VAMOS! Accolade vstupuje do Španělska. Atraktivní trh na jihozápadě Evropy otevírá strategickými projekty ve Valencii a Vitorii.

26. listopadu 2020, Praha – Po úspěšném rozvoji infrastruktury pro moderní podnikání ve střední Evropě míří skupina Accolade také na jihozápad. Do moderních a k okolí šetrných průmyslových budov bude nově investovat ve Španělsku. Na trh vstupuje se dvěma lokalitami, které tvoří skvělý základ pro další růst portfolia na jednom z nejrychleji rostoucích logistických a skladovacích trhů na starém kontinentu. Hodnota projektů ve Valencii a Vitorii o rozloze cca. 53 000 m2 přesáhne 1,2 miliardy korun (47,5 mil. EUR).

„Španělsko nejsou jen slunečné pláže a letní dovolené. Často se zapomíná na fakt, že je to rozlohou druhá největší země Evropské unie a zároveň představuje pátý největší a velmi stabilní trh EU. Zásadní roli pro nás hrála strategická poloha nových parků. Valencie i Vitoria jsou oblastmi, které již dnes můžeme považovat za centra logistiky a moderního průmyslu. Ve velké míře těží z umístění na trase dvou významných evropských koridorů. Důležitou roli v našem rozhodování hrála i připravenost a odhodlání místních municipalit investovat do modernizace prostor pro podnikání a také poptávka po halách nejvyšší technologické i ekologické třidy, která nyní ve Španělsku výrazně převyšuje nabídku,“ říká ke vstupu na nový trh Milan Kratina, CEO Accolade.

První projekt o rozloze 33 000 m2 se nachází v industriální zóně na západní straně hlavního baskického města Vitoria-Gasteiz. Vitoria, stejně jako celé Baskicko, leží na trase tzv. atlantického koridoru a mnohými je region považován za obchodní bránu do západní Evropy. Baskicko patří mezi nejbohatší a nejvyspělejší oblasti nejen Španělska ale i celé EU. Na malém prostoru je zde soustředěno 80 % strojního a 45 % automobilového průmyslu celé země a svá sídla zde mají i některé španělské oborové asociace. S ekonomickou silou, která se v HDP rovná ekonomice Srbska, je oblast již dnes považována za jeden z pilířů evropského průmyslu. Budoucí nájemci budou moci využít nákladního letiště Vitoria, v baskickém Bilbau ležícího přístavu s vynikajícím spojením do Velké Británie a USA, blízkosti klíčových měst severu Španělska a Francie a také z dostatku kvalifikovaných pracovníků, kteří se do Vitorie a okolí sjíždí z celého Španělska.

Druhá investice míří do Valencie, třetího největšího města Španělska a regionu, který se v HDP rovná ekonomice Ukrajiny. Město ležící uprostřed tzv. středomořského koridoru je důležitou logistickou oblastí již dlouhou řádku let. Hlavní roli zde hraje především čtvrtý největší evropský přístav, který je označován jako vstupní brána do Latinské Ameriky a severní Afriky. K třem milionům m2 logistického prostoru přidá český investor v první fázi dalších 20 000 m2. Budoucí nájemci komplexu na jižní straně města budou moci kromě přístavu těžit také z blízkosti důležitých silničních tahů, nákladního letiště a faktu, že 30 % španělského trhu je odsud na dosah za méně než tři hodiny.

„Místní mají jasnou představu o tom, kam chtějí průmysl posunout. Primární jsou pro ně investice do modernizace celého prostředí s velkým důrazem na šetrný přístup ke světu kolem nás a inovativní stránku projektů. Vždyť už dnes patří Španělsko dle žebříčku International Federation of Robotics mezi TOP 3 země Evropy v míře automatizace a digitalizace. Hodnoty, díky kterým jsme vybudovali jedno z nejvíce technologicky vyspělých a nejzelenějších portfolií industriálních hal v Evropě, se tak přímo potkávají s ideální představou lokálních municipalit. Investice do udržitelné budoucnosti podnikání hojně podporují a jejich přístup k zahraničním investorům je opravdu na špičkové úrovni. Tuzemské i zahraniční společnosti jsou si zároveň vědomy, že haly, ve kterých nyní působí, byly z většiny postaveny v období před krizí v roce 2008. Zde cítíme nejen podporu ze strany místních institucí, ale také poptávku od velkých hráčů logistické a e-commerce scény ve Španělsku,“ dodává Kratina.

Kontakt pro média: Jakub Splavec, e-mail: jakub.splavec@amic.cz, tel: +420 724 012 623

Pro Editory: 

Accolade Holding, a.s. poskytuje prvotřídní infrastrukturu pro podnikání v Evropě. Nejčastěji pro nájemce světových značek z oblastí e-commerce, zpracovatelského průmyslu a logistiky. V České republice, Polsku, Německu a na Slovensku vlastní síť 32 industriálních parků s certifikací BREEAM zaručující udržitelný a šetrný přístup k životnímu prostředí. Do budoucna plánuje vybudovat polygon pro vývoj a certifikaci vozidel s autonomním řízením. Za více než devět let existence vytvořila společnost portfolio komerčních nemovitostí o rozloze přesahující 1,9 mil. m² v hodnotě téměř 1,2 mld. EUR. Neinvestuje pouze do výstavby nových projektů, ale také do revitalizace zanedbaných brownfieldů. V roce 2020 vzrostl jejich podíl v našem portfoliu na 37 %. Celková plocha obnovených lokalit je cca 670 957 m2. V roce 2014 založila skupina fond prvotřídních průmyslových nemovitostí Accolade Fund Sicav, do kterého mohou investovat kvalifikovaní investoři a podílet se tak na rozvoji moderního průmyslu. V roce 2017 koupila skupina provozovatele druhého nejfrekventovanějšího letiště v České republice, Brno-Tuřany. Dynamický růst a udržitelný rozvoj jsou pro Accolade prioritou. I díky tomu se skupina v roce 2019 stala nejrychleji rostoucí firmou v České republice dle prestižního žebříčku Financial Times. Za investice do nových environmentálních řešení v oboru průmyslových nemovitostí byla společnost v roce 2020 oceněna certifikací udržitelnosti BREEAM úrovně „Outstanding“. Budova v revitalizovaném areálu chebských strojíren se tak s rekordním skóre stala nejekologičtější industriální budovou na světě. Do budoucna plánuje Accolade vybudovat polygon pro vývoj a certifikaci vozidel s autonomním řízením, který bude sloužit jako centrum výzkumu a vývoje, kde budou působit ty největší kapacity z oboru. Skupina již několik let podporuje chráněné bydlení a sociálně terapeutické dílny obecně prospěšné organizace Mela, dále pak projekty z oblasti vědy (Ceny Neuron), kultury (Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary) i sportu (Česká spořitelna-Accolade cycling team) a ve spolupráci s regionálními samosprávami se podílí na rozvoji lokalit, ve kterých působí. Více na www.accolade.eu. Data k 30. 9. 2020.