Na dostatečný důchod už nevěří 63 % Čechů. Polovina si raději spoří, zjistil průzkum investiční platformy Fondee

Praha, 15. října 2020 – Většina Čechů nepočítá s tím, že by je čekal dostatečný důchod, a téměř polovina si na něj raději spoří. Další čtvrtina se na to chystá. Vyplývá to z průzkumu, který si v září nechala zpracovat investiční platforma Fondee. Průzkum proběhl na reprezentativním vzorku 605 respondentů, pro Fondee jej zpracovala společnost Perfect Crowd. Z dotazníků mimo jiné vyplynulo, že nedůvěra narůstá přímo úměrně s příjmy dotazovaných a nejvýraznější je především ve větších městech.

Průzkum ukázal, že se v názoru na důchodové spoření rozevírají nůžky mezi socioekonomickými skupinami. „S rostoucími příjmy klesá důvěra v dostatečný důchod. V příjmové skupině pod 25 tisíc korun okolo 50 procent respondentů nevěří, že bude dostatečný. Ve skupině nad 35 tisíc korun je to už okolo 70 procent,“ přibližuje výsledky průzkumu spoluzakladatel platformy Fondee Jan Hlavsa. 

Spoří hlavně muži a lidé z menších měst

Nedůvěra v dostatečný důchod je pak podle průzkumu nejvýraznější ve větších městech a hlavně v Praze, kde se takto vyjádřilo přes 80 % respondentů. Rozdíly se projevují i podle dosaženého stupně vzdělání – zatímco respondenti se základním vzděláním nebo výučním listem ve 20 % případů věří v dostatečný důchod, mezi středoškolsky a vysokoškolsky vzdělanými to je jen desetina případů. 

Z průzkumu také vyplývá, že muži spoří na důchod výrazně častěji (v 64 % případů) než ženy (v 50 % případů). Muži také na důchod obvykle spoří vyšší částky. Polovina mužů si ukládá přes 1 000 Kč měsíčně, kdežto ženy spoří přes 1 000 Kč jen ve 30 % případů. Zajímavostí pak je, že mezi respondenty, kteří spoří na důchod nejvyšší částky, nejsou lidé z velkých měst, ale z obcí a měst mezi 5 a 100 tisíci obyvateli. 

Češi se musí naučit investovat lépe 

Rozhodnutí Čechů spořit si na důchod považuje Hlavsa za rozumné, zároveň ale upozorňuje na poměrně nízkou investiční gramotnost Čechů. „Rozhodnutí více spořit je sice chvályhodné, ale obávám se, nakolik efektivní je v situaci, kdy většina Čechů stále upřednostňuje velmi konzervativní způsoby investic s minimálními výnosy. To mimo jiné potvrdil jiný průzkum, který jsme si nechali zpracovat v únoru. Dokonce ani mladí Češi neumí investovat lépe než jejich rodiče, ačkoliv si uvědomují, že by to šlo jinak,“ tvrdí Hlavsa. Většina prý využívá hlavně spořicí účty a stavební spoření, pro rady chodí do banky a k finančním poradcům. Mladí Češi by také podle svých slov dokázali lépe šetřit, ale nejsou důslední.

Podle Hlavsy je načase, aby se tato skutečnost změnila. „V USA například do akcií investuje přes 55 % dospělé populace, zatímco u nás stále převládají spořicí účty nebo stavební spoření. O to více jsme přesvědčení, že zde existuje půda pro zlepšení – a že jsme s Fondee přišli na trh právě včas, abychom zvýšili povědomí o možnostech zhodnocování peněz efektivnějším způsobem. Pokud se mladá generace naučí investovat bez zbytečných poplatků pro zprostředkovatele, jako jsou banky a finanční poradci, mohou za rok ušetřit až o 8 % víc oproti částkám, na které jsou zvyklí teď,“ míní zakladatel investičního startupu.

Více o Fondee

Český startup Fondee mění způsob, jak lidé uvažují o investicích. Funguje jako online služba pro jednoduché investování do fondů akcií a dluhopisů. Pomáhá zejména těm, kterým leží peníze na běžných účtech a kteří hledají snadnou a efektivní cestu zhodnocení financí. Fondee pro ně zprostředkuje investice do fondů sdružujících akcie a dluhopisy. Registrace probíhá online, klient si jen vybere typ portfolia a zbytek už je bez starostí. Projekt v roce 2017 založili Eva a Honza Hlavsovi, kteří získali zkušenosti ve financích v londýnské City a pochopili, že investice nejsou žádná věda a mohou být dostupné pro každého. A že je člověk zvládne online a bez poradců. www.fondee.cz

Press kit společnosti naleznete zde

Více o Evě Hlavsové

Více o Honzovi Hlavsovi