Česko potřebuje více zakladatelek startupů. S rozjezdem byznysu jim pomůže nová výzva z Femme Palette podporovaná předními tuzemskými investory

25. srpna 2020, Praha – V žádném jiném státě Evropské unie nemají živnostníci takový vliv na ekonomiku země jako v České republice. Ačkoli malé podniky do devíti lidí tvoří asi 95 % všech tuzemských podniků, sotva 5 % nově vznikajících, takzvaných startupů, založily ženy. To chce změnit domácí projekt Femme Palette, který společně s investičními fondy KOOPEO Ventures, Nation 1 a skupinou andělských investorů Garage Angels vytvořil aktivitu Women Startup Challenge zaměřenou na podporu žen v zakládání startupů.

V Česku bylo jen v loňském roce 1,031 milionu podnikatelů. Podle statistiky studie Startup Report, která mapuje české podnikatelské prostředí s důrazem na startupovou scénu, je však v tuzemsku pouze 5 % zakladatelek startupů. Projekt Femme Palette to chce změnit a společně s vybranými investičními subjekty proto spustili výzvu, ve které ženy profesionálky mohou sdílet zkušenosti a najít prostor pro start vlastního byznysu. „Často v naší komunitě slyšíme, že ženy chtějí mít vlastní byznys, ale buď čekají na správný čas, nebo je pro ně těžké přejít z jistého zaměstnání na rizikovou cestu podnikatele. Z vlastní zkušenosti však vím, že je nejlepší na nic nečekat a začít aspoň po menších krocích než se nikdy nedočkat ideální příležitosti,“ vysvětluje Klára Gajová z Femme Palette, které doposud uspořádalo přes 40 vzdělávacích akcí a panelových diskuzí s účastí více než 800 žen.

Nízké zastoupení žen je také ve vedení investičních fondů, celosvětově má jen 7 % fondů na vedoucí pozici ženu. V Česku mezi ně patří Nation 1 s Petrou W. Končelíkovou. „Různorodost ve vedení nám umožňuje širší záběr a možnost posuzovat naše rozhodnutí z více úhlů pohledu. Krom toho, že Petra v našem týmu představuje díky svým zkušenostem nepostradatelný prvek, umí také lépe porozumět potřebám žen ve startupech nejen na vedoucích pozicích,“ popisuje Marek Moravec, managing partner Nation 1.

Odemknutí skryté síly

Od léta spustila Femme Palette výzvu Women Startup Challenge pro ženy, které mají nápad na nový byznys. Spolu s partnery výzvy KOOPEO Ventures, Garage Angels a Nation 1 si dali za cíl zvýšit zastoupení žen mezi zakladateli startupů. Účastnice mají jasný úkol – připravit a do konce srpna poslat takzvaný pitch deck, tedy představení své myšlenky na firmu včetně rozvojové strategie, finančního plánu či analýzy trhu a konkurence. „Jde o nezbytný první krok při zakládání firmy. Pomůže vám ujasnit si, kam směřujete a čeho chcete docílit. To vše je potřeba vědět dříve, než se rozhodnete svou myšlenkou oslovit investora,“ vysvětluje Jiří Hlavenka z investičního klubu Garage Angels, který podporuje nadějné projekty v prvotních fázích. Právě možnost představit svůj nápad investorům a získat zpětnou vazbu s možností zisku investice až 10 milionů korun totiž čeká na tři nejlepší zapojené zakladatelky. Vedle již zmíněného budou vybrané projekty podpořeny 28 hodinami mentoringu, konzultacemi z partnerských fondů a tříměsíčním členstvím v co-worku WorkLounge.

Podnikatelská výzva odstartovala na začátku července a možnost podat přihlášku mají ambiciózní zájemkyně až do konce srpna. „Za tu krátkou chvíli nám už přišlo překvapivé množství přihlášek a doufáme, že ještě přibudou. Do finálového kola vybereme 10 projektů, které budou prezentovány před porotou. Ty, které nevybereme, získají jedinečnou příležitost ve formě feedbacku,“ prozrazuje zákulisí výzvy Lucie Neumanová z Femme Palette. Společně s partnery věří, že se jim tímto podaří v Česku rozjet více startupů vedených ženami.

Vedle příležitosti i sdílení cenných zkušeností

Femme Palette vznikla jako komunita profesionálek žijících v ČR se snahou propojit ženy pracující v Praze, aby se mohly vzájemně inspirovat a motivovat v kariérním růstu. Do projektu, který v České republice působí teprve od roku 2018, se již zapojilo přes 1 500 žen. Pro členky komunity, která je ze 60 % českého a ze 40 % zahraničního původu, pořádá iniciativa každý měsíc networkingové akce zaměřené na různá témata. Mezi nejoblíbenější patřily panelové diskuse Women in Leadership, Women in Tech a How to Invest. Hlavním lákadlem jsou ale podle partnera akce Vladimíra Šťastného z KOOPEO VC mentoringové programy, ve kterých Femme Palette již propojila přes 150 žen s experty z různých odvětví: „V komunitě Femme Palette je přes 200 mentorů z firem jako Google, Microsoft, Bonami, Productboard či Avast, kteří pomáhají v oblastech marketingu, designu, HR i IT. Z pozice mentora vidím, s jakým nadšením do výzvy účastnice jdou, a těším se zajímavé nápady a projekty, které budu mít možnost mentorovat.“

V průběhu roku nabízejí Femme Palette i jejich partneři řadu vzdělávacích programů pro členky komunity. Nově spustili program pro podnikatelky a ženy na volné noze, aby pomohli více ženám zakládat startupy a v růstu jejich dosavadního byznysu. V České republice je totiž jen 17 % žen ve vedoucích pozicích, což se snaží změnit. Pomoci může také připravovaný akcelerační program českého investičního fondu Nation 1, který podporuje zejména startupy českého původu s přesahem do zahraničí v jejich raných začátcích. „Do akceleračního programu Batch 2021 se bude možné hlásit online od září. Čtyřměsíční program pomůže účastníkům přetvořit prvotní myšlenku v realizovatelný produkt s možností investice až 200 tisíc eur. Doufám, že se do programu na rok 2021 přihlásí více projektů s diverzitní strukturou, například Snuggs z letošního běhu, s jejich spoluzakladatelkou a CEO Lindou Šejdovou,“ říká Petra W. Končelíková z Nation 1. V rámci akcelerátoru na začínající podnikatele čekají vzdělávací a mentoringové dny s nejlepšími experty z české byznysové scény.