Prochazka & Partners: Koronavirová krize v oblasti komerčních realit nejvíce dopadne na tuzemské malé a střední firmy

Praha, 27. dubna 2020 – V situaci, kdy je řada kancelářských domů nyní téměř prázdných, hledají úspory i firmy s pronajatými kancelářemi, kterých se vládou nařízený odklad nájmů netýká. Po více než měsíci nouzového stavu vidíme největší dopad na cash-flow u tuzemských malých a středních podniků. U řady firem klesá i produktivita práce vinou nuceného plošného home office.

„Dopad nouzového stavu na cash-flow je u malých a středních firem zdrcující. Vidíme, že firmy hledají okamžité úspory fixních nákladů. Dochází tak nejen k propouštění či snižování úvazků, ale i hledání slev na nájmu komerčních realit. Aktuálně jednáme za řadu klientů nejen o možnostech snížení nájmů, ale i zmenšení pronajaté podlahové plochy,“ říká Radek Procházka, Managing Partner společnosti Prochazka & Partners. 

Kromě velikosti firmy a původu kapitálu je v aktuální situaci pro přežití klíčové i jakému předmětu podnikání se dané firmy věnují. Vidíme sekundární dopad i u firem, které nabízejí firemní služby v oblastech, které jsou nyní pozastaveny na cca 60 dnů či se úplně škrtají – za všechny např. M&A, investice, reklama, eventy a marketing. Aktuálně vidíme snížení kapacitních potřeb u většiny firem v kancelářském trhu na úrovni 15-20 % v reakci na pokles obratů. Rozsah celkového dopadu současné krize budeme samozřejmě znát až dle délky stávajícího stavu zpomalené ekonomiky.

Cestou z krize může být i uzavírání flexibilních smluv, které počítají nejen s expanzí firmy, ale i snížením jejích kapacit. Firmy, které uzavřely pětileté smlouvy vloni či na začátku letošního roku jsou bohužel v horší vyjednávací pozici než ty, které mají rok či dva do konce svého smluvního závazku,“ dodává Procházka.

Naproti tomu nové kanceláře, které se teď staví či dokončují, byly nasmlouvány ještě před koronavirovou krizí. Tyto realizace budou mít určitě na trhu práce konkurenční výhodu, protože do nich zaměstnavatelé v rámci předkrizového konkurenčního boje o zaměstnance investovali nemalé finanční prostředky. To se v nadcházejícím období krátkodobě změní a očekáváme nejen snížení investic do exkluzivního vybavení kanceláří, i ale nižší očekávání ze strany zaměstnanců v této oblasti. Obecně tak dojde k určité korekci vztahu mezi zaměstnanci a zaměstnavateli. 

O společnosti Prochazka & Partners

Společnost Prochazka & Partners v roce 2013 založil Radek Procházka a dnes je vedoucí společností výhradně zaměřenou na zastupování nájemců v oblasti komerčních nemovitostí. Poskytuje komplexní servis pro nájemce v segmentech Offices a Industrial (přejednání, relokace, expanze, nákup či výstavba na klíč) a svým klientům zajišťuje i architektonické a projektové poradenství a management (Design & Build). Společnost od roku 2016 vyhlašuje také odbornou soutěž Kanceláře roku. Více o společnosti na www.prochazkapartners.cz