích, a to za pouhý jeden týden (16. – 23. 3.), a kvůli omezenému pohybu je na dlouhé měsíce dopředu v ohrožení cestovní ruch, jenž je hlavním zdrojem příjmů v celém hotelovém byznysu. Dopady náhlých změn silně pocítil i český startup Mews, který poskytuje ubytovacím zařízením po celém světě systém pro správu rezervací, check-inů a vyřizování požadavků jejich hostů. V reakci na krizi hotelnictví svolal odborný webinář, spustil projekt hotelypomahaji.cz a k nové situaci se postavil jako k výzvě, kterou využije pro lepší strategické plánování a rozvoj svých produktů. Situaci zároveň vnímá jako příležitost pro automatizaci procesů v hotelích, které by po skončení krize mohly začít fungovat efektivněji a za menších provozních nákladů.

 „Hotelnictví po celém světě utrpělo velký šok, ale propadat panice nic kloudného nepřinese. Důležité je zamyslet se nad tím, jak krizi ustát a pokud možno využít ve svůj prospěch. Získaný čas a energii například věnovat optimalizaci interních procesů,” komentuje situaci hotelů Richard Valtr, zakladatel Mews.

Čas na změny a nápady

Sám startup, který na hotelovém byznysu stojí, přitom v reakci na pandemii přišel s několika zásadními opatřeními. Jednou z prvních aktivit bylo spuštění webové platformy http://hotelypomahaji.cz/, která nabízí hotelové pokoje za snížené ceny pro ty, kteří je teď potřebují nejvíce: pracovníkům ve zdravotnictví, kteří jsou umístění mimo obvyklé místo výkonu práce, nebo jejich rodinným příslušníkům.  „Pandemie COVID-19 vyvíjí na náš zdravotní systém obrovský tlak a my všichni musíme pomoci jakýmkoli možným způsobem. Proto jsme se rozhodli vytvořit virtuální místo, které sdruží hotely, jenž mohou nabyté kapacity využít pro bezpochyby nejzasaženější odvětví, kterým zdravotnictví je,” vysvětluje Valtr.

V rámci interních procesů pak Mews musel přehodnotit celkovou strategii a zaměřit se více na dlouhodobý vývoj a přesun aktivit do online světa.  „S tím bohužel souvisí i některé nutné personální změny, ke kterým jsme byli nuceni přistoupit. Čelili jsme v posledních týdnech řadě velmi nepříjemných rozhodnutí, ale v tuto chvíli už víme, že se opravdu musíme začít mnohem více soustředit zejména na vývoj a dlouhodobou strategii,” přiznává Valtr.

Semknout se v nelehké době

Mews také koncem března uspořádal webinář, na kterém se sešli odborníci, analytici a posluchači z celého světa, aby projednali současnou situaci a navrhli pro hotelový svět možná řešení. Spíkři mimo jiné zdůraznili, že nastala výborná příležitost zaměřit se na domácí trh, který bude v nejbližší době hlavním zdrojem příjmů kvůli uzavřeným hranicím a jiným cestovatelským opatřením.  „Doporučujeme nepodléhat tlaku a nesnižovat ceny. Je lepší přistoupit k akcím typu ‚ubytujte se na tři dny, zaplaťte dva‘ nebo třeba nabídnout snídaně zadarmo. Klíčová je v tuto chvíli flexibilita a empatie, takže klidně přistupovat k pozdnímu rušení rezervací nebo možnostem přesunout je na jiný termín,“ radil například v rámci webináře konzultant Thibault Catala. 

„Pro nás všechny v hotelovém byznysu teď nastala příležitost sdílet mezi sebou informace, být kreativní a začít přemýšlet o případných změnách v byznysových modelech. Celá situace nás stmeluje a je výzvou pro nás všechny. Je to zároveň ta nejlepší chvíle pro systémové změny a automatizaci provozu. Až se trh zase rozběhne, hotely budou mít napilno – a je potřeba se na to důkladně připravit. Právě teď je ideální příležitost pro digitalizaci celého ubytovacího segmentu,“ uzavřel webinář Valtr.

Více o Mews

Mews je český startup, který poskytuje ubytovacím zařízením systém pro správu rezervací, check-inů a vyřizování požadavků jejich hostů. Umí mimo jiné přijímat platby, řešit kompletní management hotelu včetně personálu a zároveň také podporuje připojení na vlastní API, takže se může jakákoli jiná služba v případě zájmu se systémem propojit. Platformu dnes využívá přes 2 000 ubytovacích zařízení v 56 zemích po celém světě. Společnost má centrálu v Praze, své kanceláře však už rozšířila i do Londýna, Amsterdamu, Barcelony, Paříže, Mnichova, Stockholmu, Sydney a dalších měst. V posledním investičním kole Series B získal Mews 29 milionů eur od investičního fondu Battery Ventures, celková výše investice včetně Series A činila 35 milionů eur.