Panasonic a Skanska – spolupráce v rámci stavebnictví 4.0

Společnost Skanska vybavila své kanceláře i stavby tablety FZ-G1 od Panasonicu. Pracovníci díky nim mají přístup k informacím o projektech, specializovaným aplikacím a softwaru CAD a BIM.

Inovace a digitalizace

Inovace a digitalizace stimulují růst prakticky všech hospodářských odvětví, stavebnictví nevyjímaje. Díky novým technologiím ustupují architekti od technických výkresů a upřednostňují 3D digitální modely. Aby mohla být řeč o skutečném růstu a rychlejší realizaci projektu, musí technologie opustit bezpečí kancelářských prostor a vyrazit na staveniště.

Skanska, jedna z předních stavebních a developerských společností, usiluje již několik let o realizaci transformace směrem ke Stavebnictví 4.0. První fází tohoto procesu je zavedení inteligentních pracovních nástrojů a digitalizace všech provozních činností. Z tohoto důvodu navázala společnost spolupráci se společností Panasonic, výrobcem speciálních tabletů a notebooků řady Toughpad a Toughbook.

Zařízení společnosti Panasonic si poradí jak v kancelářích, tak v terénu. To umožňuje společnosti snížit množství papírových dokumentů, zefektivnit a organizovat tok informací, a co je nejdůležitější – plně využít výhod integrovaného přístupu při realizaci projektů, jako je metodika BIM používaná společností Skanska.

Komplexní přístup

Předpokladem metodiky BIM, tj. správy projektových informací, je poskytnout všem účastníkům investičního procesu – od projektanta přes inženýry a subdodavatele až po investora – přístup k informacím o projektu, jako je jeho prostorový model a jakékoli informace o materiálech, nákladech nebo harmonogramu prací. Tak se zefektivní výměna dat, což urychlí výstavbu a usnadní její koordinaci.

I když v projekčních ateliérech společnosti Skanska je technologie BIM standardem již několik let, její dostupnost na stavbách byla donedávna slabá. Inženýři v terénu neměli žádný nástroj, který by jim poskytoval přístup k digitálním datům a který by byl navržen pro práci za různých povětrnostních podmínek a odolný vůči pádům, otřesům nebo prachu.

Ukázalo se, že takovým nástrojem jsou odolné tablety Panasonic. Společnost Skanska pořídila 100 zařízení Toughpad FZ-G1, která byla přizpůsobena potřebám společnosti a vybavena specializovanými aplikacemi, např. pro správu elektronické dokumentace a software BIM. To umožňuje inženýrům na staveništích získat přístup k aktuálním informacím o realizovaném projektu a snadno je aktualizovat. Pro inženýry jsou nyní tablety nástrojem pro práci a komunikaci s kolegy v kanceláři i v terénu.

Mobilní kancelář na staveništi

Skanska vybrala zařízení od společnosti Panasonic zejména kvůli jejich zesílenému krytu. Model FZ-G1 je maximálně odolné řešení navržené tak, aby splňovalo požadavky práce na staveništích. Pouzdro má protiskluzovou povrchovou úpravu, je vodotěsné a prachotěsné. Jeho nárazuvzdornost mu umožňuje odolat pádu až ze 180 cm. Model také odolává extrémním teplotám, dešti a sněžení a lze jej snadno ovládat v silných pracovních rukavicích.

V terénu je další výhodou toughpadu jeho snadno čitelný 10,1″ displej WUXGA (1920 × 1200) s vysokým jasem (až 800 cd/m²). Umožňuje prohlížet dokumentaci a obrázky v HD kvalitě, a to i při velmi intenzivním světle. Displej je také dostatečně velký, aby zobrazoval technické výkresy, plány a diagramy.

Plnohodnotný operační systém a vyhovující výpočetní výkon

Dalším klíčovým kritériem pro výběr zařízení byl jeho plnohodnotný operační systém a vyhovující výpočetní výkon. Tablet FZ-G1 disponuje systémem Windows 10 Pro a procesorem Intel Core i5, které umožňují práci v prostředí Microsoft i používání specializovaných aplikací. Tablet tak může nahradit stolní počítač.

„Pro naši společnost byl největší výzvou přístup k projektovým informacím a nahrazení papírové dokumentace její elektronickou verzí. Hledali jsme na trhu s cílem najít řešení v podobě notebooku, který by zajišťoval efektivitu a zároveň by jej bylo možné používat na staveništi. Tablety Panasonic tomuto požadavku vyhovovaly a, což je důležité, byly plně přizpůsobeny našim požadavkům. Pomohly nám zefektivnit tok informací a tím i realizaci stavebních prací,“ říká Aleksander Szerner, manažer digitalizace a technologie inteligentních zařízení ve společnosti Skanska S.A.

Když Panasonic a Leica Geosystems spojí své síly

Terénní zaměstnanci společnosti Skanska kromě toughpadů navržených společností Panasonic používají také 50 stejných modelů FZ-G1 ve verzi Leica CS35. Toto řešení vyvinula společnost Leica Geosystems speciálně pro geodetické týmy.

„Naše portfolio produktů jsme rozšířili o zařízení Panasonic Toughpad pro nejnáročnější zákazníky. Kombinací takového výkonného, odolného a relativně velkého tabletu se specializovaným geodetickým softwarem jsme získali pravděpodobně nejlepší zařízení ve své třídě pro práci na staveništi. Tuto kombinaci jsme nabídli společnosti Skanska, protože jsme si byli jistí, že splní všechna jejich očekávání,“ říká Marcin Puciłowski, segmentový manažer ve společnosti Leica Geosystems.

Tablet Leica CS35 vychází ze zařízení Toughpad FZ-G1 a je vybaven profesionálním softwarem Leica Captivate. Byl navržen tak, aby vizualizoval a shromažďoval data z měřicích přístrojů používaných na staveništích, jako jsou MultiStation a tachymetry. Řešení nabízí přístup k obrovskému množství materiálů a možnost je spravovat. Umožňuje také vizualizaci realistických 3D modelů.

Kombinace softwaru Leica s velkým dotykovým displejem tabletu Panasonic je zárukou rychlého a pohodlného zpracování dat. Umožňuje zobrazit rozměrové a projektové informace ve všech rozměrech, včetně 3D modelů z měřicích přístrojů Leica, a také vizualizovat skeny pocházející z tachymetrů a laserových skenerů. Díky tomu jsou sběr a modelování dat v terénu snadné, intuitivní a rychlé.

Blesková realizace

Zavedení zařízení Panasonic ve společnosti Skanska trvalo pouze tři měsíce. Zakoupená zařízení, tj.

100 zařízení Toughpad FZ-G1, používají mobilní zaměstnanci, kteří cestují mezi kanceláří a staveništěm – inženýři, vedoucí stavby a mistři. Současně bylo dodáno 50 modelů Leica CS35 geodetům pracujícím v terénu. Díky intuitivnímu ovládání tabletů mohla společnost vynechat přípravné školení a zaměstnanci si na nová zařízení rychle zvykli.

„Stavebnictví je v Polsku obrovské odvětví, které prochází změnami a potřebuje nová řešení. Proto je to pro nás velmi atraktivní trh,“ připouští Jacek Wielgus, partner account manager pro region CEE ve společnosti Panasonic. „Naše spolupráce s partnery, jako je Skanska a Leica Geosystems, kteří jsou nejen otevřeni zavádění inovací, ale také je vytvářejí, nám pomáhá lépe porozumět trhu a vyvíjet naše produkty správným směrem. To je prospěšné nejen pro naše společnosti, ale i pro odvětví jako celek,“ dodává Jacek Wielgus.

O skupině Panasonic System Communications Company Europe (PSCEU)

PSCEU je evropskou pobočkou Panasonic System Communications Company, globální B2B divize společnosti Panasonic. Cílem PSCEU je ulehčit práci profesionálům a pomáhat firmám zvyšovat jejich efektivitu a výkonnost. Pomáhá společnostem získávat, zpracovávat a přenášet všechny druhy informací, jako jsou hlasová, textová a obrazová data. S přibližně 350 zaměstnanci, se zkušenými experty, se schopnostmi řízení globálních projektů a s rozsáhlou evropskou partnerskou sítí nabízí PSCEU bezkonkurenční výhody na daném trhu.

Naším cílem je, aby spolu technologie neviditelně spolupracovaly a společnosti se tak mohly soustředit pouze na úspěch. Věříme, že by technologie měly především fungovat bez potíží. Podniky uspějí, pokud se budou moc zaměřit pouze na své zákazníky a všechny technologie jim budou nápomocny jako jeden celek. Proto jsme odhodláni vyvíjet produkty a řešení, které jsou tak samozřejmou součástí způsobu práce našich zákazníků, že jsou téměř neviditelné. Je to jako koňská síla v pozadí, která pohání obchodní úspěch. 

Společnost PSCEU se zabývá šesti kategoriemi produktů:

  • Broadcast & ProAV vám umožňuje vyprávět příběh prostřednictvím vysoce kvalitních produktů a řešení, které zajišťují hladký provoz a vynikající poměr ceny a výkonu v rámci celé řady dálkově ovládaných kamer, přepínačů, studiových kamer a ENG P2HD. Řada filmových kamer modelů VariCam a EVA1 zvládá nahrávání ve 4K a HDR (High Dynamic Range). Díky tomu jsou ideálním řešením pro kino, televizi, dokumenty a živou produkci.
  • Communication Solutions nabízí nejlepší telefonní systémy, terminálová zařízení SIP a profesionální „síťové“ skenery, díky kterým se můžete soustředit na komunikaci, nikoli na připojení.

Computer Product Solutions poskytuje mobilním pracovníkům možnost pracovat kdekoli s řadou odolných notebooků Toughbook, podnikových tabletů Toughpad a elektronických systémů pro prodejní místa (EPOS). Společnost Panasonic byla v roce 2017 evropským lídrem a dosáhla tržního podílu 57 % v prodeji odolných notebooků

  • Industrial Medical Vision vyrábí aplikace pro různé segmenty včetně medicíny, biologických věd, ProAV nebo průmyslu. Produktové portfolio zahrnuje kompletní kamerové systémy a OEM kamerové systémy a vy tak můžete vidět to, co je lidskému oku téměř neviditelné.
  • Security Solutions staví na tradici poskytování záznamů CCTV v průkazné kvalitě. Zajišťuje nejvyšší kvalitu obrazu za všech podmínek díky využití vysoce spolehlivých kamer s pokročilou technologií a systémům pořizování obrazového záznamu. Můžete se tak cítit v bezpečí.
  • Visual System Solutions nabízí nejširší řadu profesionálních displejů a projektorů a umožňuje profesionálům v oblasti audia a videa svobodně tvořit. S tržním podílem 39 % je lídrem na evropském trhu projektorů s vysokým jasem (Futuresource > 5 klm FR17, 3. čtvrtletí, mimo 4K a digitálního kina).

O společnosti Panasonic

Panasonic Corporation je světovým lídrem ve vývoji řady elektronických technologií a řešení pro zákazníky v oblasti spotřební elektroniky, zařízení pro domácnost, automobilového průmyslu a B2B. V roce 2018 společnost oslavila 100 let od svého založení. Nyní provozuje 582 dceřiných společností, 87 přidružených společností po celém světě a generuje konsolidované čisté tržby ve výši 62,5 miliard EUR za rok končící 31. března 2019. Společnost se napříč všemi divizemi snaží s použitím inovací vytvářet nové hodnoty. Díky svým technologiím chce vytvořit lepší svět a lepší život pro své zákazníky. Více o společnosti Panasonic najdete na: https://www.panasonic.com/global