Svět, kde se hardware snoubí se softwarem. Digitální laboratoř Qusion se rozšiřuje o QLE, hardwarovou sekci, která firmě umožní nabízet komplexní technologická řešení na míru

Praha, 29. července – Česká digitální laboratoř Qusion, která se specializuje na vývoj softwaru a budování digitálních produktů, rozšiřuje portfolio o řešení, jež budou zahrnovat i hardware. Vytvoří tak ekosystém chytrých zařízení, která mají ve spojení se softwarovými platformami obrovskou přidanou hodnotu. K tomuto cíli studiu pomůže nová divize QLE (Qusion Electronics), tu startup získal odkoupením majoritního podílu ve firmě Flextend Electronics. Aktuálně otevírají novou kanceláře ve Vysokém Mýtě, kde bude QLE sídlit. V čele firmy bude stát Ondřej Kopecký, jeden ze dvou zakladatelů Qusion.

“Už když jsme s Jiřím zakládali Qusion, tak jsme počítali s tím, že budeme dělat vlastní hardware. Jako teenageři jsme oba začínali na robotice, která je nám blízká, a nadále platí, že chceme propojovat svět softwaru a hardwaru. Přijde mi to logické a ekonomicky smysluplné. Navíc náš klient může jednat jen s jedním partnerem. Nyní jsme totiž schopni pokrýt celý proces vývoje produktu, od vize až po její zhmotnění,” říká Ondřej Kopecký, spoluzakladatel Qusion a CEO QLE.

Hardware z Vysokého Mýta

QLE vzniklo vstupem Qusion do Flextend Electronics, jenž založili tři inženýři, kteří spolu pracují několik let. Na svém kontě má nová společnost už teď několik produktů, které pomohly modernizovat výrobu či inovovat produkty. Společnosti BOHEMIATEX QLE pomohlo zefektivnit výrobu o 85 % a vyrábět a barvit nejtenčí skelná vlákna na světě. Dále tým zajistil zrychlení montáže prémiových sekaček Swardman o 55 % a vytvořil dálkové řízení kamer iCsystems.ai. QLE se zaměřuje také na samotné produkty pro koncové zákazníky. Mezi ně patří elektrická jednokolka nebo zahradní kolečko, které plánuje vypustit na trh v průběhu roku.

Qusion v čele s Ondřejem Kopeckým do společnosti vstupuje jako majoritní vlastník. QLE díky tomu získá větší síť kontaktů a zázemí úspěšné digitální laboratoře. Kromě toho, že Ondřej povede novou divizi a bude se starat o samotné řízení, návrhy nových řešení a komunikaci s klienty, bude také nadále poskytovat odborné konzultace pro zákazníky obou částí firmy.

Software z Prahy

Qusion již několik let působí v pražských Vinohradech a zabývá se vývojem softwaru, tvorbou mobilních a webových aplikací a budováním digitálních brandů pro startupy i korporáty. Společnost stojí například za rebrandingem a celým digitálem společnosti world BTC business a jejich Bitstock aplikací Bitstock +, za aplikací Mindpax, iWatt.sk a Q365. Dále spolupracuje a vyvíjí systémy pro AirBank, ČSOB či Nestlé. Specializací studia jsou tzv. inovační sprinty, kdy během krátkého intenzivního zkoumání zjišťují, kde a jak přesně mohou klientům pomoci digitalizovat tak, aby dosahovali větších zisků. 

Za společností stojí Jiří Diblík a Ondřej Kopecký. Oba dva pochází z Vysokého Mýta a to byl také jeden z důvodů proč se rozhodli vstoupit do společnosti Flextend Electronics. Jiří je jedním z nejmladších podnikatelů v České republice, vývojem digitálních produktů se zabývá od 12 let, v 16 se nechal zplnoletnit, aby mohl začít podnikat. Ondřej s Jiřím spolupracují od šesté třídy. Od roku 2013 společně postavili několik startupů doslova ze školní lavice gymnázia ve Vysokém Mýtě. Prvním úspěšným exitem byla aplikace Presentlist. V červenci 2018 se rozhodli založit inovační laboratoř Qusion.

“Vstupem do QLE se nám otevírá možnost propojit naše softwarové know-how s hardwarem. Chceme vytvářet ekosystém chytrých zařízení, který v Česku zatím není rozvinutý. Velkou část zdrojů chceme věnovat na výzkum a testování nejnovějších technologií, tak abychom mohli přinášet ta nejmodernější řešení. Jsme přesvědčeni, že nabízet komplexní produkty je budoucnost,” dodává Jiří Diblík spoluzakladatel a CEO Qusion.

Více o Qusion

Qusion je softwarové, hardwarové a designové studio, které vytváří nové produkty, posouvá hranice digitalizace a pomáhá stavět moderní brandy. Tým mladých profesionálů pravidelně přináší na trh nová řešení. Firma staví na kvalitě, vizi a inovaci. Důkazem jsou klienti z řad startupů i nadnárodních korporací jako jsou například Nestlé, Knihy Dobrovský, Air Bank, ČSOB, Innogy, Bitstock, Mindpax, FaceUp či Spicker. Tým má za s sebou řadu úspěšných projektů, mobilních a webových aplikací, včetně celých digitálních platforem.w Ne Nedávno se Qusion rozšířil o Qusion Electronics (QLE), tedy hardwarovou a inženýrskou sekci. Sloučením softwaru šitého na míru konkrétnímu výrobku firma za krátkou dobu dokázala zefektivnit například proces výroby sekaček Swardman o 55 % či skelného vlákna firmy BOHEMIATEX o 85 %.