Piráti zahájili horkou fázi kampaně do krajských voleb. Lídři představili své hlavní priority, dorazil i autobus budoucnosti

Praha, 3. září 2020 – Pirátská strana dnes oficiálně zahájila horkou fázi kampaně do krajských voleb. Do těch jde s heslem „Šance změnit budoucnost“. Během tiskové konference vystoupilo všech 13 krajských lídrů se svojí hlavní prioritou, kterou chtějí v regionu řešit. „Do voleb zbývá pouhý měsíc. Chceme občanům znovu ukázat, že si jejich důvěru zasloužíme a že dovedeme proměnit šanci na lepší budoucnost v realitu. Každý z našich zkušených lídrů zná svůj kraj či volební obvod skrznaskrz a dobře ví, s čím se tamní lidé potýkají. Právě na základě těchto poznatků z praxe jsme dnes představili veřejnosti nejdůležitější témata, na která se v krajích budeme zaměřovat,“ uvedl předseda Pirátů Ivan Bartoš, který celou akci moderoval. 

Velkým tématem nadcházejících voleb je stav českého zdravotnictví. O zlepšení situace ve zdravotnictví se budou zasazovat například lékař Lukáš Mareš, který stojí v čele jihočeské kandidátky, volební lídr na Plzeňsku Rudolf Špoták nebo jednička kandidátky ve Zlínském kraji Hana Ančincová. „Největším problémem zdravotnictví je dlouhodobě kritický nedostatek personálu. Naším cílem pro příští volební období je toto změnit. Zdravotníky chceme v našem kraji nejen udržet, máme i ambici přesvědčit naše krajánky za hranicemi k návratu domů. Jak to uděláme? Nejde jen o peníze. Mnohem důležitější je budování vzájemné důvěry,“ uvedl Mareš. 

Na Plzeňsku se zase řeší nemocnice v Sušici, ze které v roce 2019 odešel soukromý pronajímatel. „Kraj poté odmítl převzít odpovědnost. Nechal tak tisíce občanů na holičkách. V ten okamžik se rozhodla sušická radnice v čele s Piráty, že vezme osud nemocnice do svých rukou. Během čtyř měsíců se podařilo otevřít internu, chirurgii i jednotku intenzivní péče. Tento skvělý výsledek nyní ohrožuje rada kraje. Jako Piráti v novém krajském zastupitelstvu ale nedopustíme, aby byli lidé bráni jako rukojmí politického boje a zajistíme, aby zdravotní péče zůstala maximálně zachována,“ popsal své cíle Špoták.

Podle Hany Ančincové je i ve Zlínském kraji nyní hlavním tématem nemocnice. Respektive výstavba nového krajského zařízení. „Chceme, aby se finální rozhodnutí o stavbě či rekonstrukci nové nemocnice událo na základě nezávislých analýz a dat, nikoliv na základě krajské marketingové kampaně placené z našich peněz. Pro nás je hlavně prioritou, aby byla zachována dostupná péče i ve všech okresních nemocnicích.

Pro ústeckého lídra Karla Kariku, jenž je vedoucím charitního Domu svatého Materny, je hlavní tématem řešení sociální situace místních seniorů a dalších lidí ohrožených chudobou. „Náš kraj je nejvíce zasažen sociálními problémy, kterým se naplno věnujeme a máme také plán, jak prolomit tíživou situaci například matek samoživitelek nebo seniorů. Na seniory jsme se zaměřili třeba v novém projektu Piráti pro máti. Chceme, aby byli spokojení, nežili někde v ústraní, a hlavně měli důstojné stáří,“ vysvětlil Karika.

Sociálním tématům, a především zajištění následné péče se chtějí věnovat i Piráti v Královéhradeckém kraji, který má nejstarší obyvatelstvo v Česku. „Řada obyvatel našeho kraje se každý den obětavě stará o své příbuzné, mnohdy i 24 hodin denně. Je to náročné jak fyzicky, tak hlavně psychicky. Bohužel odlehčovacích služeb, které by těmto lidem dopřály alespoň chvíli odpočinku, je v kraji nedostatek. To chceme změnit,“ popsal tamní lídr Pavel Bulíček.

Územní rozvoj regionu a lokálních periferií vidí jako svůj hlavní cíl Zuzana Klusová, která vede kandidátku v Moravskoslezském kraji, dále lídr z Karlovarského kraje Josef Janů, pirátská kandidátka na Olomoucku Zdeňka Dvořáková Kocourková a jednička kandidátky ve Středočeském kraji Jiří Snížek.

Stojíme teď na kraji změny. A netýká se to jen konce OKD, ale i ocelářství a těžkého průmyslu obecně. Ta změna přijde, ať se nám to líbí nebo ne. Naším hlavním tématem do voleb je transformace průmyslu a energetiky. Cílem transformace není jen zlepšit životní prostředí, ale hlavně nabídnout nová pracovní místa, kde za méně náročnou práci dostanou lidé stejně dobře nebo lépe zaplaceno,“ nastínila Klusová.

Karlovarsko je dnes nejméně se rozvíjejícím krajem naší republiky. Z pozice krajského radního pro regionální rozvoj ale velmi dobře vím, že jsme kraj s obrovským vnitřním potenciálem, vytipovanými projekty, připravenými financemi a nyní za Piráty i lidmi, kteří tuto ambici naplní. Pokud nám voliči dají šanci změnit budoucnost, dokážeme jim, že to jde i u nás,“ uvedl Josef Janů.

Každá obec si zaslouží kvalitní infrastrukturu, a to nejen dopravní, ale i rychlý internet a základní služby jako je dostupný zubař, lékárna, obchod. Budeme podporovat lokální producenty a projekty, které zušlechťují naši krajinu. Chceme, aby dotace pomáhaly tam, kde jsou skutečně potřeba,“ popsala Dvořáková Kocourková, která je dvojkou olomoucké kandidátky, kde Piráti kandidují v koalici s hnutím Starostové a nezávislí. Lídrem kandidátky je Josef Suchánek (STAN).

Snížek zase nastínil, že se Středočeský kraj potýká s masivním příchodem nových lidí, na což není leckde připravena infrastruktura: „Ve Středočeském kraji vzniká tzv. sídelní kaše, ve které je všechno daleko, a to i cesta do školy, do práce, k lékaři nebo na nákup. Aby kraj rostl rozumně a všechno bylo blíž, zřídíme výbor pro územní rozvoj, který bude spolupracovat s Prahou a který bude učit starostky a starosty obcí, jak jednat s developery, aby obyvatelé měli kromě nových domů i nové ulice a školy.“

Zbyněk Miklík, který je v čele kandidátky Pirátů v Libereckém kraji, se zaměří na podporu podnikatelů: „Podnikatele kraje podpoříme tak, že jim budeme v otevřených zakázkách zasílat výzvy k podávání nabídek přímo do jejich emailové schránky. Výzvy budeme cílit dle oborů, takzvaných CPV kódů. Zároveň hledáme úspory, a proto prosadíme sdružené nákupy. Umožníme organizacím a obcím zřizovaným krajem, aby se připojily k jedné společné veřejné zakázce. Větším objemem zakázky dosáhneme výhodnějších podmínek, nižších nákupních cen.“

Hana Hajnová, jednička kandidátky na Vysočině, a Lukáš Dubec, lídr v Jihomoravském kraji, mají pak jako hlavní téma ochranu přírody a ekologii. „Budeme věnovat velkou pozornost obnově nejen lesních porostů na Vysočině, ale i celkové obnově hydrologického režimu krajiny. Budeme prosazovat efektivní opatření proti šíření škůdců a přirozenou obnovu lesů s pestrou druhovou skladbou. Míníme podporovat výsadbu stromů v našem kraji tak, abychom pomohli se zadržováním vody v krajině,“ načrtla své plány Hejnová. Dubec popsal: „Chceme, aby i ta nejmenší obec věděla, jak krajině pomoct a z čeho to zaplatit. Cíleně budeme investovat do projektů, které zlepší zadržování vody a biodiverzitu v krajině. Vrátíme aleje k silnicím tam, kde to bezpečnost provozu dovolí a podpoříme rozvoj pěstování a zpracování technického konopí. Chceme pestrou krajinu, tedy podpoříme malé zemědělce a vinaře, protože oni jsou hlavní páteří boje proti suchu.“

Daniel Lebduška, jenž stojí v čele kandidátky v Pardubickém kraji, chce zlepšit tamní dopravní situaci: „Zasadíme se o to, aby dálnice D35 a její přivaděče byly dostavěné bez dalších průtahů. Chceme toho dosáhnout aktivní komunikací mezi krajem, obcemi a státem. Dostavba dálnice je totiž pro Pardubický kraj podobně důležitá jako před 178 lety výstavba železnice.“

Na místo zahájení ostré fáze kampaně dorazil také pirátský autobus budoucnosti, který bude v září pokračovat v cestě po regionech v celém Česku. Na jeho jednotlivých zastávkách se lidé budou mít možnost setkat s lídry kandidátek, podrobněji seznámit s pirátským program nebo si vyzkoušet zajímavé technologie jako brýle pro virtuální realitu, elektrickou jednokolkou nebo třeba holografický projektor.