Certifikace We Are Safe sníží riziko nákazy Covid-19, zjednoduší firmám dodržování přísnějších hygienických standardů a přiláká zpátky zákazníky

1 den, 1 hospoda, 1 číšník, který šel na směnu s teplotou. I takhle může vypadat běžný den po znovuotevření restaurací, který skončí 60 nakaženými, 2 týdny karantény a zničenou značkou, která se už negativní nálepky nikdy nezbaví a nejspíš v aktuální situaci definitivně skončí. Nouzová opatření jsou sice pryč, ale nákaza ne, ačkoli bychom na ni rádi zapomněli. Proto vznikl projekt We are safe.

2020-06-01 14_15_38-Bezpečnost _ We Are Safe

Projekt We are safe nabízí firmám, zaměstnancům i zákazníkům ochranu proti šíření Covid-19 a dalších podobných infekcí. Hlavním účelem je vrátit do české ekonomiky život. Certifikace bezpečných míst umožní firmám návrat k co nejběžnějšímu způsobu fungování, aniž by podstupovaly riziko zavlečení nákazy a další finanční propad kvůli následné karanténě. We are safe kombinuje kontrolu hygienických a zdravotních kritérií a při přesném dodržování zajistí bezinfekčnost a zdravotní nezávadnost. Systém kontrol, automatizované procesy apod. přitom zatěžují firmy jen minimálně. Mezi první klienty v rámci pilotního provozu patří největší síť hotelů v ČR – Orea Hotels & Resorts nebo progresivní gastronomický koncept Manifesto. 

Podle posledních průzkumů vyjadřuje téměř polovina populace menší či větší obavy z návratu k běžnému způsobu života. Možnost využívat restaurace nebo stále častěji odkládat roušky sice lidé vítají, ale po prvním nadšení přichází obezřetnost zejména kvůli ohlašovanému příchodu další vlny nákazy. We are safe pomůže podobné obavy zažehnat. „Máme čtrnáct ubytovacích zařízení ve městech i rekreačních oblastech. Pracuje v nich přes 500 stálých zaměstnanců, které potřebujeme chránit. I proto, abychom tím chránili tisíce našich klientů – od rodin s dětmi až po účastníky mezinárodních konferencí. Chceme je ujistit, že u nás jim nákaza nehrozí. Certifikaci zavádíme na zkoušku v prvním našem hotelu a chceme se podílet i na jejím doladění. Uděláme všechno proto, aby žádné naše zařízení nespadlo do další karantény. To si nemůžeme dovolit. Certifikace typu We are safe, ze které se mimochodem ve světě postupně začíná stávat nezbytnost, je skvělý základ,“ říká CEO sítě Orea Hotels & Resorts Gorjan Lazarov.

Certifikace We are safe zahrnuje vládní opatření a další bezpečnostní prvky nastavené ve spolupráci s lékaři, hygieniky a epidemiology:

– denní indikativní online testy na Covid-19 (výsledek je sdílený s vedením a obsahuje doporučení, jak se zachovat),

– bezkontaktní měření teploty zaměstnanců (součástí je metodika s ohledem na počasí a další faktory)

– důkladná dezinfekční a distanční opatření,

– pravidelný reporting a kontroly, že firma všechna opatření dodržuje,

– označení „Bezpečné místo“,

– a další preventivní prvky spojené s certifikací i následným dodržováním nastavených standardů hygienických a zdravotních norem.

Tím poskytne We are safe restauracím, obchodům a dalším typům provozoven a firem možnost minimalizovat negativní dopady situace po koronaviru na jejich prosperitu

Jedním z prvních podniků, který se do projektu We are safe zapojil, je stylový koncept gastronomických marketů Manifesto amerického vizionáře Martina Barryho. „První tři týdny od znovuotevření Manifesto zaznamenává rekordní výsledky ve srovnání s květnem 2019. Výhodou Manifesta je cashless provoz, venkovní a přirozeně větraný prostor a lákadlem je pestrá gastronomická nabídka světové gastronomie, piva a koktejlů. Jsme rádi, že se lidé věrně vracejí, zároveň jim chceme zaručit, že je naše prostředí bezpečné. Certifikát We Are Safe jsme uvítali jako velmi účinný digitální nástroj pro to, mít nad bezpečným provozem kontrolu. We are safe také zajistí, že se s rutinními opatřeními časem nezačne polevovat. Denně je třeba projít checklist bod po bodu včetně testů personálu a o všem zůstává uchován záznam. Díky tomu se můžeme věnovat zákazníkům a soustředit se na jejich zážitek z prostředí, unikátních chutí a sezónního programu, aniž bychom museli stále řešit, jestli proti riziku nákazy děláme dost. Trendem letošních prázdnin bude staycation a Manifesto bude skvělý plán, jak strávit fajn léto v Praze, říká zakladatel Manifesta Martin Barry. 

Projekt We are safe podporují také zakladatelé českého startupu Grason, který propojuje prověřený flexibilní personál s poctivými podniky, mimo jiné v oboru gastronomie. Jejich mobilní aplikaci, zaměřující se na rychlé a efektivní obsazování směn, využívá už několik set firem v celé ČR. „Pro úspěšný restart v podstatě jakékoli provozovny je důležité také získat zpátky důvěru hostů a zákazníků obecně. Ukázat, že podnik, který navštívili nebo jehož návštěvu zvažují, je pro ně bezpečný. Projekt je prostě investice do prevence – do lepší péče o bezpečí hostů, ale i personálu. A podle nás i jedna z věcí, která bude v situaci po koroně hosty motivovat k tomu, aby se do své oblíbené restaurace vraceli,“ říká spolumajitel Grasona Karel Mařík. Vedle spolupráce s Grasonem iniciátoři projektu napřímo jednají s dalšími desítkami firem, hotelů a restaurací.  

Více informací na: http://www.wearesafe.eu