První Čech v představenstvu EBAN. Zakladatel DEPO Ventures Petr Šíma chce ukazovat příležitosti novým investorům

Praha 12. listopadu – Zakladatel a CEO společnosti DEPO Ventures Petr Šíma se jako první Čech stal členem představenstva Evropské asociace andělských investorů (EBAN). Jde o mezinárodní neziskovou organizaci, jejímž úkolem je zastupovat panevropskou komunitu investorů v raném stadiu, shromažďovat členské organizace a jednotlivce z Evropy i mimo ni. „Andělský investor se dokáže podělit o své bohaté zkušenosti. V přístupu na trhy nebo při expanzi startupu s globálními ambicemi tak může sehrát podstatnou roli,“ říká Petr Šíma.

„Jako člen představenstva EBAN se budu snažit pomáhat nárůstu mezinárodních transakcí, pomáhat koinvestování andělských investorů z různých států a samozřejmě se budu snažit zvyšovat povědomí o andělském investování a důležité roli startupů v ČR i v celém regionu,“ říká Petr Šíma a dodává, že českým startupům s globální ambicí může hodně pomoci zahraniční investor, protože má často zkušenosti z větších trhů.

Andělští investoři jsou pro startupové prostředí zásadní

Andělský investor je bonitní osoba, obvykle podnikatel nebo manažer, který investuje do startupu nejen proto, aby vydělal, ale také proto, aby podpořil inovace, předal své znalosti a pomohl talentovaným firmám překlenout nejtěžší začátky. Nejčastěji pomáhá se strategickým vývojem a obchodními výzvami. „Pokud jde o společnost s globální ambicí, v přístupu na trhy nebo v expanzi hraje angel investor důležitou roli. Často jde o lidi, kteří se dokážou podělit o své bohaté zkušenosti,“ říká zakladatel DEPO Ventures. 

Organizaci EBAN aktivně podporuje Evropská komise, která si podle Šímy uvědomuje význam startupů a andělských investorů pro budoucnost Evropy. EBAN je ten správný partner pro českou vládu, který dokáže ukázat, jak pomoci růstu startupového ekosystému. „Zatímco úspěch Silicon Valley stojí na angel investorech, koncept angel investování není v Evropě, s výjimkou Velké Británie, příliš známý a rozšířený. Je ale naprosto zásadní pro fungování startupového ekosystému. V ČR, stejně jako ve zbytku střední Evropy, je situace ještě horší než v západní Evropě,“ míní Šíma.

Šímu zajímá také mezinárodní investování. Zatím to totiž podle něj funguje tak, že andělští investoři jsou aktivní tam, kde žijí a kde se mohou se startupy osobně potkávat. V praxi tak prý funguje většina andělských investorů. „Pandemie covidu-19 výrazně přispěla k tomu, že dnes se řada setkání může odehrát online, a očekávám, že se tento trend brzy projeví i ve světě andělských investorů, kde doposud vše probíhalo převážně osobně,“ myslí si Šíma. 

Petr Šíma udává směr společnosti DEPO Ventures, kterou založil a zároveň je jejím majoritním společníkem. V roli CEO se stará především o nové nápady a projekty. Za posledních 25 let nasbíral spoustu zkušeností v oblasti fúzí a akvizic (M&A) a podnikového financování se zaměřením na malé podniky. Profesní kariéru odstartoval v investičním fondu, později založil konzultační firmu. 

DEPO Ventures je finanční skupina, která buduje síť angel investorů a investiční syndikáty. Má vlastní angel fond a v budoucnu plánuje stát se asset managerem pro lidi, kteří chtějí investovat do startupů v rané fázi. Vizí DEPO Ventures je naučit úspěšné podnikatele a osoby s vysokým jměním (high net worth individuals), že investice do startupů, a tedy venture světa, jsou celosvětově součástí portfolií nejlepších investorů. DEPO sdružuje a také vyhledává potenciální investory, kteří by svými penězi mohli podpořit začínající firmy. Cílem rovněž je, aby tento fenomén začala vnímat tradiční česká scéna, například lidé z průmyslu.

Evropská asociace angel investorů (EBAN) je celoevropským zástupcem komunity investorů v rané fázi, která sdružuje více než 150 členských organizací ve více než 50 zemích. Byla založena v roce 1999 skupinou průkopnických andělských sítí v Evropě ve spolupráci Evropské komise a EURADA. Představuje odvětví, které podle odhadů investuje 11,4 miliardy eur ročně a hraje zásadní roli v budoucnosti Evropy, zejména ve financování malých a středních podniků. EBAN podporuje růst Evropy vytvářením bohatství a pracovních míst.