První impaktový fond v Česku slaví dva roky. Tilia už investovala do tří společensky prospěšných projektů, plánuje jich financovat celkem deset

Praha 15. července 2020 – V těchto dnech jsou tomu právě dva roky, co se v České republice zrodila myšlenka fondu, který bude investovat do projektů s pozitivním společenským dopadem. Průkopníkem tzv. impaktového investování a rodičem této vize je Tilia Impact Ventures. Koncem minulého roku fond úspěšně dokončil closing s dvacítkou předních českých investorů a filantropů a investoval do tří společensky prospěšných podniků – firmy Datlab, která zvyšuje transparentnost a efektivitu zadávání veřejných zakázek, technologického startupu MIWA, který se snaží o eliminaci jednorázových odpadů z celého dodavatelského řetězce, nebo také DOT Glasses, výrobce dioptrických brýlí, který napříč rozvojovými zeměmi zlepšuje život lidem s vadami zraku. Fond nyní pracuje na další investici do projektu s pozitivním dopadem a další jsou v hledáčku. Tilia, která spolupracuje výhradně s projekty, které mají měřitelný přínos pro společnost, usiluje o hmatatelnou a systematickou změnu, která přispěje k tomu, že svět bude o něco lepším místem k životu.

U zrodu myšlenky Tilie stála v roce 2018 Silke Horáková, soukromá investorka, která mimo jiné spoluvlastní nakladatelství Albatros Media. Tehdy oslovila Petra Vítka, spoluzakladatele Impact Hubu Praha, Brno a Ostrava, a společně se rozhodli založit Tilia Impact Ventures jako nadstavbu k existujícím inkubátorům a akcelerátorům pro sociální startupy. Tilia tak od roku 2018 představuje důležitý prvek ve vznikajícím českém ekosystému společensky prospěšného podnikání. Je dokonce prvním impaktovým fondem nejen u nás, ale i ve střední Evropě.

Jedině projekty, které mají smysl

Netradiční model impaktového fondu vzniká propojením základních principů filantropie a tradičního investování, na které se Tilia dívá z pohledu tří dimenzí – finanční návratnosti, rizika a společenského dopadu – a vybraným projektům poskytuje nejen financování, ale zároveň je díky svému know-how směřuje k co nejefektivnějšímu využití jejich prostředků, naplnění jejich potenciálu a maximalizaci společenského přínosu v jednotlivých oblastech cílů udržitelného rozvoje (Sustainable Development Goals, SDGs). Tilia je v Česku průkopníkem, který razí takovýto model investování. 

Na budoucí investice má Tilia svěřený kapitál přes 60 milionů korun od 23 investorů, mezi kterými jsou dvě významné nadace – Nadace České spořitelny, Nadace Karla Janečka. Mezi investory fondu patří například Ondřej Bartoš, Jan Bárta, Libor Winkler, Tomáš Janeček  Martin Holečko, Brian Wardrop, Tomáš Vala, Emília Mamajová, Arx Equity Partners, Martin Ducháček i zakladatelé projektu Silke Horáková a Petr Vítek. V brzké budoucnosti plánuje fond investovat do každého z deseti projektů částku v rozmezí 1,5 až 5 milionů korun.

V úzkém vedení týmu fondu je kromě Silke Horákové a Petra Vítka také Magdaléna Radová, která dříve pracovala v Lucembursku ve správě globálního mikrofinančního investičního

fondu a jako konzultantka pro impaktové fondy, s expertízou v analýze společenského dopadu. Sestavu doplňuje ještě Martin Ducháček, který se kromě jiného profesně věnoval řízení investičních projektů v oblasti ekologického zemědělství v RSJ Investments, a Tomáš Havlíček, který má šest let zkušeností v oblasti transakčního poradenství zaměřeného na private equity ve společnosti EY. 

Dosavadní financované projekty 

Do portfolia projektů investovaných Tilia Impact Ventures patří společnost Datlab s.r.o, která vytváří databáze a provádí datovou analytiku pro firmy, stát i neziskové organizace. Hlavním cílem Datlabu je posílit transparentnost, efektivitu a kvalitu v oblasti veřejných zakázek (hodnota veřejných zakázek, které odchází z veřejných rozpočtů, činí v České republice 500 miliard korun ročně). Za společností Datlab stojí zakladatel Jiří Skuhrovec, který je mimo jiné držitelem ocenění Ashoka Fellow.

Druhým investovaným projektem je společnost MIWA Technologies, která se snaží o eliminaci odpadu z jednorázových obalů potravin. Zaměřuje se především na celý dodavatelský řetězec od výrobce až po domácnost. Systém MIWA (Minimum Waste) funguje na principu reuse modelu, přičemž využívá znovupoužitelných přepravních nádob, speciálních prodejních stojanů a integrované chytré technologie pro efektivní logistiku. MIWA je v porovnání s jednorázovými obaly schopna ušetřit až 90 % obalového materiálu a snížit celkové environmentální dopady až o 71 %. Pro koncové zákazníky MIWA vyvíjí systém chytrých, opakovaně použitelných nákupních nádob. Firma od svého založení Petrem Báčou v roce 2015 získala několik mezinárodních cen – na kontě má např. výhru v European Social Innovation Competition 2019, významné ocenění ze strany Evropské komise. Jako jediný český startup také získala prestižní Innovation Prize – New Plastics Economy od Ellen MacArthur Foundation, světové autority na poli cirkulární ekonomiky.

Trojici dosavadních uzavřených investic doplňuje DOT Glasses – ti vyvinuli první brýle na světě, které díky své snadné nastavitelnosti sedí všem. V kombinaci s převratným konceptem čoček a vlastními nástroji k testování očních vad chtějí DOT Glasses pomoci řešit problém, který postihuje více než jednu miliardu lidí na celém světě. Lidí, kterým by brýle zásadně zlepšily život (umožnily jim pracovat, dětem studovat atp.), ale nemají k nim přístup kvůli ceně nebo životu v odlehlých oblastech. DOT Glasses vyrábí brýle za cenu nižší než tři dolary díky zjednodušení distribučních cest, zásadnímu snížení potřebných zásob pro distribuci, okamžitému vydávání brýlí po vyšetření a systému měření zraku bez potřeby kvalifikovaného očního lékaře a nákladných přístrojů.

Více o Tilia Impact Ventures

Tilia Impact Ventures je impaktový investiční fond, který jako první v Česku i střední Evropě stojí na pomezí světa filantropie a světa investic s cílem zasadit se o pozitivní změnu ve společnosti. Tilia spolupracuje výhradně s projekty, které mají měřitelný přínos pro společnost, a je jim oporou nejen po finanční stránce, ale zároveň i partnerem a poradcem v byznysových otázkách. Fond usiluje o hmatatelnou, systematickou změnu, která přispěje k tomu, že svět bude o něco lepším místem k životu.