Dva roky od povinných licencí úvěrových společností v Česku: Pokut se Češi nebojí, úvěr volí podle RPSN a ve splácení chtějí svobodu

Povinné licencování výrazně zpřísnilo podmínky pro poskytování úvěrů a omezilo výše pokut. Po dvou letech se ukazuje, že se Češi cítí při výběru půjčky bezpečně a počínají si sebejistě. Nízká penalizace je při výběru půjčky nejdůležitějším kritériem pouze pro 6 % lidí. Klíčovým kritériem se naopak pro více než polovinu Čechů stal před pár lety neznámý pojem RPSN. Vyplývá to z průzkumu společnosti Cofidis mezi 525 respondenty.

1. června uplynuly dva roky od chvíle, kdy mohou spotřebitelské úvěry nabízet pouze společnosti s licencí České národní banky. Z původních téměř šedesáti tisíc poskytovatelů zůstal pouze zlomek, v současné době se jedná o 85 nebankovních společností. Díky tomu se trh výrazně pročistil a podařilo se omezit poskytování predátorských půjček. S licencováním poskytovatelů úvěrů také došlo k posílení postavení spotřebitelů. 

Není penále jako penále

Menší obavy lidí z „predátorských“ společností a technik potvrzuje i průzkum. Nejnižší penalizace za nesplácení je pro lidi při výběru půjčky vůbec tím nejméně důležitým z 11 sledovaných kritérií. Mezi 3 nejdůležitější kritéria zařadilo výši pokuty jen 6 % lidí. Důležitější je tak při volbě půjčky i možnost zažádat si o úvěr online nebo prostřednictvím mobilní aplikace. 

Novelizací došlo mimo jiné k úpravě výše pokut při nedodržování termínu splácení. Taková pokuta nesmí přesáhnout 70 procent z výše jistiny a maximálně může činit 200 000 korun. Přesto jsou mezi jednotlivými poskytovateli velké rozdíly. Podle aktuálního Indexu odpovědného úvěrování je po půl roce nesplácení u půjčky 10 000 korun adekvátní penále v řádu jednotek tisíc korun. U některých společností může ovšem člověk zaplatit navíc i 30 000 korun.

Rady netřeba

Menší obavy jsou patrné také z toho, že lidé nemají potřebu nechat si ohledně půjček radit od ostatních. Hodnocení lidí na internetu i doporučení od známých je nejdůležitějším kritériem při výběru půjčky pro 6 % lidí. Pouze 8 % lidí by úvěr řešilo zejména na základě doporučení rodiny a názor finančního poradce považuje za jedno z nejdůležitějších kritérií 13 % lidí.

Nejen úrok, ale i RPSN

Vůbec nejdůležitějším kritériem při volbě úvěru je cena. Zmiňuje ji polovina respondentů. I zde je ovšem patrný vývoj. „Kromě výše úroku, kterou sleduje 54 % dotázaných, se 51 % lidí rozhoduje i na základě RPSN a 47 % také podle nejnižšího celkového přeplatku úvěru,“ říká Cyril Křůpala, marketingový ředitel společnosti Cofidis. Pojem RPSN přitom ještě v roce 2016 podle průzkumu Ministerstva financí nedokázalo 60 % lidí ani vysvětlit. 

Potřeba svobody ve splácení

Kromě ceny úvěru Češi řeší nejčastěji jeho flexibilitu. Průzkum ukázal, že možnost zacházet s úvěrem podle svých aktuálních možností a měnit tak výši splátek nebo mít možnost si je odložit je v současné době nejdůležitějším kritériem při výběru pro 36 % lidí. U vysokoškoláků je flexibilita dokonce nejdůležitějším kritériem pro polovinu z nich.

COFIDIS je silná mezinárodní finanční skupina, která působí na českém trhu již od roku 2004. Nyní je zastoupena v 8 evropských zemích. Společnost COFIDIS s.r.o. se specializuje na poskytování spotřebitelských úvěrů a nabízí svým klientům a obchodním partnerům širokou paletu finančních produktů. Výhodná úvěrová nabídka, dlouhodobé zkušenosti a individuální přístup řadí COFIDIS mezi značkové společnosti v oblasti nebankovních úvěrů.