Cukrovkáři nyní můžou zkrotit své onemocnění s chytrou aplikací. K Světovému dni diabetu získávají půlroční účast v online programu zcela zdarma.

Čtrnáctý listopad patří každoročně Světovému dni diabetu, který podporuje boj proti tomuto rozšířenému onemocnění. Vitadio pomáhá lidem v prevenci a léčbě pomocí inovativní mobilní a webové aplikace vytvořené předními odborníky.

Diabetes 2. typu je jedno z nejrozšířenějších civilizačních onemocnění. V ČR jím trpí každý desátý obyvatel a ročně je u nás nově diagnostikováno přes 70 000 nových případů. Většinou je toto onemocnění získáno špatnou životosprávou a genetickými předpoklady. Projevuje se postupným snížením produkce nebo účinku hormonu inzulinu. Člověk se tak postupně dostává přes prediabetes až do fáze diabetu, kde lidské tělo ztrácí schopnost správně využít krevní cukr a dochází ke zdravotním komplikacím.

„K zastavení nebo i zvrácení postupu tohoto onemocnění je klíčové upravit životosprávu a naučit se zvládat každodenní self-management. A to není bez průběžné pomoci jednoduché,“ říká MUDr. Lucie Kovářová. Na tento problém se zaměřuje Vitadio, které ve spolupráci s lékaři a nutričními terapeuty vytvořilo první aplikaci pro boj s diabetem registrovanou v ČR jako zdravotnický prostředek. Ta nabízí unikátní online program, který poskytuje podporu v úpravě životosprávy a efektivním zvládání diabetu mezi návštěvami u lékaře. Program nabízí rady a tipy šité na míru, týdenní výzvy i online komunitu ostatních diabetiků nebo databázi receptů. To vše zábavnou a přehlednou formou. Mobilní aplikace umí sbírat údaje z krokoměru, umožňuje vkládat fotografie jídel nebo monitorovat vývoj zdravotního stavu. Samotná aplikace všechna data vyhodnocuje a dynamicky přizpůsobuje obsah potřebám každého uživatele. Přehled o pokroku má i tým nutričních terapeutů, který tak může kvalifikovaně poradit nebo povzbudit přes online chat a telefon.

Program používají již stovky diabetiků, kteří dosahují snížení krevního cukru i tělesné hmotnosti. S Vitadio jsou spokojeni i lékaři. „Jsem ráda, že moji pacienti mohou program Vitadio využívat. U většiny jsem zaznamenala zlepšení kompenzace cukrovky i váhové úbytky až 10 kg,“ hodnotí diabetoložka MUDr. Jana Houdová.

„Vitadio je běžně dostupné přes naše partnery, díky kterým k němu mají lidé s diabetem přístup zdarma. Na Slovensku ho nabízí například největší soukromá zdravotní pojišťovna Dôvera. U nás je Vitadio dostupné u vybraných lékařů díky farmaceutické společnosti Astra Zeneca,“ říká spoluzakladatel Jan Šomvársky. „Usilujeme o to, aby Vitadio bylo v ČR plošně hrazené zdravotními pojišťovnami. V Německu bude Vitadio hrazené v rámci veřejného zdravotního pojištění už během příštího roku,“ dodává.

V rámci aktuální snížené dostupnosti zdravotní péče nabízí Vitadio půlroční program zdarma diabetikům a lidem trpícím prediabetem, kteří se registrují na stránkách www.vitadio.cz/covid do konce tohoto roku.