Společnost Fair Credit uzavřela první pololetí nad očekávání dobře

Praha, 24. července 2020 – Společnost Fair Credit, přední poskytovatel nebankovních úvěrů, dosáhl za letošní první pololetí hospodářského výsledku ve výši 49,3 milionů korun. Jde tak o 43% meziroční nárůst (HV v I. pol. 2019 činil 28,2 mil. Kč).

 

  • Celkové výnosy za dané období jsou 329,3 milionů korun, v prvním pololetí loňského roku to bylo 302,8 milionů korun. 
  • Objem prodejů činil 305,3 milionů korun, objem výběrů 552,2 milionů korun.

 

V první polovině roku významně ovlivnila situaci ve společnosti vládní a epidemiologická nařízená související s pandemií Covid-19. Zásadní bylo omezení pohybu s bez možnosti osobních schůzek, a dále novela zákona o spotřebitelském úvěru a z ní vyplývající moratorium na splácení spotřebitelských úvěrů. „Do moratoria na našem klíčovém produktu vstoupilo zhruba 1 400 zákazníků, což je pouhých 7 % ze všech, kteří na to měli podle zákona nárok. Považujeme to za úspěch,“ říká Tomáš Konvička, jednatel úvěrové společnosti Fair Credit. Podle něj společnost nesnadné období zvládla na výbornou, a to především díky osobním a dlouhodobým vztahům se svými zákazníky prostřednictvím sítě obchodních zástupců. „Pravidelný kontakt s klientem, znalost jejich potřeb a nabídka řešení na míru dané situaci se nám vyplatila. Většině klientů jsme byli schopni vysvětlit, že moratorium pro ně není ekonomicky výhodné, a že jsme schopni individuálně upravit jejich splátky bez dalších poplatků,“ doplnil Konvička. 

Klíčem k solidnímu hospodářskému výsledku byly úspěšné výběry splátek

Zásadní roli ve výběru sehrála právě síť obchodních poradců. I přes složitou situaci a nabídku splácet bezhotovostně přes bankovní účty, využilo tuto možnost jen asi 500 zákazníků. Dalším důvodem dosažení dobrých výsledků byla rychlá realizace úspor, díky které se společnosti Fair Credit podařilo snížit provozní náklady o 8 %.

Prodeje za první pololetí poklesly o 35 %, což bylo v souladu s aktualizovaným plánem společnosti. „Po vypuknutí krize jsme okamžitě zpřísnili úvěrové požadavky – credit scoring – a půjčovali jsme pouze známým a prověřeným klientům. V červnu jsme začali být opět aktivní v nabídkách půjček a podařilo se nám nastartovat růst počtu zákazníků,“ vysvětluje Konvička.

Kompletní pokrytí retailových nebankovních služeb od roku 2021

V době pandemie společnost Fair Credit zásadně urychlila vývoj online produktů a odstartovala proces integrace online systému do páteřního informačního systému společnosti. „Od počátku roku 2021 budeme jedinou společností na nebankovním trhu, která má pokrytý celý segment retailového nebankovního finančního trhu,“ uzavírá Konvička. 

O společnosti

Fair Credit Czech s.r.o. je česká nebankovní společnost, která poskytuje krátkodobé bezúčelové úvěry do výše až 150 000 korun. Své produkty nabízí prostřednictvím vlastní sítě 800 obchodních zástupců, kteří jsou sdruženi pod čtyřicítku oblastních kanceláří a manažerských center. Objemem prodaných půjček je Fair Credit dvojkou na českém trhu nebankovních poskytovatelů půjček.