Letiště Praha obhájilo cenu nejlepšího evropského letiště v oblasti zákaznické spokojenosti v kategorii 15-25 milionů odbavených cestujících

Praha, 2. října 2020 – Letiště Praha získalo cenu Airport Service Quality Award 2019, kterou každoročně uděluje mezinárodní sdružení letišť Airports Council International (ACI) nejlepším letištím s prokazatelně nejvyšší spokojeností cestujících s poskytovanými službami. Letiště Praha tak obhájilo své loňské vítězství a o první místo nejlepšího evropského letiště v kategorii 15-25 milionů odbavených cestujících se tentokrát dělí s letištěm v Ankaře a Petrohradu. Pražské letiště se stalo také jedním z pouhých sedmi letišť světa, která letos obdržela zvláštní cenu Roll of Excellence. Ta je udělována za časté úspěchy v oblasti zákaznické zkušenosti. 

„Získání ceny Airport Service Quality Award založené na zpětné vazbě od reálných cestujících, kteří prochází naším letištěm, nám potvrzuje, že  dokážeme zajistit vysokou kvalitu našich služeb bez ohledu na míru provozu. Velké poděkování za to patří především našim zaměstnancům, pro které jsou mezinárodně uznávané výsledky ASQ důležitým ukazatelem kvality jejich práce. I přes to, že na cestovní ruch v letošním roce dopadla krize spojená s šířením nemoci COVID-19, neustupujeme z našich nastavených nároků na kvalitu zákaznické zkušenosti. Naopak ji posilujeme zejména o intenzivní komunikaci v oblasti bezpečností a zavádění ochranných opatření,“ říká Václav Řehoř, předseda představenstva Letiště Praha. 

Program Airport Service Quality (ASQ) organizuje mezinárodní sdružení letišť Airport Council International. Jde o jednu z nejprestižnějších světových iniciativ zaměřených na výzkum a hodnocení spokojenosti zákazníků se službami poskytovanými na těch nejvýznamnějších světových letištích. Výsledky ASQ jsou publikovány čtvrtletně a pro účastnící se letiště jsou významným ukazatelem v dalším nastavování služeb a zlepšování jejich kvality. Ceny vycházející z hodnocení ASQ jsou potom udělovány jednou za rok.

Vítězstvím v soutěži Airport Service Quality Awards 2019 se Letiště Praha kvalitou svých služeb zařadilo tento rok po bok letišť v Ankaře či Petrohradu, která byla v soutěži rovněž oceněna. 

Letiště Praha také patří mezi sedm letišť po celém světě, které obdrželo speciální cenu Roll of Excellence, jejíž udělování probíhá od roku 2011. Jedná se o cenu udělovanou vedením ACI za dlouhodobou účast v soutěži ASQ a také za časté úspěchy v oblasti zákaznické zkušenosti. Letiště Praha si dlouhodobě udržuje status letiště s kvalitní zákaznickou zkušeností a obdrželo v posledních deseti letech hned několik ocenění ASQ.  

Airports Council International (ACI) je celosvětovou oborovou asociací, která sdružuje přibližně 1960 letišť v celkem 176 zemích světa. Byla založena v roce 1991 a jejím cílem je podporovat spolupráci mezi členy a ostatními partnery v oblasti letecké dopravy. 

Evropská letiště oceněná jako nejlepší v oblasti spokojenosti cestujících za rok 2019:  

Kategorie do 2 milionů odbavených cestujících ročně: Alesund (Norsko), Valverde (Španělsko), Melilla (Španělsko), San Sebastián (Španělsko), Bodo (Norsko)

Kategorie 2-5 milionů odbavených cestujících ročně: Menorca (Španělsko), Skopje (Severní Makedonie), Tallinn (Estonsko), Záhřeb (Chorvatsko)

Kategorie 5-15 milionů odbavených cestujících ročně: Alicante (Španělsko), Bergen (Norsko), Izmir (Turecko), Soči (Rusko), Keflavík (Island), Luqa (Malta), Newcastle (Británie), Porto (Portolugalsko)

Kategorie 15-25 milionů odbavených cestujících ročně: Ankara (Turecko), Praha (Česká republika), Petrohrad (Rusko)

Kategorie 25-40 milionů odbavených cestujících ročně: Kodaň (Dánsko, Curych (Švýcarsko), Oslo (Norsko)

Kategorie nad 40 milionů odbavených cestujících ročně: Řím Fiumicino (Itálie), Moskva Šeremetěvo (Rusko)

Další aktuální informace naleznete na Twitteru Letiště Praha @PragueAirport.

www.prg.aero