Investiční whisky Caperdonich 1997 z již neexistující palírny je novou nabídkou Portu Gallery

Praha, 20. srpna 2020 – Investiční on-line galerie Portu Gallery zahájila dnes úpis na unikátní sud skotské Caperdonich whisky z roku 1997. Hodnota úpisu je 1 430 000 korun a investiční příležitost bude otevřena pouhý měsíc do 21. září. Po veteránech, historických houslích, sběratelských hodinkách a raritní československé známce tak Portu Gallery otevírá možnost investice do dalšího atraktivního a žádaného segmentu – investičního alkoholu.

Caperdonich je odborníky uznávanou a vyhledávanou whisky. Historie palírny sahá až do roku 1897, příběh Caperdonich whisky se ale začíná psát až v roce 1967, kdy palírna prochází rekonstrukcí, mění název a také, tak trochu zázračně, i charakter samotné whisky. Elegantní, ovocná a kořeněná whisky začala být ve své době velmi žádána a byla vyráběna hlavně pro blended whisky, zejména pro značky Chivas Regal a Passport. 

„Tím, že byla většina produkce palírny určena pro míchání s whisky z jiných palíren, zásoba sudů pro single malt lahvování byla malá a s časem se stále zmenšuje. Hodnota těchto sudů proto není jen výsledkem působení času, ale i zvyšující se raritou, která vždy vzroste s nalahvováním dalšího sudu z této palírny.“ vysvětluje Viliam Tomčányi, člen investiční komise Portu Gallery pro investiční alkohol a doplňuje: „Palírna byla v roce 2000 odkoupena, po dvou letech uzavřena a v roce 2011 zbourána. Whisky se jménem Caperdonich proto už nikdy nebude vypálena a do lahví se dostane jenom vyzrálá whisky z již naplněných sudů. To z ní činí unikát s dobrým investičním potenciálem.“  Portu Gallery je vlastníkem sudu, který je uložen ve skotském Cumberlandu pod číselným označením #19796. 

S uzavřením palírny v roce 2002 zájem o whisky Caperdonich, díky její delikátní, precizně vyvážené chuti a unikátnosti, roste. Aktuální ceny se pohybují okolo 9 000 – 15 000 korun za láhev 23leté Caperdonich whisky. 


V současné době je možné na Portu Gallery investovat už od jedné koruny do otevřených úpisů na  výše zmíněnou whisky Caperdonich 1997 nebo do historického automobilu Alfa Romeo 1900C z roku 1953. „Jsme rádi, že Češi začínají vnímat investiční potenciál sběratelských a uměleckých předmětů. Svědčí o tom zájem o námi nabízené kusy. V minulém týdnu otevřený úpis na raritní československou známku Nitra 1933 byl upsán během pouhých pěti dnů, sběratelské hodinky Rolex GMT Master dokonce v průběhu 24 hodin od otevření úpisu,“ uzavírá Radim Krejčí, šéf investiční platformy Portu. Do uzavřených i stávajících úpisů zde zainvestovalo už více než 400 investorů částku téměř 29 milionů korun. 

Za projektem Portu Gallery stojí přední česká finanční skupina WOOD & Company.

___________________________________________________________________

O Portu

Portu je retailovou divizí WOOD & Company. V rámci Portu jsou vyvíjeny on-line investiční a finanční platformy, které demokratizují český investiční trh a díky využití moderních technologií nabízí široké veřejnosti služby, které byly dříve dostupné jen bohatým. Portu umožňuje lidem nakládat s jejich volnými penězi tak, aby měli méně starostí a snadněji dosahovali svých finančních cílů. Je postaveno na hodnotách maximální dostupnosti, transparentnosti, efektivnosti a personalizace.

Portu.cz nabízí od roku 2018 moderní způsob dlouhodobého investování na kapitálových trzích formou on-line asset managementu (neboli robo-advisory). Postupně také přidává další revoluční novinky v oblasti investování. Například v dubnu 2019 Portu spustilo tematické investování, které investorům umožňuje transparentně zhodnocovat peníze prostřednictvím sektorů a trendů, které odpovídají jejich cílům, hodnotám i přesvědčení. V září 2019 Portu spustilo on-line investiční galerii Portu Gallery. Ta jako jediná v Evropě umožňuje investorům diverzifikovat jejich portfolia a investovat do historických a sběratelských předmětů s potenciálem zajímavého zhodnocení. V listopadu 2019 Portu přišlo s dětskými investičními účty. Ty se sníženým poplatkem, jen 0,25 % ročně, umožní dosáhnout vyšších výnosů a nashromáždit větší objem peněz, až si je děti jednou budou chtít vybrat. Portu má nyní již více než 11000 uživatelů.

O WOOD & Company

WOOD & Company je přední nezávislá středoevropská investiční skupina s centrálou v Praze, kterou v roce 1991 založil Richard Wood, bývalý výkonný ředitel Salomon Brothers. Již přes 28 let se společnost zaměřuje na poskytování vysoce kvalitních služeb při obchodování s cennými papíry a v oblasti investičního bankovnictví, včetně poskytování poradenství v oblasti firemních financí.

WOOD & Company Financial Services, a.s., je největším obchodníkem s cennými papíry ve střední a východní Evropě. Společnost se postupně stala členem nejen pražské burzy, ale také burz ve Varšavě, Vídni, Budapešti, Bukurešti, Miláně a Lublani. Zároveň nabízí svým klientům přístup mj. na burzy v Turecku, zemích bývalé Jugoslávie a v Pobaltí. Služby společnost poskytuje ze svých kanceláří v Praze, Varšavě, Bratislavě, Bukurešti, Miláně, New Yorku a Londýně.