CzechInvest a CEITEC podepsaly memorandum o porozumění

Společně razí strategii podporující investice do inovací české vědy a výzkumu

Praha, 1. červenec 2020:

Dva největší partneři brněnského konsorcia CEITEC, vědecko-výzkumná centra CEITEC Masarykovy univerzity (MU) a CEITEC Vysokého učení technického v Brně (VUT), podepsali spolu s Agenturou pro podporu podnikání a investic CzechInvest memorandum o porozumění (MOU). Všichni tři partneři svým podpisem formálně potvrdili zájem zasazovat se o společný cíl, kterým je podpora domácích i zahraničních investic do inovací vycházejících z výsledků české vědy a výzkumu.

Agentura CzechInvest naplňuje klíčovou úlohu v oblasti podpory podnikání a investic v její komplexní podobě. Unikátní spojení regionálního, centrálního a mezinárodního působení zajišťuje integritu služeb a schopnost propojovat globální trendy s regionálními podmínkami v České republice. Jedním z hlavních cílů CzechInvestu je přeměna České republiky v inovačního lídra Evropy. K tomu výraznou měrou přispívá podpora mladých inovativních i zavedených firem a důraz na vědu a výzkum. CzechInvest má za sebou dlouhou a úspěšnou historii a prostřednictvím svých služeb a programů podpořil celou řadu podnikatelských příležitostí. Je státní příspěvkovou organizací podřízenou Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR.

„Společnými silami se státním i soukromých sektorem a akademickou sférou se snažíme propojovat a podporovat moderní technologie, výzkumníky a sdílení know-how mezi českými firmami i zahraničními investory. Během pandemie koronaviru jsme se například společně s vědecko-výzkumným centrem CEITEC VUT a ostatními dobrovolníky podíleli na koordinaci výroby 36 tisíc ochranných štítů pro zdravotníky, děti i učitele do škol a školek na Brněnsku. Obdobná spolupráce s univerzitami a firmami se nám osvědčila i při hackathonu Hack the Crisis, který jsme zakončili ve druhé polovině června,“ říká generální ředitel CzechInvestu Patrik Reichl.

Vědecko-výzkumné centrum CEITEC vzniklo při řešení společného projektu brněnských vysokých škol a výzkumných ústavů. Jeho unikátnost, minimálně v rámci České republiky, spočívá mimo jiné v tom, že disponuje nejmodernější výzkumnou infrastrukturou, propojuje v rámci jednoho institutu vědce z různých oborů a výrazně podporuje internacionalizaci. Na obou uvedených institutech CEITEC působí více než čtyři stovky vědců, z nichž téměř třetina je ze zahraničí. Zabývají se výzkumem v oblastech molekulární medicíny, strukturní biologie, výzkumem mozku a lidské mysli, genomiky a proteomiky rostlinných systémů, pokročilých materiálů, kybernetiky a pokročilých nano- a mikrotechnologií. Právě tato široce rozkročená interdisciplinarita přináší velký potenciál pro řešení komplexních otázek, kterým čelí dnešní společnost a které mají zásadní vliv na kvalitu lidského života a zdraví.

„CzechInvest hrál zásadní roli už při zakládání institutu CEITEC a jsem moc rád, že bude s námi nadále spolupracovat. A to i teď, když naše vědecké výsledky začaly konečně vykazovat komercializační potenciál. Základní výzkum je běh na dlouhou trať a nám se očividně daří přinášet společensky relevantní výsledky, které můžou vést k inovacím,“dodal Jiří Nantl, ředitel výzkumného institutu CEITEC Masarykovy univerzity.

Předpokladem zájmu firemní sféry o spolupráci a vzniku inovací s vysokou přidanou hodnotou je samozřejmě kvalitní věda. Vědci z CEITEC MU a CEITEC VUT publikují ročně přes 600 vědeckých studií v impaktovaných vědeckých časopisech. Více než pět procent všech vědeckých studií obou partnerů je publikováno v prestižních mezinárodních vědeckých časopisech s velmi vysokým impaktním faktorem (IF) nacházejících se v horní pětině nejlepších vědeckých časopisů na světě (T5) a více než polovina všech vědeckých studií je publikována v časopisech v první horní čtvrtině (Q1).

Předmětem spolupráce výzkumného centra CEITEC a společnosti CzechInvest je zejména podpora příchodu zahraničních investorů s výzkumnými a vývojovými aktivitami do České republiky a rozšíření spolupráce smluvního a kolaborativního výzkumu se zahraničními investory i českými firmami, které s agenturou CzechInvest spolupracují. CzechInvest poskytne vědcům nejen odbornou spolupráci při představování výsledků výzkumu potencionálním investorům, ale i podporu při realizaci významných akcí a cílených návštěv relevantních klientů agentury CzechInvest, a přednášky pro doktorandy z CEITEC MU a CEITEC VUT s cílem maximalizovat inovační potenciál centra CEITEC.

Spolupráce institutu CEITEC s CzechInvestem velmi úzce navazuje na úspěšnou účast našich vědeckých týmů v řešitelských konsorciích mnoha evropských výzkumných projektů v programu Horizont 2020. V těchto projektech je zapojena řada předních průmyslových partnerů, například z oboru výzkumu a vývoje chytřejších mechatronických systémů to je Siemens, Philips Medical Systems, ale také významní výzkumní partneři jako Technische Universiteit Eindhoven, University College Cork, Laboratorio Iberico Internacional de Nanotecnologia. V těchto projektech přenášíme výsledky našeho základního výzkumu do průmyslových aplikací a inovací,“ dodává Radimír Vrba, ředitel výzkumného institutu CEITEC Vysokého učení technického v Brně.

Poznámka redakce: Impakt faktor (IF) v scientometrii představuje průměrný počet citací průměrné publikace v daném vědeckém či odborném časopisu a je významným nástrojem pro určování kvality vědeckých publikaci.

 

¨