Všechny krize probíhají v podobných cyklech. Investovat se vyplatí do široce diverzifikovaných titulů a do silných a stabilních společností

Praha – 23. dubna 2020  V posledních týdnech došlo k poklesu akciových trhů o 35 %, což znamenalo nejrychlejší propad v historii. Trh však rychlou reakcí centrálních bank a vlád, především ve Spojených státech a v Evropě, zase rychle posílil o 25 %. Analýza chování trhů při předchozích krizích ukazuje model několika fází průběhu, které se na trzích více či méně opakují.

V první fázi „šoku” se trhy propadnou a ve druhé fázi „hledání řešení” se vrací zpět. Obě tyto fáze jsou většinou mnohem více o emocích jednotlivých hráčů na trzích než o ekonomických fundamentech.

„V současné době se nacházíme za vrcholem druhé fáze. Výsledková sezóna ve Spojených státech ukazuje první dopady odstavení ekonomiky a trh práce s rostoucím počtem nezaměstnaných vysílá jasný signál. Otázkou je, kam až se propadneme a jak rychle se dokážeme vrátit do staronových kolejí,” říká Jaromír Sladkovský, ředitel Raiffeisen investiční společnosti.

Třetí fáze je vždy mnohem pomalejší, protože je založená na skutečných ekonomických základech a sčítání škod je postupný proces. Přestože očekávání škod krize Covid-19 jsou poměrně velká, jsou velká i očekávání rychlosti návratu. Nelze vyloučit další postupný pokles a návrat k minimálním hodnotám této krize. Již dnes sílí hlasy o tom, že trhy nemají v ceně celkový očekávaný pokles ekonomiky plně započítán. Bude velmi záležet na státní pomoci a především její efektivitě.

„Čím více budou zachovány předkrizové vztahy mezi firmami všech velikostí (dodavatelsko-odběratelské vztahy), a zároveň mezi těmito firmami a jejich zaměstnanci, tím lépe a rychleji se s krizí Covid-19 vypořádáme po ekonomické stránce. Čím více budou tyto vazby zpřetrhány, tím hlubší a delší krize bude,” upozorňuje Sladkovský.

Pro klienty jsou v těchto časech velmi důležité široce diverzifikované investiční tituly a především investice rozložené v čase. Vhodné je investovat pravidelně na střednědobou perspektivu a do finančně silných a stabilních společností. Momentálně si velmi dobře stojí například obory zdravotnictví nebo technologií. V průběhu oživení budou postupně přicházet do hry i další sektory.

„Sektorové rozložení bude hrát významnou roli i v dalším období. Mnoho sektorů je totiž v pohybu, a to i zcela protichůdnými směry, například těžba ropy versus zdravotnictví,” dodává Sladkovský.

Základní informace o Raiffeisen investiční společnosti 

Raiffeisen investiční společnost (RIS) působí na trhu od poloviny roku 2013. V současnosti spravuje majetek podílníků ve fondech s různými investičními strategiemi. Svou investici zde mohou realizovat jak konzervativní investoři a investiční začátečníci, tak zkušení účastníci kapitálového trhu. Aktuální objem aktiv pod její správou dosahuje 22 miliard Kč.

Základní informace o Raiffeisenbank a.s.

Raiffeisenbank poskytuje již 25 let široké spektrum bankovních služeb soukromé i firemní klientele v České republice. Banka obsluhuje klienty v síti 130 poboček a klientských center, poskytuje rovněž služby specializovaných hypotečních center, osobních, firemních a podnikatelských poradců. Podle celkových aktiv je Raiffeisenbank pátou největší bankou na českém trhu, která dává práci třem tisícovkám zaměstnanců. Majoritním akcionářem banky je rakouská finanční instituce Raiffeisen Bank International AG (RBI).