Šerpa vynesl na zádech k soše Radegasta 256 kilovou zátěž

Pustevny, 9. listopadu 2020 – Rekordní pivní náklad 256 kg vynesl Zdeněk Pácha z Bašky u Frýdku-Místku z Pusteven až k soše Radegasta. Trasu dlouhou přes 1200 metrů zdolal za 3 hodiny a 5 minut. Svůj rekordní zápis věnoval pivovaru Radegast, který v tomto roce slaví 50 let od uvaření první várky piva. 

Úspěšnému pokusu předcházel tvrdý trénink a poctivá příprava dvaapadesátiletého beskydského šerpy. „Nejtěžší bylo, abych se vždy nějak rozešel, pak už to šlo. Nebylo to jednoduché, proto jsem moc rád, že jsem k soše Radegasta došel. Tento rekord bych chtěl věnovat pivovaru Radegastu, který letos slaví 50 let od svého založení,“ říká Zdeněk Pácha, šerpa z Bašky na Frýdecko-Místecku. 

Rekordman nakonec zvládl odnést na zádech 227 kilogramů plechovkového piva Radegast Ratar na speciální téměř třímetrové dřevěné konstrukci vážicí dalších 29 kilogramů. Celkem vynesl na 1250metrové trase s 90metrovým převýšením náklad 256 kilogramů. Rekordní počin „Vynesení nejtěžšího nákladu k soše Radegasta“ bude zapsán i do České knihy rekordů, kterou spravuje Agentura Dobrý den. 

„Vydat se s takovým nákladem piva na zádech k soše Radegasta je něco, co zvládne jen ten největší bojovník. Mimořádný počin si zaslouží mimořádně hořkou odměnu, takže panu Páchovi za jeho skvělý výkon dáme pivo Radegast Ratar ve stejné hmotnosti, jakou k soše vynesl,“ říká Marek Grabovský, manažer značky Radegast.

Poznámky pro editory:

  • V pivovaru Radegast se vaří pivo od roku 1970 a 3. prosince 2020 oslaví 50 let od uvaření první várky piva. Oblibu si získalo díky své charakteristické výrazně hořké chuti. 
  • Pivovar Radegast je vyhledávaným turistickým cílem, který každoročně navštíví téměř 50 tis. lidí. Je součástí projektu Technotrasa, kam patří nejvýznamnější památky Moravskoslezského kraje.
  • Pivovar Radegast investoval za posledních 10 let desítky milionů korun do vodohospodářských projektů a během tohoto období snížil spotřebu vody potřebnou na výrobu piva o 38 %. V roce 2018 spotřeboval pouze 2,51 hl vody na výrobu 1 hl piva, dosáhl nejlepšího výsledku v historii a zařadil se tak mezi pivovary, které patří v šetření s vodou k nejlepším na světě.
  • Pivovar Radegast je součástí Plzeňského Prazdroje.
  • S exportem do více než 50 zemí celého světa je Plzeňský Prazdroj lídrem mezi výrobci piva v České republice a největším exportérem českého piva.
  • Plzeňský Prazdroj získal v roce 2019 v žebříčku Byznysu pro společnost TOP Odpovědná firma nejvýznamnější ocenění – Trendsetter za to, že dlouhodobě v Česku udává směr v oblasti udržitelnosti a přináší nové inspirativní podněty k odpovědnosti v podnikání.