Zájem o bezklíčové a bezdotykové otvírání dveří v zaměstnání po epidemii koronaviru výrazně vzrostl

  • Dvě třetiny lidí považují používání karty nebo čipu za nejlepší způsob otevírání dveří v práci 
  • Po přechodu na otevírání dveří kartou nebo čipem se již lidé ke klíčům vracet nechtějí
  • Řešení Incedo od ASSA ABLOY splňuje požadavky na komfortní a bezpečné otevírání dveří i integraci s docházkovými systémy

Praha, 23. 9. 2020 – Jedním z důsledků koronavirové pandemie je daleko větší zájem Čechů o způsob, jak ve svém zaměstnání otevírají dveře. Zatímco ještě v loňském roce považovalo použití karet a čipů za nejlepší způsob otevírání dveří v práci 49 % Čechů, letošní letní průzkum agentury IPSOS zjistil nárůst zájmu o otevírání dveří kartou nebo čipem na 67 % dotazovaných. 

Z průzkumu provedeného pro společnost ASSA ABLOY dále vyplývá, že podobně jako meziročně poklesla oblíbenost otevírání dveří v práci klíčem (z 25 % na 19 %), nechtějí Češi v práci odemykat dveře zadáváním PIN kódu na klávesnici (pokles z 10 % na 4 %), ani sejmutím otisku prstu (pokles z 16 % na 10 %). Rostoucí popularita moderních bezklíčových způsobů otevírání dveří velmi pravděpodobně souvisí s letošní pandemií koronaviru a obavami o zdraví mezi lidmi, kteří nemohou dlouhodobě pracovat z domu, ale musejí docházet do kanceláří.

„Bezklíčový přístup je vzhledem k aktuální hygienické situaci velmi zajímavý. Lidé, kteří již kartou, čipem nebo dokonce mobilem odemykají vědí, že jde o velmi rychlý a pohodlný způsob otevírání dveří,“ říká Martin Mundl, expert společnosti ASSA ABLOY Opening Solutions CZ, a dodává: „Pro zvýšení hygieny nabízíme také kliky ABLOY ACTIVE, které díky povrchu s obsahem stříbra ničí na svém povrchu bakterie.“

Průzkum agentury IPSOS dále ukázal, že lidé, kteří v práci již používají pro otevírání dveří karty nebo čipy, považují tyto způsoby odemykání za zdaleka nejlepší a nechtěli by se již ke klíčům vracet. Oproti tomu jen 28 % lidí, kteří dnes používají v práci klíče, je považují ze nejlepší způsob odemykání. Současní uživatelé klíčů by raději odemykali s použitím čipu (36 %) a téměř stejný zájem jako o klíče mají také o přístupové karty (26 %).

Komfortní otevírání se systémem Incedo

Pro bezpečné a komfortní otevírání dveří v kancelářských budovách i dalších komerčních objektech vyvinula společnost ASSA ABLOY řešení Incedo, tvořené moderním ekosystémem hardwaru a softwaru. V systému Incedo lze dveře otevírat bezklíčově kartou, čipem nebo mobilem. Kromě samotného ovládání dveří zahrnuje i možnost kontroly a řízení přístupu v rámci celé budovy v reálném čase. Inteligentní ovládací software zahrnuje řešení vhodná pro různé obory podnikání (kanceláře, hotely, zdravotnictví a mnoho dalších), stejně jako možnost napojení na další podnikové systémy.

„Incedo je vysoce univerzální řešení bezklíčového přístupu, se snadnou instalací i správou prostřednictvím inteligentního softwaru. Mezi jeho největší výhody patří především optimalizace pro použití v různých sektorech a prostorách všech velikostí, stejně jako možnosti integrace se stávajícími podnikovými systémy,“ dodává Kamil Štětina ze společnosti ADI Global, výhradního dodavatele systému Incedo.

Průzkum zpracovala agentura IPSOS pro společnost ASSA ABLOY v červenci 2020 na vzorku 550 lidí pracujících v českých kancelářích. 

O společnosti ASSA ABLOY

ASSA ABLOY je přední světový výrobce a dodavatel dveřních systémů. Klade důraz na bezpečí zákazníků a snadné ovládání výrobků. Ve společnosti ASSA ABLOY pracuje více než 48 500 zaměstnanců a roční obrat dosahuje 8,2 miliardy eur.