Digitálně už i v lese: Bezhotovostní aplikace urychlují obsloužení hostů na odlehlých místech v Česku a zvyšují tak obraty o statisíce korun

Turisté, cyklisté a další návštěvníci oblíbených i odlehlých rekreačních míst po celém Česku už nemusí počítat hotovost v peněžence, když během výletu dostanou chuť na pivo a lehké občerstvení. Pořád více zahrádek u cyklostezek nebo horských chat nabízí možnost objednat a zaplatit bezkontaktně a bezhotovostně. Hosté tak získávají kvalitnější servis a restaurace zvyšují svůj obrat i zisk. Vše se děje díky aplikaci OneMenuQR, kterou v květnu představila společnost Storyous a využívá ji už více než 200 podniků po celém Česku.

Bezkontaktní objednání si hosté v tuzemských restauracích oblíbili pro jeho pohodlnost, díky čemuž dokáží jednotlivé podniky zvýšit svůj obrat i o desítky procent. „Objednávky skrze QR kódy skvěle fungují na místech, kde se tvoří velká špička. Jsou to typicky restaurace v době oběda, nebo právě menší hospůdky u cyklocest, které v jeden moment navštíví vícero skupin cyklystů,” komentuje Igor Třeslín, ředitel technologické společnosti Storyous, která OneMenuQR vyvinula. „Právě v těchto místech obsluha nestíhala brát od hostů objednávky, roznášet jídlo a nápoje a vyřizovat platby. Mnoho tržeb jim proto zcela utíkalo,” dodává Třeslín.

Skvělým příkladem, kde bezkontaktní objednávky zlepšují celkový servis a pomáhají restauracím vydělávat, je Kolínská bouda na hřebeni Krkonoš u Pece pod Sněžkou. „Za dva měsíce od zavedení bezkontaktního objednávání jsme zrychlili obsluhu hostů, díky čemuž nám stoupla také průměrná útrata na hlavu. QR objednávky teď tvoří až 25 – 30 % celkových tržeb, hosté je nejčastěji využívají o víkendech a ve špičkách,” komentuje Svatopluk Čech, majitel Kolínské boudy, kde většinu návštěvníků tvoří skupiny turistů a cyklistů, nebo rodiny, které tráví dovolenou v Krkonoších.

Cyklisty oblíbený je například radotínský Musa Restaurant, který se dokonce nachází vedle půjčovny kol. Hostům nabízí posezení na rozlehlé zahrádce, která je obzvlášť v letních měsících plná cyklistů a rodin s dětmi. „Těšíme se velké návštěvnosti právě díky naši výborné poloze u cyklostezky a vyhlášenému jídlu z čerstvých a sezónních ingrediencí. O víkendech nebo přes obědy jsme ale nestíhali brát objednávky od všech hostů tak rychle, jak bychom si představovali, což se od zavedení bezkontaktního objednávání OneMenu zlepšilo,” říká spolumajitelka restaurace Musa Zuzana Vencourová.

Turisté si mohou bezkontaktně objednat například také v hotelové restauraci Hotelu Říčky v Orlických horách, na výletu za Brnem v bistru Mezi stromy, na zámku ve Valticích nebo třeba na cyklovýletu pražským Karlínem v Riders coffee. Pro objednání stačí naskenovat QR kód na stolech restaurace do mobilu, který následně v prohlížeči otevře menu dané restaurace. Host si pouze vybere, objedná a zaplatí. Platby jsou možné kartou online nebo skrze Apple Pay.

O Storyous 

Společnost Storyous vznikla jako start-up v roce 2012. Od roku 2015 vytváří komplexní restaurační systém, který zjednodušuje každodenní úkony spojené s gastronomickým provozem. Automatizuje procesy díky propojení s dodavateli nebo účetními a hotelovými systémy. Aktuálně zpracovává 10 procent obratu v české gastronomii. Kromě České republiky působí také v Polsku a Španělsku. Roční tržby společnosti dosahují téměř 60 milionů korun.