Up Česká republika zcela odpouští restauracím do konce roku poplatky

Společnost Up Česká republika reaguje na současnou tíživou situaci restaurací a vzdává se svých provizí v gastrosektoru v jejich prospěch. Vyslyšela tak výzvu platformy Moje restaurace Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR z 15. 10. 2020 a na tomto slevovém opatření s ní chce úzce kooperovat. Jedná se o další formu podpory gastrozařízení. Již dříve společnost Up ČR přistoupila k odměňování zákazníků za útraty v restauracích, zrychlení proplácení papírových stravenek a zrušení denního limitu na eStravence.

„Uvědomujeme si, že se díky současným omezením mnohé restaurace ocitají na hranici existence. Vedle již zavedených opatření na jejich podporu jsme se proto rozhodli udělat zásadní krok, a to vzdát se do konce tohoto kalendářního roku nároku na veškeré provize v gastrosektoru, říká Stéphane Nicoletti, generální ředitel společnosti Up Česká republika. 

Opatření vstupuje v platnost počínaje 30. říjnem 2020 a bude se vztahovat na platby realizované v restauracích a dalších gastronomických provozech skrze eStravenku i papírové stravenky ChèqueDéjeuner. Trvání opatření do konce tohoto kalendářního roku má dvě hlavní příčiny. „Spíše než drobnou úlevu na delší dobu potřebují restaurace zásadnější pomoc v nadcházejících dnech a týdnech, které budou klíčové. Proto jsme se rozhodli pro kratší, ale výraznější opatření,“ vysvětluje Nicoletti.

Stravovací paušál jako další rána

Druhým důvodem je nejistá budoucnost kvůli plánovanému stravovacímu paušálu. V našem oboru je totiž velmi těžké predikovat jakýkoliv další vývoj v situaci, kdy se některé oborové organizace mohutně postavily za návrh stravovacího paušálu, který již v příštím roce – pokud by byla příslušná novela přijata – sníží počty lidí ochotných se pravidelně stravovat v restauraci a s velkou pravděpodobností tak citelně zasáhne i naše služby,“ popisuje Nicoletti. 

To přinese podle vyjádření restauratérů v první etapě růst cen poledních menu a následně hrozí propouštění, v horších případech zavírání některých z nich. Restaurace a závodní jídelny může „stravovací paušál“ připravit až o 35 miliard korun, které jim podpora zaměstnavatelů ve formě stravenek a dotovaných obědů přináší. „Možná i tento aspekt ekonomiky stravenek by měly vzít oborové organizace v potaz při snaze o záchranu restaurací,“ dodává Nicoletti. 

Každý jedenáctý oběd zdarma

Vedle odpuštění provizí Up ČR již podporuje restaurace skrze slevový program Up Club, do něhož je zapojeno přes 10 000 restauračních zařízení, které akceptují platbu eStravenkou. Za každých 100 Kč zaplacených v restauraci eStravenkou zákazník získá v programu 10 bodů. Při nasbírání 100 bodů dostane od Up na účet eStravenky 100 Kč v podobě kreditu. Prakticky tak získá každý jedenáctý oběd zdarma. K polovině října 2020 již Up ČR takto „rozdal“ více než 12 000 obědů.

Zrušení limitu útrat i zrychlení proplácení

Kromě toho Up ČR spustil v říjnu novou službu JidloNaWebu.cz, která se zaměřuje na online objednávání jídel z restaurací s sebou. Služba je jakožto nový takeaway kanál určená primárně pro zaměstnance firem, a má za cíl pomoci restauracím zvýšit odbyt a spravovat objednávky. Zrychluje a usnadňuje zákazníkům objednávku jídla s sebou a umožňuje za něj zaplatit přímo online.

V návaznosti na mimořádné opatření byl také dočasně zrušen denní limit na transakce realizované eStravenkou, aby si lidé pracující doma mohli objednat například i obědy na několik dní dopředu. Pro provozovatele gastrozařízení pak také funguje zrychlený režim proplácení papírových stravenek do
48 hodin. 

Rekapitulace mimořádných opatření Up ČR:

SLEVY PRO PARTNERY (GASTROSEKTOR)

  • v platnosti od 30.10. do 31.12.2020;
  • týká se smluvních partnerů Up ČR, poskytovatelů gastroslužeb, restaurací a provozoven s občerstvením, nevztahuje se na maloobchodní prodejny potravin, které zůstávají na základě vládního nařízení po dobu nouzového stavu otevřeny;
  • uplatnění nároku na 100 % slevu provize (odměny Up ČR) se provádí prostřednictvím on-line registračního formuláře na webu www.upcz.cz;
  • po dobu nouzového stavu jsou uzavřeny všechny pobočky Up ČR, v případě vládního opatření umožňujícího provoz poboček bude našim smluvním partnerům z gastrosektoru obnovena služba „proplacení papírových poukázek v hotovosti“ v rámci zákonných limitů, a to ve zvýhodněné jednotné sazbě 2 %. Výtěžek z takto stanoveného poplatku poskytne Up ČR na podporu činností platformy Moje restaurace AMSP;
  • doručené papírové poukázky proplatíme bez nároku na provizi do 48 hodin od jejich přijetí prostřednictvím doručovací služby na centrálu společnosti (Up Česká republika, Zelený pruh 1560/99, Praha 4, 140 00), v obdobném režimu probíhá i proplacení elektronických transakcí provedených prostřednictvím stravenkové karty eStravenka; transakce eStravenkou za útraty v gastrozařízení je i nadále až do odvolání limitována pouze celkovou disponibilní částkou na kartě;
  • uplatnění nároku na 100 % slevu provize Up ČR se bude týkat také provozoven gastroslužeb, které pro předání poukázek využijí služeb velkoobchodních partnerů MAKRO a BIDFOOD, se kterými v současnosti připravujeme detailní postup.

DALŠÍ SLUŽBY PARTNERŮM (GASTROSEKTOR)

  • odměňujeme strávníky: za každých 100 Kč utracených v restauracích a gastrozařízeních odměníme uživatele eStravenky 10 body, za 100 bodů získává 100 Kč na další útratu v restauracích;
  • nová služba JidloNaWebu.cz pomáhá restauracím pro objednávky takeaway v době nouzového režimu.

Up Česká republika s.r.o., která zahájila své působení na českém trhu v roce 1995 pod názvem
LeChèqueDéjeuner, je součástí mezinárodní skupiny Up, která dnes působí v 29 zemích celého světa. Up Česká republika se specializuje na zaměstnanecké benefity, ale nabízí rovněž inovativní řešení v oblasti marketingu a strategického rozvoje firem. Schopnost analyzovat aktuální situaci klientů a navrhovat a uvádět do praxe efektivní benefitní systémy a věrnostní programy, řadí společnost Up Česká republikak lídrům trhu určujícím trend v této oblasti. Více informací o společnosti na www.upcz.cz.