Canon rozšiřuje nabídku televizních objektivů 4K o flexibilní objektiv CJ20ex5B s proměnnou ohniskovou vzdáleností založený na hybridním konceptu BCTV

Praha, 24. září 2020 – Společnost Canon Europe dnes představila objektiv CJ20ex5B, který rozšiřuje její nabídku špičkových televizních objektivů pro 4K kamery se snímačem o úhlopříčce 2/3 palce. Objektiv 2-v-1 třídy UHDxs spojuje výhody optického výkonu 4K s pokročilým ovládáním a nabízí 20x zoom začínající na 5mm ohniskové vzdálenosti. Díky tomu je vhodný pro široké spektrum televizní práce, včetně studiového natáčení, sportovní reportáže, dokumentární tvorby nebo zpravodajství. Nový model doplňuje řadu objektivů Canon 4K BCTV, které nyní zahrnuje 12 přenosných objektivů a šesti studiových.

Špičkový optický výkon

Společnost Canon již více než 60 let vyrábí inovativní objektivy nejvyšší kvality s vynikajícími optickými vlastnostmi pro televizní účely a CJ20ex5B navazuje ve stejném duchu. Vyznačuje se rozlišením 4K od středu po okraje snímku a špičkovou úpravou optických členů Plně tak vyhovuje náročným požadavkům na televizní produkci ve 4K s HDR. Objektiv je navíc kompatibilní s kamerami, které podporují korekci chromatické aberace u barevného prostoru BT.2020, a splňuje stoupající požadavky na nové standardy v oboru.

Zachytí akci z různých úhlů

Díky velkému rozsahu ohniskových vzdáleností od velmi krátké po dlouhou je CJ20ex5B extrémně všestranný objektiv. Zoom od 5,0-100 mm (10-200 mm s optickým telekonvertorem) jej umožňuje využít v řadě různých situací. Například při použití při sportovním přenosu je ideální volbou pro kameramana, který potřebuje z postranní čáry zabírat panoramaticky celé hřiště i akci v detailu. Lehký (2,2 kg) a kompaktní objektiv umožňuje dosahovat optické kvality 4K bez ohledu na nastavení, dokonce i při použití vestavěného dvojnásobného telekonvertoru. Mezi diváky stoupá poptávka po záznamu ve 4K. Objektiv CJ20ex5B pomáhá kameramanům dosáhnout dlouhodobě udržitelné kvality obsahu při přechodu na systémy a procesy ve 4K.

Kompatibilní s virtuálními systémy

Objektiv CJ20ex5B je vybavený 16bitovým enkodérem, který dokáže číst údaje o pozici všech ovládacích prvků s vysokou přesností – transfokátoru, ostření a clony bez inicializace objektivu. Konektory s 3 x 20 piny umožňují takové informace číst i při současném ovládání transfokátoru a ostření. Je ideální volbou pro profesionální kameramany, kteří požadují kompatibilitu objektivu s různými virtuálními systémy.

Lehké a kompaktní provedení

Svými špičkovými charakteristikami a vysokým výkonem vychází CJ20ex5B z tradice kompaktních a lehkých objektivů řady Canon ENG. Konstrukce tohoto televizního objektivu vykazuje odolnost na úrovni konvenčních HD objektivů a díky snadné přenosnosti je vynikající volbou také pro účely venkovní reportáže. Objektiv CJ20ex5B se vyznačuje ergonomickou konstrukcí pro kameramany, kteří točí z ramene po delší dobu. Pohodlný grip ulevuje námaze a dává neomezené možnosti natáčení. 

Fotografie objektivu CJ20ex5B jsou k dispozici ZDE.

Společnost Canon dnes představila také nejnovější přírůstek do rodiny filmových přístrojů Cinema EOS – kompaktní všestrannou filmovou kameru EOS C70, která je jako první z této řady vybavená inovativním bajonetem RF. Dále Canon uvádí na trh adaptér EF-EOS R 0.71x z bajonetu RF na EF, který uživatelům umožní s kamerou EOS C70 používat široké spektrum plnoformátových objektivů Canon EF při zachování jejich zorného úhlu. 

Nová kamera bude představena ve čtvrtek 24. září ve 14:00 SELČ na akci Canon Vision, která virtuálně kopíruje prostředí obchodní přehlídky. Registrace pro účast na Canon Vision a program akce jsou k dispozici zde: https://www.canon-europe.com/pro/events/canon-vision/

Další informace o objektivu CJ20ex5B naleznete na stránkách: 

https://www.canon.cz/lenses/cj20ex5b-iase-s/

Klíčové vlastnosti objektivu CJ20ex5B: 

  • Vynikající optická kvalita třídy UHDxs pro 4K
  • Hybridní koncept širokorozsahového transfokátoru
  • Ohnisková vzdálenost 5,0-100 mm (10-200 mm s optickým telekonvertorem)
  • Světelnost f/1,8 – f/2,95
  • Vestavěný 2x telekonvertor
  • Zdokonalená digitální motorová jednotka
  • Kompatibilita s virtuálními systémy přes 16bitový enkodér

-KONEC-

O společnosti Canon Europe
Canon Europe je strategickou centrálou pro region EMEA společnosti Canon Inc., předního světového dodavatele technologií a služeb pro digitální zpracování obrazu. Canon Europe působí přibližně ve 120 zemích, zaměstnává okolo 13 500 lidí a přispívá zhruba čtvrtinou ke globálním ročním výnosům společnosti Canon.  
Společnost Canon byla založena v roce 1937 a po celou dobu své osmdesátileté existence přináší zákazníkům špičkovou obrazovou techniku. Neustále investuje do správných oblastí a využívá příležitosti k růstu, od fotoaparátů po komerční tiskárny a od podnikového poradenství po lékařskou techniku. 
Firemní filozofie společnosti Canon je Kyosei, což znamená „žít a pracovat společně pro obecné blaho“. V regionu EMEA společnost Canon Europe usiluje o trvale udržitelný obchodní růst a zaměřuje se na snižování svého dopadu na životní prostředí a pomáhá jej snižovat i svým zákazníkům pomocí svých produktů, řešení a služeb. 
Je průkopníkem neustále měnícím svět obrazové techniky pro vyšší dobro. Svými technologiemi a inovativním duchem Canon posouvá hranice možného, abychom mohli vidět svět z nových pohledů. Pomáháme vnášet do života kreativitu, snímek za snímkem. Protože můžeme-li náš svět vidět, dokážeme jej měnit k lepšímu.
Další informace o společnosti Canon Europe naleznete na stránkách www.canon-europe.com